Αρχική Άλλες ειδήσεις 10 Οκτωβρίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

0

katathlipsi

Μήνυμα του προέδρου της ΤΕΨΥ των Τομέων Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας.

10 Οκτωβρίου 2015

Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  στην Ψυχική Υγεία. Ο σχετικός ορισμός της δεν είναι τυπικός: «Ψυχική Υγεία είναι μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίζει τα καθημερινά άγχη της ζωής, να ζει και να εργάζεται παραγωγικά και με άνεση και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του».

Σε συνθήκες γενικευμένης, εντεινόμενης και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της για τη χώρα μας κρίσης,  η  μέριμνα και  φροντίδα για την  Ψυχική Υγεία του πληθυσμού δεν είναι πολυτέλεια αλλά  ζωτική και επείγουσα  ανάγκη. Στην περιοχή μας, παράλληλα με τις γενικότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αιτίων που επιβαρύνουν την  Ψυχική Υγεία ατόμων, οικογενειών και ομάδων, είναι αναγκαία η υποστήριξη και ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών προαγωγής, πρόληψης, θεραπείας,  αποκατάστασης  Ψυχικής Υγείας και επανένταξης  για παιδιά,  ενήλικες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Η υπόθεση της  Ψυχικής Υγείας είναι πάντα  πολύ σοβαρή και αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες που την υπηρετούν αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Ιδιαίτερα στη φάση αυτή, χρειάζονται πολιτικές, δράσεις και παρεμβάσεις στήριξης των νέων ανθρώπων καθώς η στέρηση κινήτρων και προοπτικής από όλη  τη νέα γενιά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την επαγγελματική τους ζωή, τις προοπτικές αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και εντέλει την ίδια την  Ψυχική τους Υγεία. Η νέα γενιά  της περιοχής μας και ολόκληρης της χώρας βιώνει σε έντονο βαθμό  το άγχος το οποίο γεννά η αβεβαιότητα, η προσωρινότητα, η περιπλάνηση, η αίσθηση του κενού, η ανυπαρξία  νοήματος. Όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι δικαιούνται, αντίθετα, μια ζωή  με νόημα, με θετικό περιεχόμενο και προοπτική που να τη ζουν ενθουσιαστικά και δημιουργικά. Η ενεργοποίηση όλων μας  για την Ψυχική Υγεία είναι αναγκαία.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΨΥ

Τομέων Ψυχικής Υγείας

Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας

Λευκάδας, Πρέβεζας

Βασίλειος Μπρούμας

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του ΙΚΑ σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Επόμενο άρθροΒράβευση αριστούχων αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Eurobank