Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ο Χατζηδάκης και το σουρτούκο του μπάρμπα Θωμά

Ο Χατζηδάκης και το σουρτούκο του μπάρμπα Θωμά

0
old man walking

old man walking

Γράφει ο Αντρέας Σταύρακας “Κόκορος”

Ο μόνος πολιτικός που είχα ένα τρίμα υπόληψη ήταν ο Χατζηδάκης . Αυτό οφείλεται γιατί πούλησε την ολυμπιακή και την έβγαλα από πάνω μου και αυτή και τους παρατρεχάμενους εργατοπατέρες που πήγαν τότε να κάψουν τη μισή Αθήνα .

Kostis HatzidakisΌταν πήγε στο υπουργείο ανάπτυξης χάρηκα ,γιατί νόμισα πως θα κάμει πρώτα ανάπτυξη για να έχει λεφτά ο κόσμος να ψωνίζει ώστε να μην προφτάνουν τα μαγαζιά τις σαράντα ώρες τη βδομάδα να πουλάνε και ύστερα να το κάνει εφτά μέρες τη βδομάδα και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο Τώρα που δεν κυκλοφορεί άνθρωπος στην αγορά τι να κάνουν οι δόλιοι οι μαγαζάτορες ,να σταλίζουν όλες τις μέρες της βδομάδας και να χαλάνε και τα παπούτσια τους πηγαινοερχόμενοι από τα σπίτια τους στα μαγαζιά ;

 

Εκτός και αν το έκανε σαν το μπάρμπα Θωμά ,που έβγαινε στην αγορά και φορούσε το μπαλωμένο σουρτούκο του ανάποδα .

Όταν κάποιος τόλμησε και τον ρώτησε « γιατί μπάρμπα Θωμά φοράς το σορτούκο σου ανάποδα ;» Ο μπάρμπα Θωμάς του απάντησε με σκάνιο .

Για να μη με πιάνουν οι κατάρες ωρέ .

Ο μπάρμπα Θωμάς πριν το Β παγκόσμιο πόλεμο είχε ένα μπακάλικο, λίγο από το σκαρσοζύγισμα ,λίγο από τα βερεσέδια που τα απανόγραφε και λίγο από την τοκογλυφία, είχε κάνει τη μπάζα του .

Συμμετείχε πότε πότε και σε κάποια συμβούλια και έπιανε το μέλι με τα χέρια του αλλά δεν το έγλυφε απλά το παράγλυφε .

Με όλα αυτά με τον πόλεμο είχε στο μπακάλικο άφθονα εμπορεύματα και προπαντός τρόφιμα .Έτσι στην κατοχή με την πείνα έδινε λίγα τρόφιμα και έπαιρνε το σπίτι του πεινασμένου . Με τον τρόπο αυτό απόχτησε πολλά σπίτια και μετρητά .Δεν τα δήλωνε βέβαια στην εφορία γιατί δεν υπήρχε τότε το «έσχες» που υπάρχει σήμερα .Τα μετρητά τα έκανε χρυσές λίρες αφού δεν υπήρχαν τράπεζες ανά το Πλανήτη να πηγαινοφέρνει τα λεφτά .

Τις λίρες τις έκρυβε από τρύπα σε τρύπα και το άγχος του ήταν οδυνηρό .

Ο κόσμος που πεινούσε άρχισε να τον σχολιάζει και να τον καταριέται, από αβγά και γιαούρτια δεν του πέταγαν γιατί υπήρχε έλλειψη .

Περνώντας τα χρόνια τα διαβολομαζώματα άρχισαν να γίνονται διαβολοσκορπίσματα όπως συνήθως .

Στην απελπισία του κατέληξε σε κάποια καφετζού και αφού η καφετζού του εξήγησε το φλιτζάνι του είπε πως τον καταριέται ο κόσμος .

Του συνέστησε δε η καφετζού πως για να μην τον πιάνουν οι κατάρες να φοράει το σουρτούκο του ανάποδα. Από τότε ο Θωμάς φορούσε το σουρτούκο του ανάποδα και γύριζε από μέρος σε μέρος χωρίς να μπορεί να μείνει ούτε μια στιγμή κάπου .Ο κόσμος άρχισε να τον λυπάται πλέον .Ο πιο παλιός στην παρέα έλεγε : Ο φουκαράς ο Θωμάς όλους τους γέλασε αλλά τη συνείδηση του δεν μπορεί να την γελάσει .

Μήπως και οι κυβερνώντες τα κάνουν όλα ανάποδα , για να μην τους πιάνουν οι κατάρες του κόσμου και τα διαβολομαζώματα γίνουν διαβολοσκορπίσματα ; «Ίδωμεν» .

Α Ι Σ Κόκορος

Προηγούμενο άρθροΠροστασία και ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς
Επόμενο άρθροΝέο ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Λυγιάς