Αρχική Top Stories Η καινοτομία χτύπησε και πάλι την πόρτα του ΤΕΙ Λευκάδας

Η καινοτομία χτύπησε και πάλι την πόρτα του ΤΕΙ Λευκάδας

0

_DSC0475 (851x570)

Φοιτητές του παραρτήματος της Λευκάδας βραβεύονται σε διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός “Βραβεία Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας ΔΑΣΤΑ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων”, στα πλαίσια του ΕΠ “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” του ΕΣΠΑ (2007-2013) με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οι φοιτητές του παραρτήματος της Λευκάδας για ακόμα μια φορά, μας δείχνουν ότι ‘τα αγαθά κόποις κτώνται’ αν υπάρχει όρεξη, καλή διάθεση και μεράκι. Στο διαγωνισμό Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συμμετείχαν και φοιτητές από το παράρτημα της Λευκάδας. Τρεις ομάδες, τρεις ξεχωριστές ιδέες, που εντυπωσίασαν, ξεχώρισαν και πλέον ήρθε η βράβευση ως αμοιβή του κόπου τους.

Με σιγουριά μπορούμε να πούμε πλέον ότι, οι φοιτητές της Λευκάδας δουλεύουν σκληρά και ξέρουν πώς να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον. Η καινοτομία είναι μια λέξη που γνωρίζουν καλά και συνεχώς μας το αποδεικνύουν, είτε με τα μοναδικού ενδιαφέροντος τεχνολογικά projects τους είτε με βραβεύσεις. Αξίζει να πούμε ένα μπράβο στους καθηγητές του παραρτήματος, που δραστηριοποιούν και αναδεικνύουν τους φοιτητές τους. Μακάρι, τέτοιες δράσεις να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους φοιτητές του ΤΕΙ.

Περιμένουμε την επόμενη έκπληξη που μας επιφυλάσσουν οι φοιτητές μας. Μέχρι τότε όμως, ας γνωρίσουμε τις ιδέες τους.

Ionian e-business 

Φοιτητές: Γιάννα Κολλιοπούλου & Χριστίνα Λαμπέτη

Όπως περιγράφουν “Η επιχειρηματική ιδέα που προτείνουμε είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες των Ιονίων Νήσων, με στόχο την ώσμωση της μεταξύ τους συνεργασίας και την δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός βιομηχανικού πάρκου, μέσω του οποίου δημιουργείται το κατάλληλο επιχειρηματικό οικοσύστημα για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, θα δημιουργηθεί αντίστοιχα ένα εικονικό οικοσύστημα που θα περιλαμβάνει όλους τους επιχειρηματικού φορείς και τις επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων.

Η επιχείρηση θα βασίζεται στην αξιοποίηση ενός συνεργατικού πληροφοριακού συστήματος (collaborative information system) και σε εξειδικευμένους επαγγελματίες σε θέματα καινοτομίας, νομικών συμβουλών, θέματα εξαγωγικής δραστηριότητας, συγγραφής προτάσεων σε προγράμματα, δικτύωσης (πωλήσεων, πελατών), marketing και γενικότερα προβολής (διαφήμιση, συμμετοχή σε εκθέσεις κ.ο.κ.). Επιπλέον υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους χρήστες της πλατφόρμας είναι συνοπτικά:

  • Τηλεδιάσκεψη • Τηλεργασία • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση • Εικονική έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών • Επιχειρηματικό ευρετήριο • Ερωταπαντήσεων (F.A.Q.)”

RFI-DINO

Φοιτητές: Χρήστος Παπαρίζος Ιάσωνας Ζαβερδινός Δημήτρης Χαλκιάς

Η εργασία του μαθήματος της Τηλεματικής, που ξεχώρισε. Οι Χρήστος, Ιάσωνας και Δημήτρης, μας εξηγούν ότι μπορούμε να υπολογίσουμε την απόδοση του εργαζομένου με βάση την παραγόμενη ποσότητα σε σύγκριση με τον χρόνο.

Οι ίδιοι περιγράφουν “Το προϊόν το οποίο έχουμε δημιουργήσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως για την πρόσβαση στην αποθήκη μιας εταιρείας ή ακόμα και σε χώρους όπως γραφεία όπου έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα άτομα καθώς επίσης και να γνωρίζουμε την  ακριβής θέση των εργαζομένων με την χρήση των Rfid tags.

Μεσώ της εν λόγω εφαρμογής θα μπορούμε άμεσα να ελέγχουμε και τον πραγματικό χρόνο εργασίας του κάθε εργαζομένου(κυρίως σε εργοστάσια) καθώς  και να υπολογίζουμε και το πόσο αποδοτικός ήταν με βάση την παραγόμενη ποσότητα σε σύγκριση με τον χρόνο. Επίσης το κόστος για την υλοποίηση της εφαρμογή(η οποία έχει υλοποιηθεί κατά 80%) μας ανέρχεται μόλις στα 21 €. Η εν λόγω ιδέα άρχισε να σχεδιάζεται και να υλοποιείτε στα πλαίσια του μαθήματος της Τηλεματικής και αναπτύχθηκε περαιτέρω γα τον διαγωνισμό.”

My Smart Suitcase

Φοιτητές: Παναγιώτα Ζολώτα Μαρία Δεσποτέλλη Κατερίνα Μανωλίτση Αναστασία Μαμάκου

Χαμένες βαλίτσες και ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην απολαμβάνουμε τις διακοπές μας. Σίγουρα όλοι μας γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν που έχει χάσει τη βαλίτσα του κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Πως θα σας φαινόταν αν, μπορούσατε να παρακολουθείτε την πορεία της συσκευής σας από το κινητό σας τηλέφωνο; Αν δεν το είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα, η Γιώτα, η Μαρία, η Κατερίνα και η Νατάσσα το σκέφτηκαν για εσάς.

Η ιδέα τους “Κοινό φαινόμενο των ταξιδιωτών είναι η έλλειψη ασφάλειας και ιδιωτικότητας των αποσκευών τους. Συχνά παρατηρούνται απώλειες, κλοπές ή ακόμη και μεταφοράς αυτών σε λάθος προορισμούς. Δικαίωμα του κάθε ταξιδιώτη είναι να κρατάει το περιεχόμενο των αποσκευών του ασφαλές και ιδιωτικό. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η έξυπνη βαλίτσα «My Smart Suitcase». Η βαλίτσα αυτή προσφέρει, στον κάτοχό του πλήρη ασφάλεια των αποσκευών του χρησιμοποιώντας μία σειρά μηχανισμών όπως RFID και Arduino.

Αρχικά ο μηχανισμός RFID επιτρέπει στον κάτοχο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η βαλίτσα του. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα, μέσω κινητού τηλεφώνου στο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί επίσης σαν κινητό τηλέφωνο, και αποστέλλει στο δέκτη τις ακριβείς συντεταγμένες όπου βρίσκεται η βαλίτσα.

Ο μηχανισμός Arduino, με τη σειρά του, χρησιμοποιεί ειδικούς αισθητήρες ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που είναι συνδεδεμένοι με μία εσωτερική μη προσβάσιμη κλειδαριά. Με την επίδειξη του δακτυλικού αποτυπώματος, του κατόχου, στην ειδική οθόνη που είναι επάνω στη βαλίτσα, η ειδική εσωτερική κλειδαριά κλειδώνει ή ξεκλειδώνει έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο ή μη το άνοιγμα αυτής.”

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Δώρα Φούρου

Προηγούμενο άρθροΔιασφαλισμένη η συνεχής ροή φαρμάκων στην αγορά
Επόμενο άρθροΤο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας είναι ροκ!