Αρχική Άλλες ειδήσεις Μεθόδευση για να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Μεθόδευση για να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

0

pin-logo-ionian-sea

Δελτίο Τύπου της ΠΙΝ σχετικά με παρακράτηση πόρων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τ.Δ. : ΑΛΥΚΈΣ ΠΟΤΑΜΟΎ, ΚΈΡΚΥΡΑ

                  ΚΈΡΚΥΡΑ, 24/10/2014

Τ.Κ. : 49 100
ΤΗΛ. : 26610 – 39606
ΦΑΞ : 26610 – 42335
ΕMAIL : grafeio_typou@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεθόδευση για να πληγεί η αξιοπιστία του Θεσμού

Στερούν πολύτιμους πόρους από σεισμοπαθείς, εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες

Για   μεθόδευση που έχει στόχο να δυναμιτίσει την αξιοπιστία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης  έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος αναφορικά με την παρακράτηση από την ΔΥΟ-Κέρκυρας ποσού 416 χιλιάδων ευρώ ως συμψηφισμό για παλαιότερη οφειλή  ύψους 796 χιλιάδων ευρώ από τον «Οργανισμό  ανάπτυξης και στήριξης δράσεων στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού και ευπρεπισμού δρόμων»,  της πρώην νομαρχίας.

Το ποσό το οποίο δεσμεύτηκε από την ΔΟΥ  δεν αποτελεί έσοδο της περιφέρειας αλλά επρόκειτο να διατεθεί προς τρίτους και συγκεκριμένα:

– 100 χιλιάδες ευρώ για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά
– 188.280 ευρώ για εκλογικό επίδομα υπαλλήλων  της ΠΙΝ και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
– 36.300 για υποχρεώσεις προς μικροεπιχειρηματίες
– 53.054 για μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης
– 38.977 για τους γιατρούς  και το προσωπικό των επιτροπών που  ασχολούνται με την παροχή διπλωμάτων οδήγησης

 

Διαφωνούν οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το νόμιμο της παρακράτησης των χρημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θεωρεί ότι το ποσό παρακρατήθηκε παρανόμως καθώς δεν αποτελεί έσοδο της Περιφέρειας αλλά υποχρεώσεις προς τρίτους ενώ η Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής εκτιμά ότι σωστά έγινε ο συμψηφισμός.

Ο Περιφερειάρχης στράφηκε και κατά του έφορου της Κέρκυρας , ο οποίος όπως είπε όχι μόνο δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά προχώρησε στην δέσμευση  του ποσού παρά το γεγονός ότι  γνώριζε πως η ΠΙΝ έχει προχωρήσει στην κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής.

«Πρόκειται για μεθόδευση του Υπουργείου Οικονομικών που ουσιαστικά στρέφεται κατά των πολιτών της περιφέρειας μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος και τόνισε  ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΠΙΝ με κάθε τρόπο.

Ιστορικό του Οργανισμού

Ο «Οργανισμός  ανάπτυξης και στήριξης δράσεων στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού και ευπρεπισμού δρόμων»  συστάθηκε με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου το 2005, ενώ ένα χρόνο αργότερα η επιτροπή του άρθρου 18 ακύρωσε τη σύστασή του. Ο Οργανισμός όμως συνέχισε να λειτουργεί, ενώ η εφορεία εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα επέβαλε πρόστιμο ύψους  796 χιλιάδων για  φορολογικές παραβάσεις . Τα πρόστιμα αυτά πέρασαν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θεωρήθηκε καθολικός διάδοχος της Ν.Α. και θυροκολλήθηκαν στην περιφέρεια στις 31/8/2014, μια μέρα πριν αναλάβει η νέα περιφερειακή αρχή τα καθήκοντά της. Ωστόσο η περιφέρεια κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή κατά του προστίμου στη ΔΟΥ, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή τριμελούς επιτροπής Ιατρών Γεν. Νοσοκομείου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΤο FBI αντιδρά στην κρυπτογράφηση που προσφέρουν τα iOS 8 και Android 5.0