Αρχική Άλλες ειδήσεις Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct της ΠΙΝ

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct της ΠΙΝ

0

pb220655-800x600

Παρουσία στελεχών της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct της ΠΙΝ

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα εγκαίνια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Τα γραφεία εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, παρουσία του Αναπληρωτή επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Άρη Περουλάκη και στελεχών της ΕΕ, ενώ παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι αντιπεριφερειάρχες Σάκης Τσούκας και Αλέκος Μιχαλάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Γκούσης (περιφ. Δ/ντης εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων) και  Γιάννης Κουλούρης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΙΝ.

Εισηγητικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Europe Direct, επισημαίνοντας ότι “στην εποχή που ζούμε οι πολίτες δεν έχουν και την καλύτερη ιδέα για την Ε.Ε.”. Όπως όμως τόνισε “το Γραφείο αυτό θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και ευελπιστούμε μέσα από τη λειτουργία του να αναδειχθούν θέματα και να προκύψει συζήτηση με τους φορείς, που θα οδηγήσει σε οφέλη για την τοπική κοινωνία”.

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία του Europe Direct είχε σταματήσει για τρία χρόνια. Όπως δήλωσε ο κ. Περουλάκης “από το 2013 είχε υπογραφεί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ συμφωνία για τη λειτουργία του Γραφείου αλλά έμεινε κενή περιεχομένου”.

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε επίσης ότι θα λειτουργήσουν δύο Γραφεία, ένα στην έδρα της ΠΙΝ (Αλυκές Ποταμού) και ένα στην ΠΕ Κέρκυρας (κτίριο πρώην Νομαρχίας): “Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία χρόνων και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις των καιρών, με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών, λειτουργούμε αυτά τα δύο Γραφεία, τα οποία θα έχουν διασύνδεση με όλες τις ΠΕ της Περιφέρειας, για να προωθήσουν δράσεις και να παράσχουν ενημέρωση σε όλους τους πολίτες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Europe Direct ανάμεσα στα άλλα δίνει ενημέρωσε σε πολίτες και φορείς για θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, αναπτυξιακής πολιτικής, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και γενικά σε πρακτικά ζητήματα διαβίωσης και κινητικότητας εντός της ΕΕ.

Επίσης παρέχει ενημέρωσε σε νέους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επιχειρηματίες για τις δυνατότητες επιδότησης καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές για προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.

Εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ο κ. Άρης Περουλάκης συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Γραφείου Πληροφόρησης και τόνισε ότι πρόκειται για “μια σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την Ευρώπη κοντά στους πολίτες”. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παροχής γνώσης προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης, ενώ μιλώντας για την Ευρώπη που ζητούν οι πολίτες υπογράμμισε: “Για να γίνει η Ευρώπη των λαών που όλοι επιζητούμε χρειάζεται επιμονή και συνέπεια σε μια εξελικτική πορεία. Αυτή είναι και η αδυναμία της ΕΕ, ότι δεν έχει καταφέρει να έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει”. Ο κ. Περουλάκης υποστήριξε ότι το 2017 θα είναι ένα έτος σταθμός για την ΕΕ κι όχι μόνο εξαιτίας της επετείου των 60 χρόνων από την αρχική σύστασή της και υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους πολίτες είναι το γεγονός της ύπαρξης χρηματοδοτήσεων, όπως π.χ. από το πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο μπορεί να δοθεί πληροφόρηση από το Europe Direct.

Για σημαντικό εγχείρημα για την κοινωνία, μέσω του οποίου θα δοθεί δυνατότητα στους φορείς για ενημέρωση και παροχή χρήσης εργαλείων που θα τους βοηθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους, έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Π.Σ. Χρήστος Μωραΐτης δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω της ΕΕ αλλά δεν φτάνει η πληροφορία σε αυτούς που την χρειάζονται. “Γι’ αυτό κι είναι σημαντική η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης, το οποίο καλείται να παίξει το ρόλο  της μεταφοράς της πληροφορίας στην κοινωνία”, είπε.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Κουαρτέτο Πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιά Φιλαρμονική) με έργα Handel, Chopin, Verdi, Liberalli, Σαμάρα και Μπάκκα. Στο κουαρτέτο συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Μάνδυλας (φλάουτο), Σπύρος Δουκάκης (φλάουτο), Δημήτρης Νανάς (κλαρινέτο) και Ναπολέων Κατσούρης (κλαρινέτο μπάσο).

pb220667-800x600

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας σε Απεργία
Επόμενο άρθροΔιεθνές σεμινάριο taekwon-do master class