Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Τι είναι οι κήλες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Τι είναι οι κήλες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

0

khlh_large1Κήλη ονομάζουμε το πέρασμα ενός κοιλιακού οργάνου μέσα από μία οπή κάπου στα τοιχώματα της κοιλιάς, ανεξαρτήτως αν η οπή είναι επίκτητη ή φυσική. Μιλώντας για κήλη εννοούμε κυρίως την ανικανότητα της μυϊκής δομής που υπάρχει στα τοιχώματα της κοιλιάς.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κήλη, δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους για να διαπιστώσουν πως πάει η κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν προτού ένας ασθενής βρεθεί σε δυσμενή θέση και χρειαστεί άμεσα χειρουργείο, να έχει προβλέψει καθετί που μπορεί να συμβεί και να γνωρίζει πως θα το αποκαταστήσει καλύτερα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, περίπου το 10% του πληθυσμού και πολύ περισσότερο οι άνδρες, θα βρεθούν στην κατάσταση κήλης ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πιο κοινή τοποθεσία μέσα στο σώμα που μπορούμε να βρούμε τις κήλες, είναι η βουβωνική χώρα και κυρίως το κάτω μέρος της κοιλιάς. Κήλη επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί και κατόπιν χειρουργείου.

Από την στιγμή που η πίεση στην κοιλιά αυξηθεί, αυξάνεται και η πιθανότητα επιδείνωσης κήλης, που με την σειρά έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση:

  1. Ανύψωση βάρους πέραν του κανονικού
  2. Αύξηση βάρους
  3. Συνεχής βήχας

Αν ο ασθενής δεν παρακολουθεί την κήλη του, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως κάποια από τα προβλήματα στην ενδοκοιλιακή περιοχή αλλά και παγίδευση των ιστών στην κήλη.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης της κήλης, είναι η λαπαροσκοπική μέθοδος, η οποία είναι στην ουσία μία προέκταση της παραδοσιακής τεχνικής. Με το λαπαροσκόπιο, ο χειρουργός μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό των οργάνων και να αποκαταστήσει την βλάβη, με 3 μόνο οπές-τομές.

photo_of_surgeon_using_cameraΕπιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης, είναι:

  1. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  2. Γρήγορη ανάρρωση
  3. Μόνο 3 τομές, σε αντίθεση με την κλασική τομή, που είναι 10-15 εκατοστά
  4. Καλύτερη προοπτική και μηχανική σε όλες τις διαδικασίες της επέμβασης

Αν αντιμετωπίζετε και εσείς αντίστοιχο πρόβλημα ή αν απλά θέλετε να πληροφορηθείτε σχετικά με τις μεθόδους αποκατάστασης από τον ίδιο τον χειρουργό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα που διατηρεί το Γενικός Χειρουργός Γιώργος Σπηλιόπουλος .

drspiliopoulos.gr

Προηγούμενο άρθροΘεματικά εργαστήρια για την ελιά και το αμπέλι στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΝέος ιστότοπος Γυμνασίου&Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής