Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία; Μύθοι και πραγματικότητα

Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία; Μύθοι και πραγματικότητα

0

psykologi_ny

 Της Βάλλιας Μανωλοπούλου-Βελέντζα.

Όπως φροντίζουμε το σώμα μας , κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να νοιαζόμαστε και για την ψυχή μας. Υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι που μας κρατάνε μακριά από τον ψυχοθεραπευτή.

 H ψυχοθεραπεία συνεχίζει να αποτελεί ταμπού παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Ορισμένοι μένουν μακριά από τον ψυχοθεραπευτή από το φόβο μη χαρακτηριστούν “τρελοί” ή “προβληματικοί”. Στην πραγματικότητα όμως η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα, αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους. Γι’ αυτό λοιπόν αυτοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την ψυχική τους υγεία είναι άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς και αναζητήσεις στη ζωή τους και θέλουν να γίνουν καλύτεροι.

Πολλοί  πιστεύουν ότι όσοι ζητούν τη βοήθεια του ειδικού, είναι αδύναμοι άνθρωποι και δεν πασχίζουν μόνοι τους για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια λύση εύκολη. Το να αποφασίσει κανείς να την βάλει στη ζωή του, θέλει μεγαλύτερη δύναμη από το να κρύψει ‘‘κάτω από το χαλί’’ το εκάστοτε ζήτημα. Ο ψυχοθεραπευτής δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις στο θεραπευόμενο και το αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας έρχεται μέσα από την προσωπική δουλειά του καθενός.

Αρκετοί πάλι, είναι και εκείνοι που διστάζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία, από το φόβο ότι κάτι δυσάρεστο θα ανακαλύψουν που θα ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή τους. Για παράδειγμα κάποιοι φοβούνται, ότι έχουν επιλέξει λάθος σύντροφο και μόλις το συνειδητοποιήσουν θα αναγκαστούν να χωρίσουν. Άλλοι πάλι ανησυχούν ότι θα καταστραφούν οι σχέσεις τους με τους γονείς τους, όταν ανακαλύψουν ότι αυτοί ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ψυχοθεραπεία οδηγεί σε εξαιρετικά αργές αλλαγές, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα γεγονός που θα επηρεάσει την ψυχική ισορροπία του θεραπευόμενου να έρχεται στη ζωή του σαν φυσικό επακόλουθο και επομένως να μην τον αναστατώνει.

Σημαντικός τέλος παράγοντας που καθιστά αρκετούς επιφυλακτικούς απέναντι στη ψυχοθεραπεία , είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και μάλιστα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πέρα όμως από την πραγματική διάσταση του προβλήματος οι οικονομικοί λόγοι αποτελούν συχνά έναν τρόπο να εκδηλώσουν την αντίστασή τους στη θεραπεία και στο φόβο του αγνώστου που αυτή συνεπάγεται. Αυτοί μάλιστα που αποφασίζουν τελικά να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία , παρ’ όλους τους αρχικούς τους ενδοιασμούς ότι θα δυσκολευτούν οικονομικά, συνήθως διαπιστώνουν το πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία για να τη βάλουν σε δεύτερη μοίρα.

Ας δούμε τώρα αν αξίζει τον κόπο, να κάνουμε  το βήμα και να χτυπήσουμε  την πόρτα του θεραπευτή.

 Επιλέγοντας κάποιος την ψυχοθεραπεία, θα μπορέσει να ξεπεράσει προβλήματα που τον βασανίζουν. Όπως π.χ. έντονο άγχος. Με τη βοήθειά της όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει . Εμφανίζονται και άλλα προβλήματα που υπάρχουν χωρίς να τα γνωρίζει. Επιλύοντας μια σειρά από αυτά καταφέρνει να ζήσει μια εντελώς διαφορετική ζωή, με λιγότερους περιορισμούς και περισσότερη ικανοποίηση των προσωπικών του αναγκών.

Επίσης με την ψυχοθεραπεία, θα καταφέρει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους γύρω του. Αυτό επιτυγχάνεται αφού ανακαλύψει τις αδυναμίες και τα λάθη του στο πλαίσιο των σχέσεών του. Τότε παύει να ερμηνεύει τη συμπεριφορά των άλλων με βάση τις ανασφάλειες και τους φόβους του. Σταματάει να προσπαθεί να δείξει πόσο καλύτερος είναι και να κρύβεται εξαιτίας του φόβου της απόρριψης. Πλησιάζει τους άλλους με λιγότερη καχυποψία μεγαλύτερη άνεση και είναι πιο έτοιμος να μοιραστεί και να δοθεί συναισθηματικά. Ουσιαστικά έχει μάθει να εκφράζει τις ανάγκες του και να διεκδικεί. Αφού έχει ακούσει τους άλλους και έχει προσπαθήσει να τους καταλάβει καλύτερα, βάζει τα όριά του απέναντί τους χωρίς να γίνεται δύσκαμπτος. Έτσι οι σχέσεις του γίνονται πιο βαθιές, πιο ουσιαστικές και περισσότερο ικανοποιητικές.

Αναμφίβολα θα βοηθηθεί αυτός που θα κάνει ψυχοθεραπεία για να πετύχει τους στόχους του.  Ενισχύεται να αναγνωρίσει και να ιεραρχήσει τους στόχους του, τις αξίες του και τα όνειρά του, βρίσκοντας παράλληλα τρόπους να τα διεκδικήσει. Μπαίνοντας σε μια τροχιά αυτογνωσίας ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του που δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν. Ξεκαθαρίζει το ποιος είναι και τι θέλει και πως θα το κατακτήσει. Αναδύονται ταλέντα και δυνάμεις που ήταν κρυμμένες εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας. Έτσι λοιπόν ξεκινάει, έχοντας κάνει τις αναγκαίες επανορθώσεις, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να πάρει από τη ζωή αυτό που του αξίζει.

Τελειώνοντας η ψυχοθεραπεία αν και επικεντρώνεται στις πρώιμες σχέσεις (π.χ. γονείς), επιτυγχάνει να απαγκιστρώσει τον θεραπευόμενο από τα συμβάντα του παρελθόντος. Το άτομο σταματάει να αναλώνεται με τα λάθη που έκαναν οι γονείς του και με το πώς αν είχε μεγαλώσει αλλιώς, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν ξοδεύει χρόνο και ενέργεια για να αναμασά τα κακώς κείμενα της ζωής του και να θρηνεί γι’ αυτά. Αναγνωρίζει τα λάθη του. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του αντί να τις ρίχνει στους άλλους, όπως δασκάλους, προηγούμενους συντρόφους κ.λ.π. Τότε χρησιμοποιεί όσα έμαθε για να σχεδιάσει και να ζήσει ένα καλύτερο, πιο ικανοποιητικό μέλλον.

valliaman

Προηγούμενο άρθροΓυμναστικός Σύλλογος: Ημερίδα Ανάδειξης Ταλέντων & Kids’ Athletics
Επόμενο άρθροΝύχτες Παρασκευής στον Δίαυλο