Αρχική Άλλες ειδήσεις Άρθρο του Χρ. Παπαδόπουλου για την πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας

Άρθρο του Χρ. Παπαδόπουλου για την πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας

0

fotia stin lefkada19_new

Η πυρόσβεση  στο καθεστώς των μνημονίων,

η πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας.

                                           του Χρήστου Παπαδόπουλου*

Δύο τραγικά περιστατικά με μερικούς μήνες διαφορά στη Λευκάδα:

Ο σεισμός στις 17 Νοεμβρίου 2015 και η πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας στις 8 Αυγούστου 2016 με τραγικό απολογισμό του δεύτερου δέκα σπίτια και το δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλωνα» καμένα.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε είναι ένα σκληρό μνημονιακό καθεστώς που κόβει τις δαπάνες του δημοσίου, μαζί βεβαίως και τις δαπάνες πυρόσβεσης.

Από το 2010 η μείωση των δαπανών για την πυρόσβεση φθάνει το 40% !!!!!!

Λείπουν προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης.

Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση ανήκει διαχρονικά σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 και βεβαίως σήμερα στην παρούσα νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το μνημονιακό καθεστώς που υπάρχει στη χώρα μας από το 2010, η οριστική παράδοσή της στους τοκογλύφους δανειστές πριν ένα χρόνο με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, προκαλούν επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής των ανθρώπων, όχι μόνο την οικονομική τους εξαθλίωση.

Οι μνημονιακές πολιτικές, λοιπόν,  που ασκούνται, έχουν περικόψει δραματικά τις λειτουργικές δαπάνες σε όλο το δημόσιο μαζί και στην πυρόσβεση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ανανεώνονται και να μην εκσυγχρονίζονται τα επιχειρησιακά μέσα, αλλά να μην μπορούν να συντηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα και πεπαλαιωμένα. Τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής μένουν συχνά χωρίς λάστιχα μέσα στην αντιπυρική περίοδο ή έρχονται καθυστερημένα.

Έτσι στο αεροδρόμιο του Ακτίου, νευραλγικό κέντρο για όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα από Αγρίνιο έως Κέρκυρα και Καστοριά ,δεν υπάρχουν επαρκή εναέρια μέσα πυρόσβεσης  για όλη αυτή την περιοχή.

Το ελικόπτερο που επιχείρησε στη Λευκάδα ξεκίνησε από την Ανδραβίδα με ό,τι συνεπάγεται αυτή η καθυστέρηση λόγω της απόστασης.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ  ΣΥΜΒΑΝ  ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η πυρκαγιά, όπως και ο σεισμός, είναι η στιγμή της αλήθειας. Η στιγμή που έρχονται στην επιφάνεια όλες οι αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν και διαιωνίζονται. Η Λευκάδα μέσα σε λίγους μήνες είχε και τις δύο εμπειρίες.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για την κατάσβεση χρειαζόμαστε νερό που υπάρχει στο δίκτυο ύδρευσης, κάτω από την επιφάνεια, σε όλη την παλιά πόλη, σε όλα τα στενά και τους δρόμους, αλλά πρέπει να έρθει στην επιφάνεια με πυροσβεστικούς κρουνούς που να είναι συντηρημένοι και το δίκτυο υπό πίεση.

Το δίκτυο αυτό των κρουνών είναι ελάχιστο σε αριθμό και με προβλήματα.

Θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι Δημοτικές αρχές ανά τετραετία, μαζί και η παρούσα, τι κρουνούς παρέλαβαν και τι παρέδωσαν.

Πώς τους συντηρούν.

Οι κρουνοί στο ιστορικό κέντρο είναι όσοι κατασκευάστηκαν από το αρχικό δίκτυο. Μάλιστα προ εικοσαετίας είχαμε σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς στη παλιά πόλη, δίπλα από το ξενοδοχείο <<Λευκάς>>, που ανέδειξε τα προβλήματα, χωρίς να ληφθούν μετά τα απαραίτητα μέτρα.

Είναι γεγονός ότι η πυροσβεστική υπηρεσία χρησιμοποίησε με άντληση θαλασσινό νερό  για την πυρόσβεση του ιστορικού κέντρου.

