Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ζωόφιλοι Λευκάδας: Πως να βοηθήσετε ένα ζωάκι ελλείψει κτηνιάτρου και εθελοντών μας

Ζωόφιλοι Λευκάδας: Πως να βοηθήσετε ένα ζωάκι ελλείψει κτηνιάτρου και εθελοντών μας

0

IMG_4460_resize

Για να γίνουμε πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί είπαμε να σας δώσουμε μερικές οδηγίες, ώστε με μηδέν έξοδα και πολύ λίγο κόπο, να αντιμετωπίσετε κάποια περιστατικά σε ώρες που δεν μπορείτε να βρείτε ούτε κτηνίατρο, ούτε κανέναν εθελοντή μας.

Έτσι λοιπόν, αν είσαστε από αυτούς τους «τυχερούς» που πέρασαν δίπλα από ένα κάδο σκουπιδιών και τον «άκουσαν» να νιαουρίζει ή να γρυλίζει και θέλετε να βοηθήσετε τα άτυχα πλασματάκια που βρήκατε πεταμένα στα σκουπίδια, μην περιοριστείτε σε ένα τηλεφώνημα στο σωματείο μας.

Βγάλτε τα από τον κάδο και στην συνέχεια πάρτε μία κούτα, όχι πολύ μεγάλη και σκεπάστε τον πάτο της με εφημερίδα (προαιρετικά).

Βάλτε τουλάχιστον δύο μπουκάλια με καυτό νερό (ΚΑΥΤΟ! ΟΧΙ ΧΛΙΑΡΟ), σκεπάστε τα με μία πετσετούλα. Τοποθετείστε τα μωρά ανάμεσα στα μπουκάλια (πρέπει να είναι ψιλοστριμωγμένα) και ξανασκεπάστε τα έτσι ώστε η ζέστη να μην φεύγει.

Τα μωρά, κυρίως μετά το σοκ και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, θέλουν υπερβολική ζέστη. Αν παραζεσταθούν, ξέρουν να μπουσουλήσουν και να απομακρυνθούν από τα μπουκάλια. Γι’ αυτό αφήστε την πετσέτα που θα τα σκεπάσετε, χαλαρή.

Το γάλα δεν είναι η ιδανική τροφή γι’ αυτά, αλλά δεν έχετε και πολλές επιλογές. Μέχρι να προμηθευτείτε το ειδικό γάλα για γατάκια ή κουτάβια, θα μπορούσατε να τους δώσετε κεκορεσμένο ζαχαρόνερο, ή γάλα εβαπορέ, ελαφρά αραιωμένο και χλιαρό.

Αν δεν έχετε ούτε μπιμπερό, ούτε κάποια σύριγγα, βουτήξτε μία γάζα ή ένα κομμάτι ύφασμα στο γάλα/ζαχαρόνερο και αφήστε τα μωρά να το «θηλάσουν». Αν δεν δείξουν κανένα ενδιαφέρον για φαγητό, μην τα πιέσετε, δυστυχώς δεν μπορείτε να αναστρέψετε την κακή κατάστασή τους (στις φωτογραφίες βλέπετε μωρά που βρήκαμε στα σκουπίδια, σκεπασμένα όπως πρέπει, μετά από ένα καλό γευματάκι και καθάρισμα)

Αν βρείτε χτυπημένο ζώο, μέχρι να βρείτε διαθέσιμο κτηνίατρο, αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε, τοποθετείστε το ζώο σε κουτί (αν είναι μικρόσωμο), ή απλά σε ένα μέρος από όπου δεν θα μπορεί να συρθεί και να φύγει. Τα πληγωμένα ζώα έχουν την τάση να θέλουν να κρυφτούν. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΖΕΣΤΟ, ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ Η ΕΝΑ ΠΑΝΙ.

Από το χτύπημα, σίγουρα έχει υποστεί σοκ και θα έχει υποθερμία, η οποία αν δεν αναστραφεί, θα αποβεί μοιραία και το ζώο θα πεθάνει. Μην ανησυχήσετε αν δεν έχει όρεξη. Αν μπορείτε, δώστε του ζαχαρόνερο. Αφήστε δίπλα του ένα μπολ με νερό. Προσοχή στον τρόπο προσέγγισης του πληγωμένου ζώου, καθώς, μπορεί να εκδηλώσει επιθετικότητα. Το συντομότερο πρέπει να προσκομιστεί στον κτηνίατρο.

Καλή επιτυχία….

Προηγούμενο άρθροΣτειρώσεις στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας στις 17 και 18 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Εργατικού Κέντρου σε συλλαλητήρια και απεργία