Αρχική Άλλες ειδήσεις Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας

0

fotoreportazpetropoulakiprevezafili-5

Και να, τι θέλω τώρα να σας πω
Μες στις Ινδίες(1) μέσα στην πόλη της Καλκούτας(1),
φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο.
Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε.
Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι
να υψώσω το κεφάλι στ’ αστροφώτιστα διαστήματα.
Θα πείτε, τ’ άστρα είναι μακριά

κι η γη μας τόση δα μικρή.
Ε, το λοιπόν, ότι και να είναι τ’ άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

Ναζίμ Χικμέτ απόδοση στα Ελληνικά Γιάννης Ρίτσος

«Ινδίες, Καλκούτα» ή το όνομα οποιασδήποτε χώρας και πόλης!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι σφοδρές επιθέσεις συνεχίζονται ανελέητα στη Συρία. Όλη η Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ασία ένα απέραντο σφαγείο των «ισχυρών»∙ αυτού του συνονθυλεύματος εγκληματιών πολέμου, παρανοϊκών πολιτικών, άπληστων οπλοβιομηχάνων και αδηφάγων εξουσιομανών. Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες πολέμου αντιμετωπίζονται χειρότερα κι από ζώα. Όποιοι γλυτώνουν απ’ τους βομβαρδισμούς, κατατρεγμένοι, ψάχνουν για δρόμο διαφυγής με οποιονδήποτε τρόπο… Στην προσπάθεια τους αυτή το μόνο που συναντούν είναι κι άλλα εμπόδια κι άλλη εκμετάλλευση κι άλλη βία… Όσο για τον τελικό τους προορισμό οι παραπάνω «ισχυροί» έχουν φροντίσει να γίνει πιο δυσκολοπρόσιτος κι από την ομηρική Ιθάκη του Οδυσσέα!

Η εικόνα της καλοκαιρινής ραστώνης συντρίβεται από αριθμούς επίσημους: σύμφωνα με τη Γιούροπολ, πάνω από 10.000 παιδιά (πρόσφυγες και μετανάστες) έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία. Η “Missing Children Europe” αναφέρει πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ένα στα δυο ασυνόδευτα παιδιά «χάνονται» από τους χώρους υποδοχής ενώ το 60% των ασυνόδευτων που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας εξαφανίζονται και δεν ξαναβρίσκονται, όπως περιγράφει η Βρετανική Μονάδα Ελέγχου Ασύλου.

Σύμφωνα με τον Μπράιαντ Ντόναλντ, επιτελάρχη της Γιούροπολ, υπάρχουν στοιχεία για σεξουαλική εκμετάλλευση ακόμη και εμπόριο οργάνων με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Ταυτόχρονα, μεθοδικά και συστηματικά, επιστρατεύονται επιχειρήματα- προσβλητικά για την νοημοσύνη μας- υπέρ του καθεστώτος Στρατοπέδων Μαζικής Διαβίωσης. Δηλαδή, αυτών των γκέτο που στήνονται μακριά από τα αστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Ίδια η κατάσταση στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Γιατί, ας μην έχουμε αυταπάτες. Τέτοιο είναι και το στρατόπεδο Πετροπουλάκη: ένας  χώρος απομονωμένος, με έγκλειστους ανθρώπους. Ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες. Άνθρωποι ευάλωτοι σε περιβάλλον σχεδόν ιδρυματοποίησης. Κουβαλούν μέσα τους και πάνω τους τα ψυχικά και τα σωματικά τραύματα του πολέμου. Αδυνατούν να επουλώσουν τις πληγές τους καθώς οι συνθήκες στρατιωτικοποίησης τους υπενθυμίζουν διαρκώς αυτά που τους στιγμάτισαν.

Αντιληφθήκαμε λοιπόν από την αρχή, πως ΔΕΝ υπήρχε καμία πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να ακολουθηθεί ένα ανθρώπινο και αλτρουιστικό σχέδιο που θα εξασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους. Ένα σχέδιο που θα ήταν σαφώς λιγότερο δαπανηρό από αυτό που εφαρμόζεται και ανταποδοτικό από οικονομικής σκοπιάς προς την κοινωνία. Για το λόγο αυτό παλέψαμε από την πρώτη στιγμή -και συνεχίζουμε να παλεύουμε- για την εκμίσθωση 80 σπιτιών για τις 80 οικογένειες που ζουν σε αντίσκηνα. Για το δικαίωμα τους να κοινωνικοποιηθούν, να εργαστούν, να ζήσουν, να χαμογελούν και να ελπίζουν. ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Επειδή δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρήσαμε με τις δυνάμεις μας (και αλήθεια με πόσο κόπο!) σε μια σειρά πράξεων αλληλεγγύης. Στόχος να δώσουμε έστω ελάχιστη, έστω προσωρινή ανακούφιση σε μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες, τις έγκυες γυναίκες. Γι’ αυτό και φτιάξαμε το σπίτι φιλοξενίας εγκύων.

