Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία 26 Ιουνίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

26 Ιουνίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

0
narkomanis7458

narkomanis7458

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σκεφτήκαμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, τη δουλειά και τις δράσεις μας στο Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», που έχουν ως στόχο την πρόληψη κάθε μορφής εξαρτήσεων και την προαγωγή υγιών συμπεριφορών.

Για μας η πρόληψη είναι μια καθημερινή υπόθεση και δεν περιορίζεται σε μία μόνο μέρα. Εξαρτήσεις δεν προκαλούν μόνο οι παράνομες ουσίες, αλλά και οι νόμιμες (ποτό, τσιγάρο), καθώς και πληθώρα από επικίνδυνες συνήθειες.
Πρόληψη λοιπόν για μας είναι:
• Να έχουμε εμπιστοσύνη και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, να «στεκόμαστε» στα πόδια μας.
• Να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου, να σεβόμαστε το δικαίωμα του διπλανού μας να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα, να αναπνέει χωρίς καπνούς από τσιγάρα, να ζει σε μια πόλη χωρίς κάθε λογής σκουπίδια.
• Να αντιστεκόμαστε στον παθητικό τρόπο ζωής που μας επιβάλλουν, να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κλείσουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή, βγαίνοντας «προς τα έξω», επικοινωνώντας, μοιραζόμενοι σκέψεις, συναισθήματα και δράσεις.
Μέσα από αυτές τις συμπεριφορές λειτουργούμε και εμείς ως πρότυπα για τα παιδιά μας, σε όποιο ρόλο κι αν είμαστε: είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως κάθε μορφής εργαζόμενοι, κάνουμε πρόληψη με ό,τι είμαστε και ό,τι κάνουμε και όχι απλά με ό,τι λέμε.
Με αυτό το σκεπτικό τη φετινή χρονιά οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη σχολική κοινότητα:
Υλοποιήθηκαν:
• 36 ομιλίες ευαισθητοποίησης στην πρόληψη του αλκοόλ σε γυμνάσια και λύκεια του Νομού
• 29 ομάδες παιδιών δημοτικού-νηπιαγωγείου και
• 2 ομάδες εφήβων, που διαπραγματεύτηκαν θέματα εαυτού, συναισθημάτων, σχέσεων με τους άλλους και επικοινωνίας.
Εκπαιδεύτηκαν:
• 18 εκπαιδευτικοί γυμνασίων-λυκείων και 47 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί σε θέματα που σχετίζονται με το ρόλο τους, και πραγματοποιήθηκαν εποπτικές συναντήσεις στην εφαρμογή υλικών αγωγής υγείας.
Επεκτείνοντας τις δράσεις μας στην κοινότητα, υλοποιήθηκαν σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας καθώς και ομιλίες σε γονείς. Με βάση το σκεπτικό της ενημέρωσης και πληροφόρησης της ευρύτερης κοινότητας- και ειδικότερα των νέων- για τη δομή και τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» σχεδιάστηκαν και οι φετινές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που υλοποιήθηκαν 17 και 18 Ιουνίου και περιελάμβαναν street work στο Νυδρί και τη Λευκάδα με διανομή ενημερωτικών εντύπων και καθαρισμό της παραλίας του Άη-Γιάννη.

Ας γίνει η πρόληψη καθημερινή υπόθεση όλων μας!

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης
Κατωπόδη Βασιλική, Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη
Ροντογιάννης Νικόλαος, Κοινωνιολόγος – Επιστημονικό Στέλεχος
Ασπρογέρακα – Αργύρη Σοφία, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Επιστημονικό Στέλεχος
Γεωργάκη Μαρία, Ψυχολόγος – Επιστημονικό Στέλεχος


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Τηλ.: 6976878867, 6936828341, 6978741064. Φαξ: 2273023441, 2265023590. Email: prolipsiworkers@gmail.com

25/06/2014

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ – 26η ΙΟΥΝΙΟΥ 2014»

Η τελευταία Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ (στοιχεία για το σχολ. έτος 2011-2012) για μια ακόμη φορά αναφέρει ότι η Πρόληψη των ουσιοεξαρτήσεων στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από τα 73 Κέντρα Πρόληψης. Η πλειοψηφία των 71.234 μαθητών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, 2.302 παιδιών και εφήβων εκτός σχολικού πλαισίου, 5.176 εκπαιδευτικών, 15.729 γονιών, 9.920 στρατεύσιμων στις Ένοπλες δυνάμεις, 1.580 επαγγελματιών υγείας εκπαιδεύτηκαν και/ή ενημερώθηκαν χάρις στους 400 εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης. Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής προσφέραμε σε περισσότερους από 4.900 ανθρώπους πανελλαδικά.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι το σχολικό έτος 2013-2014 χτίσαμε κι άλλο μέσα στην κοινωνία. Δουλεύοντας σε θεσμικό πλαίσιο τύπου μπανανίας, με ανεπαρκή χρηματοδότηση που, επιπλέον, στην πορεία από το Υπουργείο Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης «εξαφανίζονταν» από τις ηγεσίες του ΟΚΑΝΑ. Δουλεύοντας με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, μα και χωρίς καν σύνδεση με την Πολιτεία για το πρώτο 5μηνο του 2014. Δουλεύοντας χωρίς συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ, αφού η ηγεσίες του εκβιάζουν για παράνομες περικοπές μισθών σε δομές που δεν του ανήκουν, αναδρομικά από 01/01/2013. Δουλεύοντας απλήρωτοι για μήνες, με οφειλές σε ΙΚΑ και εφορία, με την επιχορήγηση Α΄ Εξαμήνου του Υπουργείου Εσωτερικών να μην έχει κατατεθεί ακόμη στα Κέντρα Πρόληψης. Σε τέτοιο πλαίσιο καταφέραμε για ακόμη μία χρονιά να κρατήσουμε ανοιχτές τις δομές και να προσφέρουμε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες σε θέματα εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας, σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» για εμάς δεν έχει έναν «τίτλο», αλλά χιλιάδες ονόματα. Απ’ αυτά που δεν χάνονται στα χαρτιά, απ’ αυτά που χαράζονται στις μνήμες μας μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης. Στη μέση μιας ακόμη ζοφερής χρονιάς, μοναδικός δρόμος διεξόδου παραμένει αυτός της συμμετοχής, της δράσης, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Ο άλλος δρόμος, της παράτας και της εκμετάλλευσης του πόνου, που τραβάνε οι «αρμόδιοι», δεν μας αφορά. Κοιτάμε μπροστά. Η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η Ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Προηγούμενο άρθρο“Μαϊμού” καλόγριες συνελήφθησαν στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροZητούνται εθελοντές για το περίπτερο πληροφόρησης