Αρχική Άλλες ειδήσεις Ήρθε η ώρα της ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

Ήρθε η ώρα της ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

0
ydatokalliergies

ydatokalliergies

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 19.3.2015

Ήρθε η ώρα της ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

 

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις ενέργειες κατά της άναρχης και περιβαλλοντικά επιβλαβούς λειτουργίας ιχθυοτροφείων σε όλη την Ελλάδα και έχει ταχθεί ανοικτά κατά του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών» (όπως και η συγκυβερνώσα παράταξη των «ΑΝΕΛ») και η ανάθεση των χαρτοφυλακίων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας στους διαχρονικά κοινωνούς των αγώνων κατά της καταστροφικής λειτουργίας ιχθυοτροφείων, κυρίους Π. Λαφαζάνη και Θ. Δρίτσα, σηματοδοτεί την ελπίδα διάσωσης των περιοχών που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας αυτής.

 

Επισημαίνουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή που απέστειλε στις 11.1.2012 στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή      (ΠΣΕ: μετέχουν 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους, 24 Δήμοι, ενώσεις παράκτιων αλιέων, τουριστικών κλάδων, περιβαλλοντικοί φορείς, οικιστών κ.α.) έχει χαρακτηρίσει την ΚΥΑ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών «παράνομη και πραξικοπηματική» και έχει τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνεί με τους στόχους και τις επιδιώξεις (της ΠΣΕ) και συμπαραστέκεται στους αγώνες της, αλλά και συμπαρατάσσεται». Επίσης, με την ίδια επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι βουλευτές του, κ. Θοδωρής Δρίτσας και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, ως εκπρόσωποί του, να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΠΣΕ κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενημέρωσε ότι η υπογραφή από τους ίδιους βουλευτές της διακήρυξης της ΠΣΕ και σχετικής ερώτησης στη Βουλή, με την οποία ζήτησαν την ακύρωσή του Χωροταξικού, έγινε εκ μέρους όλου του κόμματος.

 

Με δεδομένη την έως σήμερα συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΣΕ, η τελευταία απέστειλε επιστολή στη νέα κυβέρνηση, με την οποία επισημαίνει την ηθική δέσμευσή της να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της αμαρτωλής ΚΥΑ και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τον διάλογο για την χωροταξική –και όχι μόνον- διευθέτηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, έχοντας πλέον ως ισότιμο συνομιλητή τους αιρετούς εκπροσώπους των θιγόμενων περιοχών και όχι ως μοναδικό συνομιλητή τους ιδιοκτήτες των εταιριών, όπως συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ηθική αυτή υποχρέωση καθίσταται ακόμα περισσότερο επιτακτική, καθώς μια μόλις μέρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως νέας κυβέρνησης, έγινε γνωστή η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του παράνομου και πραξικοπηματικού (ενέχοντος και ποινικά κολάσιμες αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει διαβιβαστεί στη Βουλή σχετική μηνυτήρια αναφορά) Χωροταξικού.

 

Τέλος, σε μια περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων, ήρθε η ώρα η νέα κυβέρνηση, καθώς και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, να ελέγξουν με ποια κριτήρια και με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις εταιρίες του κλάδου μη εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια που οδήγησαν σε συνολικές υποχρεώσεις της τάξης του 1 δις ευρώ και με ποια κριτήρια επιχειρείται την τελευταία περίοδο η «εξυγίανση» του κλάδου, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες –και επομένως τον ελληνικό λαό– μετόχους και χρηματοδότες των πλέον ζημιογόνων και νομοτελειακά μη – βιώσιμων εταιριών της ελληνικής οικονομίας.


Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr


 

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κοινοβουλευτική Ομάδα

 

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2012

 

Προς την

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων

περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας

 

Παρακολουθούμε συστηματικά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Επιτροπής σας με αίτημα την ακύρωση της πραξικοπηματικής και παράνομης ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών, αλλά και τη συνολική αμφισβήτηση της εγκατάστασης επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

 

Αναφορικά με τα θέματα που θίγετε στις επιστολές που μας έχετε αποστείλει το τελευταίο διάστημα:

1. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνεί με τους στόχους σας και τις επιδιώξεις σας και συμπαραστέκεται στους αγώνες σας, αλλά και συμπαρατάσσεται. Αυτό άλλωστε είναι το νόημα της υπογραφής του ψηφίσματος της συγκέντρωσης στο CARAVEL από τους παρευρεθέντες σε αυτήν βουλευτές μας Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Θοδωρή Δρίτσα.

2. Το ίδιο νόημα είχε η παρουσία και παρέμβαση του εκπροσώπου μας βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα στη σχετική Ημερίδα που οργάνωσε στην Αίγινα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αίγινας κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, όπως και η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος προχθές και η οποία πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012.

3. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι απευθύναμε εγγράφως προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο αίτημα να μας χορηγηθεί επίσημο αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η Επιτροπή σας εναντίον των Υπουργών που συνυπέγραψαν την ΚΥΑ και η οποία κατά τις συνταγματικές προβλέψεις έχει διαβιβασθεί στη Βουλή.

4. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες ακόμα για την ολοκλήρωση του κειμένου που ετοιμάζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συνολική μας κριτική και την επικαιροποίηση των συλλογικών μας θέσεων στο ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών, θέσεις τις οποίες έχουμε δημοσιοποιήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο θα σας το αποστείλουμε και φυσικά θα σας ενημερώνουμε για κάθε σχετική πρωτοβουλία μας.


5. Σας ζητάμε τέλος, -εφόσον εσείς το κρίνετε σκόπιμο- να συμπεριλάβετε στον κατάλογο όσων θα υπογράψουν την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Θοδωρή Δρίτσα.

 

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς,

 

η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχου & Βουλευτή Λευκάδας με τον αναπλ. υπουργό Υγείας
Επόμενο άρθροΠασχαλινό bazaar του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λυγιάς