Αρχική Άλλες ειδήσεις Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στην Κεφαλονιά

Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στην Κεφαλονιά

0

psin3

Δελτία Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ

Τηλ.: 26610-39606

Email:grafeio_typou@pin.gov.gr      

  

Κέρκυρα 27/4/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε το Σάββατο 25/4 το πρωί στο θέατρο «Κέφαλος» της Κεφαλονιάς το Περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Αποφάσεις Συμβουλίου

Το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον Ερημίτη ενώ παράλληλα επικαιροποίησε παλαιότερη απόφαση του Σώματος για το θέμα και αποφάσισε να δημιουργηθεί ένας φάκελος ο οποίος θα επιδοθεί στους υπουργούς περιβάλλοντος και εθνικής άμυνας μαζί με το δήμο και τους  τοπικούς φορείς. Υπέρ της επένδυσης ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Ιόνιος Πολιτεία Σπ. Σπύρου ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι κ. Μαρκουτσάς, Τσιλιμιδός, Σαλβάνος και Μεταλληνός.

 

Το θέμα των έργων στη θέση Χάρακας στην Κεφαλονιά  συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο παρουσία του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλ. Παρίση και κατοίκων της περιοχής Ερύσσου. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης  Π. Δρακουλόγκωνας επεσήμανε ότι αναμένεται να γίνουν προσπάθειες, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, για την επίσπευση ολοκλήρωσης του έργου ενώ εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες προκύψει ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί  έως τα τέλη Ιουλίου, θα εξεταστεί σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος.

Επίσης το Π.Σ ενέκρινε την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς που περιελάμβανε καταγγελία  του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ για απαράδεκτους όρους στις συνθήκες μεταφοράς μαθητών στη γραμμή Αστακός-Σάμης και καταδικάζει τις συγκεκριμένες τακτικές όπου υπάρχουν  ενώ  ζητά, από κάθε αρμόδιο την διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού. Παράλληλα το ΠΣ ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς να φροντίσουν για την ασφάλεια μεταφοράς του επιβατικού κοινού.

Εγκρίθηκε η στρατηγική για την ένταξη των Ρομά και για την φτώχεια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν:

  • η  Περιφερειακή Στρατηγική  για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και
  • η Περιφερειακή Στρατηγική της Π.Ι.Ν. για την « Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη»

Άλλες αποφάσεις

  • Το ΠΣ γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας Περιόδου 2014-2020.
  • Αποφάσισε τη λειτουργία και χρήση ταχύπλοου σκάφους της Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • Ενέκρινε το πρόγραμμα προμηθειών έτους 2015 της Π.Ε. Ζακύνθου

Εκτός ημερησίας διάταξης

Εκτός ημερησίας διάταξης  το Π.Σ:

  • ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόσληψη προσωπικού, δυό χειριστές μηχανημάτων και ενός εργάτη διάρκειας δύο (2) μηνώνγια αντιμετώπιση κατεπειγουσώνεποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
  • Αποφάσισε ομόφωνα την  παροχή κινήτρων υπέρ νεοπροσλαμβανόμενων 6 επικουρικών γιατρών στην Π.Ε. Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4213/13

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                       

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ

Τηλ.: 26610-39606

Email:grafeio_typou@pin.gov.gr        

 

Κέρκυρα 27/4/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκε το σχέδιο για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλλικής

Κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ Ιονίων Νήσων της Κυριακής 26/4 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς  συζητήθηκε το θέμα   «Προοπτικές και προτάσεις για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλλικής. Το παρόν και το μέλλον», παρουσία κατοίκων της περιοχής , οι οποίοι  κατέθεσαν  τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Στην  εισήγηση του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε  στη σημερινή  πραγματικότητα του Ληξουρίου και της Παλλικής που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς  τον Ιανουάριο του 2014, τις παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής ενώ κατέθεσε σχέδιο ανάταξης της περιοχής  με  σχεδιασμένη και ταχεία αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, θεσμική διόρθωση με την αποκατάσταση της τοπικής αυτοτέλειας μέσω της κατάργησης-τροποποίησης του «Καλλικράτη» και σταδιακή επαναφορά των υπηρεσιακών δομών που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

«Το πρόγραμμα που αποτελεί σήμερα και εξαγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας η εικοσαετίας και θα εντάξει κάθε συζήτηση σχετικά με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο όπως:

  • Ο πολιτισμός της Ιακωβατείου, της Φιλαρμονικής, του Βικεντίου Δαμωδού, των εκκλησιατικών μνημείων.
  • Ο τουρισμός με το αγροδιατροφικό μοντέλο του.

Τα έργα υποδομής φράγμα Κατωγής, αρδευτικό Σκηνέα, το καταφύγιο της Κουνόπετρας.

  • Τα έργα του παραλιακού μετώπου.
  • Η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, το ΒΙΟΠΑ
  • Η καθιέρωση σημαντικών θεσμών πολιτιστικών και αθλητικών.
  • Η εδραίωση του ΤΕΙ , η ανάπτυξη της έρευνας των σεισμών.
  • Το δίκτυο της σχολικής εκπαίδευσης με τα νέα σχολικά κτίρια και την στήριξη του ΕΠΑΛ, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες και πολλές προτάσεις  για την ανάπτυξη της περιοχής  κατέληξε ο περιφερειάρχης», υπογραμμίζοντας ότι προγραμματίζονται παράλληλα  και άμεσες δράσεις για να κινηθεί η αγορά.

Οι προτάσεις του περιφερειάρχη, έτσι όπως διαμορφώθηκαν και μετά τις παρεμβάσεις των κατοίκων,  εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία  από το Σώμα.

Ενημέρωση Γαλιατσάτου για συνάντηση με Α. Τσίπρα

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε το ΠΣ για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν το Σάββατο οι  περιφερειάρχες  της χώρας με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αναφορικά με τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ.  Όπως δήλωσε ο Θ.Γαλιατσάτος  ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στους περιφερειάρχες ότι πρόκειται  για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την ομαλή χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ δεν αποτελεί δέσμευση των χρημάτων της αυτοδιοίκησης , αλλά μια αναγκαστική διαδικασία ενώ τονίστηκε ότι  μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα οι ΟΤΑ θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν και να τα διαχειριστούν αναλόγως.

Ενημέρωση και για το  ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το  Σώμα και για απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, με αφορμή σχετική ερώτηση από την παράταξη Σπ. Σπύρου, που τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής έφτασε τα 48 εκατ. το χρόνο ενώ κατά τη θητεία Σπύρου, όπως σημείωσε με έμφαση,  ο ρυθμός απορροφητικότητας ήταν στα 21 εκατ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η εκτίμηση της Διαχειριστικής Αρχής είναι ότι η απορροφητικότητα θα φτάσει στο 100% και αυτό γιατί  η παρούσα περιφερειακή αρχή κάνει  σταθερά και ουσιαστικά βήματα.

«Το μήνυμα μας προς την τοπική κοινωνία, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε σταθερά και με πρόγραμμα,  προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος  και να χαράξουμε το μέλλον».

Απάντηση για τη μείωση του ΦΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης Νέο Ιόνιο  Γ. Τσιλιμιδού για τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή έχει ήδη ετοιμάσει σχετική μελέτη που αποδεικνύει με οικονομικά στοιχεία   τις αρνητικές συνέπειες από την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας  και της τοπικής οικονομίας  γενικότερα από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ.

« Είμαστε είπε, πανέτοιμοι  από πλευράς τεκμηρίωσης και θα οργανώσουμε τη δική μας ομάδα που θα αναλάβει να ετοιμάσει φάκελο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα σταλεί  στον  πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την  ευρωπαϊκή επιτροπή  ζητώντας την ένταξη των νησιών του Ιονίου στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ».

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί μα διαπαραταξιακή επιτροπή υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη για το συντονισμό του αγώνα.

Επίσης  εγκρίθηκαν από το Π.Σ

  • Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς σχετικά με τα αίτημα των κατοίκων να σταματήσει η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη θέση Καούρας τοπικής κοινότητας Κατωγής, Δημοτικής Ενότητας Ληξουρίου – Δήμου Κεφαλονιάς.
  • Γνωμοδότηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: «Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας με κωδική ονομασία ΑΙΝΟΣ ( 1000289) της εταιρείας VODAFONE »
  • Γνωμοδότηση για μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) : Σταθμός Ξηράς ΟΤΕ ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας & ευρυζωνικότητας ( Λίμνη Κερίου Τ/Σ – 0520034 )»

 

Επικεφαλής της παράταξης Μεγάλο Ιόνιο ο Γ. Τσιλιμιδός

Ο Γ. Τσιλιμιδός, όπως ανακοινώθηκε από την παράταξη θα είναι ο επικεφαλής του Μεγάλου Ιονίου στο περιφερειακό συμβουλίου μετά την παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου. Τη θέση της κας Γκερέκοου κατέλαβε στο Π.Σ ο Δ. Μπιάνκης.

psin1 psin2 psin4

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμαρχος Λευκάδας τίμησε τη Νίκη Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε το διήμερο “εργαστήρι περιπέτειας και φαντασίας”