Ο «Απόλλωνας»: Είναι χώρος συνάθροισης κοινού σε παλιό κτίριο περίπου ενός αιώνα, κάηκε τελευταίος, δεν ήταν ασφαλισμένος

και δεν είχε αυτόνομο υδροδοτικό δίκτυο πυρόσβεσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να παίξει ένα διεκδικητικό ρόλο και όχι απλά διεκπαιραιωτικό στην υπόθεση παίρνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις.

Θα πρέπει ο Δήμος Λευκάδας και η Περιφέρεια Ιονίων νήσων να αντιστέκονται και να καταγγέλλουν τις μνημονιακές πολιτικές που απαξιώνουν τη λειτουργία της πυρόσβεσης.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Η Λαϊκή Ενότητα από την επόμενη της πυρκαγιάς έδωσε στη δημοσιότητα προτάσεις που αφορούν τους πυρόπληκτους, τον Απόλλωνα και τη διεκδίκηση ενός σχεδίου για την πυροπροστασία της παλιάς πόλης.

Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε αυτές τις προτάσεις σε τακτική του συνεδρίαση.

Δύο μέρες μετά την πυρκαγιά η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ επισκέφτηκε διαδοχικά το Δήμαρχο Λευκάδας, τoν Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον προϊστάμενο της ΔΕΗ.

Ζήτησε και έλαβε αναλυτική ενημέρωση από όλους για την πυρκαγιά που έπληξε το ιστορικό κέντρο της πόλης .

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΕ

ΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ

Η πυρκαγιά θέτει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη για :

Την άμεση συνδρομή και ενίσχυση των πυρόπληκτων οικογενειών.

 Η ενίσχυση αφορά τόσο την άμεση οικονομική στήριξή τους, όσο και  την απαλλαγή τους από την πληρωμή φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος κ.λ.π), τη γενναία σεισάχθεια με την απαλλαγή τους και τη διαγραφή από την πληρωμή τυχόν υπαρχόντων δανείων σε τράπεζες.

Τέλος την αναγκαία συνδρομή για την ανακατασκευή των καμένων κατοικιών.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι οι τελείως αναγκαίες μέσα σε ένα περιβάλλον μνημονιακής εξαθλίωσης των πολιτών της χώρας μας.

Ο «ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ»

Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει και ανακατασκευάσει το Δημοτικό κινηματογράφο Απόλλωνα, ένα ιστορικό κτίριο κατασκευασμένο από το 1928, το οποίο αποτέλεσε για δεκαετίες πολιτιστικό κέντρο για την πόλη της Λευκάδας.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τέλος, εκτός από την έρευνα για τις αιτίες, είναι απαραίτητη η υλοποίηση με συνέπεια ενός σχεδίου πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας της παλιάς πόλης της Λευκάδας, που είναι δύσκολη στην πρόσβαση στα πυροσβεστικά μέσα, με ό,τι είναι απαραίτητο, σχέδιο και ενέργειες που λείπουν  μέχρι σήμερα παρά τις πυρκαγιές που υπήρξαν σε περασμένες περιόδους με τραγικά κατά καιρούς αποτελέσματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφέρεια Ιονίων πρέπει να φέρει το θέμα άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, γιατί αφορά την προστασία όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και των ιστορικών κέντρων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων των Ιονίων.

Εκτός των άλλων θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την κατάρτιση ενός σύγχρονου σχεδίου πυροπροστασίας, όχι μόνο για το ιστορικό κέντρο της Λευκάδας αλλά για το σύνολο των ιστορικών κέντρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΕΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας πρέπει να πάρει απόφαση σε συνεργασία με το ΤΕΕ για την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να αξιολογήσει τα δίκτυα και να κάμει προτάσεις για τη βελτίωσή τους σε σχέση με την πυροπροστασία. Δηλαδή το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και  το οδικό δίκτυο.

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

Η πυρκαγιά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κινητήρας αφύπνισης της κοινωνίας , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των θεσμικά εμπλεκομένων, ώστε να αλλάξει αποφασιστικά η κατάσταση στον τομέα της πυροπροστασίας των ιστορικών κέντρων των πόλεων.

Στη Λευκάδα θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την πυρκαγιά, ώστε αυτό να καταλήξει σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και να κλιμακώσει τις ενέργειές του.

* Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας.

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ μπύρας στο Βλυχό για κοινωφελή σκοπό
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη προσέλευση συνεχίζεται η έκθεση για την Λευκάδα στο πάρκο της παραλίας