Στο ίδιο το στρατόπεδο Πετροπουλάκη δραστηριοποιούνται πολλές ΜΚΟ.

Η κάθε μία κάνει τη δουλειά της ή ίσως και να μην την κάνει…

Το ζήτημα είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Για τη μέριμνα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων ούτε λόγος. (Και όλα αυτά υπό το μάτι και την επίβλεψη τής Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες τού ΟΗΕ !!!)

Το όλο πλαίσιο διεθνούς προστασίας των προσφύγων που έχουν ή – για να μην κοροϊδευόμαστε- ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ δημιουργήσει, ξεκαθαρίζει και στον πιο αφελή ένα και μόνο πράγμα: τελικά ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Μέχρις ώρας δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα άσκησης αίτησης ασύλου. Κατά τη διάρκεια της  διαδικασίας προεγγραφής τούς απαγορεύουν ρητά να εργαστούν νόμιμα. Ακόμη και όταν -για να γλυτώσουν από την κατακραυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων- τους παρέχουν δικαίωμα στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους αυτό, στην πράξη ακυρώνεται από την ολιγωρία της κυβέρνησης και από τις μνημονιακές πολιτικές. Τις ίδιες πολιτικές που πλήττουν όχι μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και τους Έλληνες (εννοείται τα πιο φτωχά και ευάλωτα στρώματα)! Η υποκρισία περισσεύει καθώς η Ύπατη Αρμοστεία όχι μόνο διαχειρίζεται όλο το «πακέτο» (νομικά ζητήματα, δικαιώματα, περίθαλψη, παιδεία, στέγη) αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Εμείς, ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας, που δεν είμαστε παρά μια συνέλευση πολιτών, καταφέραμε δίχως ΚΑΝΕΝΑ πόρο και δίχως καμία κρατική βοήθεια να στηρίζουμε για τέσσερις μήνες τις έξι οικογένειες που μέχρι τώρα πέρασαν από το σπίτι φιλοξενίας. Είχαμε όμως την πιο όμορφη και ελπιδοφόρα βοήθεια∙ την έμπρακτη αλληλεγγύη των συμπολιτών μας και αρκετών επαγγελματιών καθώς και των παραγωγών της Λαϊκής αγροτικής αγοράς. Δεν θα σταματήσουμε!

Επειδή τα χρήματα υπάρχουν… προτάθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να μισθώσει και να στηρίξει ένα επιπλέον σπίτι για μια έγκυο πολύτεκνη γυναίκα καθώς η ζωή η δικής της και του εμβρύου της βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ίδια πρόταση έγινε στην Ύπατη Αρμοστεία για δωμάτια ξενοδοχείων, όταν οι έγκυες είναι παραπάνω από αυτές που μπορούν να φιλοξενηθούν στο σπίτι που φτιάξαμε για το σκοπό αυτό. Τον Ιούνιο, δεσμευτήκαν πως θα το κάνουν. ΔΕΝ έχουν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια ώς σήμερα. Προσπαθούν μόνο να βρουν δικαιολογίες και εθελοντές για να ρίξουν πάνω τους το βάρος.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε εμπράκτως τους πρόσφυγες και το «σπίτι» μας. Μαζί μας είναι η αμέριστη συμπαράσταση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Πρέβεζας, του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και φυσικά παίρνουμε θάρρος και δύναμη από την ανιδιοτελή αλληλεγγύη των συμπολιτών μας. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε άτυπα θεσμικά συντονιστικά εντός του στρατοπέδου, νομιμοποιώντας με την παρουσία μας, κανόνες που βάζουν άλλοι εις βάρος των προσφύγων.

Διεκδικούμε μαζί τους τα δίκαια αιτήματά τους, για ανθρώπινη ζωή σε σπίτια μέσα στις πόλεις. Όσο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας το δικαίωμά τους στην εργασία, την υγεία, την παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως ακριβώς ισχύει για τον κάθε πολίτη.

Σύνορα ανοιχτά και ελεύθερη πρόσβαση. Να πάνε όπου επιθυμούν.

Κλείσιμο όλων των στρατοπέδων- που σύντομα θα μετατραπούν σε γκέτο- και ένταξή τους στην κοινωνία μας.

Τέλος είμαστε υποχρεωμένοι να γράψουμε το κυριότερο αίτημα των ίδιων των προσφύγων (αλλά και δικό μας) για παύση του πολέμου και του κατατρεγμού τους κι επιστροφή στην πατρίδα τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

FB: Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες – Πρέβεζα

e-mail: prot.allileg.prevezas@gmail.com

Τηλέφωνα: 6937099240

Σε καλούμε και σε περιμένουμε στην επόμενη συνέλευσή μας την Τετάρτη 31/08/2016

ώρα 21:00 Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2016
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ από την τελετή λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας