Αρχική Άλλες ειδήσεις Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πρέβεζας για τους Πρόσφυγες

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πρέβεζας για τους Πρόσφυγες

0

Με πολύ μεγάλο προβληματισμό συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Από την αρχή έχουμε επισημάνει πως διεκδικούμε μαζί με τους πρόσφυγες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, για όλους. Έλληνες και μετανάστες. Γιατί για εμάς είναι ξεκάθαρο ποια είναι η αιτία του κακού.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για τις δολοφονικές πολιτικές της ανάλγητης Ευρωπαϊκής Ένωσης  που σαρκαστικά καλλιεργεί ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα εντός των πυλών της, την ίδια στιγμή που ανενόχλητοι συνεχίζουν τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις και τον πόλεμο, τόσο στη Συρία αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αφρική. Συνεχίζουν να προκαλούν την απόλυτη καταστροφή και την ασφυξία των λαών, την οικονομική κατάρρευση, την οικολογική καταστροφή. Όλα αυτά δημιουργούν την προσφυγιά. Συνεχίζουν ανενόχλητοι το έγκλημα. Συνεχίζουν το έγκλημα και εκτός των εδαφών που βίαια καταστρέφουν και αφανίζουν, συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν την Ανατολική Μεσόγειο με ΝΑΤΟ και FRONTEX την ίδια στιγμή που τα τείχη και τα συρματοπλέγματα έχουν ήδη υψωθεί για να παραμείνουν καθιστώντας την Ευρώπη, φρούριο.

Όχι απλά αμφισβητούμε αυτές τις πολιτικές και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν ενορχηστρωμένα, την ίδια στιγμή που φροντίζουν να  συσσωρεύουν τον πλούτο που παράγουμε όλοι, στα χέρια των τραπεζιτών, καταστρέφοντας και κατακερματίζοντας τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον,  όχι απλά επιδιώκουμε να καταδείξουμε τη μαφία που διαφεντεύει τον κόσμο. Αλλά είμαστε πολέμιοι του φόβου και της μισαλλοδοξίας που ενορχηστρωμένα καλλιεργεί η άρχουσα τάξη του δυτικού κόσμου και της ΕΕ μαζί βεβαίως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με αλαζονεία, εξαγοράζουν συνειδήσεις και σκορπούν θάνατο.

Την ίδια στιγμή που καταπατούνται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα κατεδαφίζοντας τις ζωές μας, καταστρέφουν μαζικά και αδίστακτα τις ζωές των πιο ευάλωτων, χρηματοδοτούν με προκλητική γενναιοδωρία,  οργανώσεις που κερδοσκοπούν εις βάρος των προσφύγων ιδρυματοποιώντας τους και «διασφαλίζοντας», άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες γκέτο.

Οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα είναι ανθυγιεινές και απάνθρωπες.

Αυτές οι συνθήκες είναι που ευθύνονται για τα κρούσματα της Ηπατίτιδας Α στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας. Η καθυστέρηση από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους υπεύθυνους του στρατοπέδου στον εμβολιασμό όλων των παιδιών, ενώ κρούσμα ήταν γνωστό αρκετό καιρό πριν τα παιδιά πάνε σχολείο, ευθύνεται για τον προσωρινό, ελπίζουμε, αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και συνέτεινε στην καλλιέργεια ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων στην κοινωνία της Φιλιππιάδας από μια μικρή ομάδα ακροδεξιών και φασιστών.

Έχει στηθεί ένα πανηγύρι κατασπατάλησης χρήματος για την διατήρηση του νοσηρού εγκλεισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Με κάθε επιφύλαξη αναφέρουμε πως ο κάθε «οικίσκος» χρεώνεται για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες με 12.000 – 14.000 ευρώ. Μιλάμε για ένα μεταλλικό δωμάτιο 12 -13 τ.μ. χωρίς μπάνιο και κουζίνα, χωρίς πόσιμο τρεχούμενο νερό, με πρόχειρο τρόπο σύνδεσης ρεύματος με καλώδια που σειόνται στο έδαφος καλυμμένα μόνο με μονωτικές ταινίες.

Την ίδια στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει και θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να πάνε για ενοίκια κατοικιών για πάνω από τρία χρόνια για κάθε οικογένεια. Προς όφελος όλων. Και των ελλήνων πολιτών, κινώντας την οικονομία με τη μίσθωση ακινήτων αλλά και των  προσφύγων εξασφαλίζοντάς τους αξιοπρεπή διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία. Πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία.

Εμείς επικαλούμαστε τη λογική.

Γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια πως η επιλογή της κατάστασης μαζικής διαβίωσης σε άθλιες συνθήκες γκέτο και εγκλεισμού θα φέρουν αύριο στο προσκήνιο πολίτες αδικημένους και περιθωριοποιημένους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή λοιπόν όλη αυτή η κατάσταση είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σφιχταγκαλιασμένοι με τους Ευρωπαίους Εταίρους τους καταπατούν κατάφορα κάθε έννοια δικαίου, πρόσβασης στο άσυλο αλλά και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοί είναι που φέρουν και την βαρύτατη ευθύνη των αποτελεσμάτων που έχει σήμερα αλλά θα έχει και στο μέλλον η επιλογή τους να αποκλείσουν κοινωνικά και να γκετοποιήσουν τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή πολλές ΜΚΟ με την ανοχή των παραπάνω εννοείται, έχουν στήσει φαγοπότι με την διαχείριση των προσφύγων. Είναι ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΙ και υπόλογοι. Κανείς τους δεν τολμά να ενημερώσει ούτε τους ίδιους τους πρόσφυγες ούτε τους πολίτες αυτής της χώρας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας έχει εγκλωβιστεί κι άρα θα παραμείνουν στη χώρα.

Κανείς δεν τολμά να μιλήσει για την επανενεργοποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου και το δικαίωμα των «καλών» ευρωπαίων να επαναπροωθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα τους και δεν τελούν τις προδιαγραφές…

Την ίδια στιγμή που αυτή η συνομοταξία συνεχίζει να θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα και καθημερινά απελάσει εκεί αιτούντες άσυλο χωρίς να τους επιτρέπουν να εξετάζονται τα αιτήματά τους, καταδικάζοντάς τους στο θάνατο αυτό καθ’ αυτό ή στον αργό μαρτυρικό και βασανιστικό μιας ζωής δίχως νόημα και προοπτική.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά και χωρίς παραπάνω ανάλυση πως ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ.

Θα ζήσουμε λοιπόν μαζί και μαζί θα γκρεμίσουμε σύνορα, φράχτες και αλυσίδες που ύψωσαν οι δεσμοφύλακες του κόσμου που καλλιεργούν τις πολιτικές του φόβου και του μίσους. Εμείς συνεχίζουμε με τις δυνάμεις μας να στηρίζουμε την αυτοοργανωμένη μας δομή φιλοξενίας εγκύων προσφύγων στην κατεύθυνση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας που προτάσσει η αλληλεγγύη.

Η ανθρωπότητα δεν χωράει άλλο φασισμό.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016
Επόμενο άρθροΔράσεις του ΚΠΕ Σφακιωτών για την ανακύκλωση