Αρχική Άλλες ειδήσεις «Μιλήστε τώρα με γιατρό», απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα

«Μιλήστε τώρα με γιατρό», απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα

0

997830B09BE3F1F2D4254A60E43C5589

 

Παραπέμπει «μέσα σε 20 λεπτά» σε εξειδικευμένους επαγγελματίες γιατρούς για video chat.

 

H Google επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε σε περιορισμένη κλίμακα στις ΗΠΑ τις δοκιμές μιας υπηρεσίας που παραπέμπει «μέσα σε 20 λεπτά» σε εξειδικευμένους επαγγελματίες γιατρούς για video chat όσους διέκρινε ότι αναζητούν στον αχανή παγκόσμιο ιστό πληροφόρηση με λέξεις-κλειδιά τα συμπτώματα ασθενειών. Τα έξοδα για τις πρώτες διαδικτυακές ιατρικές επισκέψεις μέσω των Google Helpouts καλύπτονται από την Google, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της δοκιμής περιορισμένης κλίμακας.

Η είδηση αναδύθηκε μετά την δημοσίευση screenshot από έναν χρήστη στην Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ, τον Jason Houle, στο Reddit ο οποίος έκανε αναζήτηση στο google.com για «πόνους στο γόνατο». Η μηχανή αναζήτησης της Google «απάντησε» με ένα μήνυμα που τον εξέπληξε: «Με βάση την επερώτησή σας, πιστεύουμε ότι επιχειρείτε διάγνωση ενός ιατρικού περιστατικού. Εδώ μπορείτε να βρείτε επαγγελματίες υγείας με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Όλα τα κόστη των επισκέψεων καλύπτονται από την Google κατά την διάρκεια της περιορισμένης αυτής δοκιμής».

Για την δοκιμή αξιοποιείται η τεχνολογία live video chat της υπηρεσίας Google Helpouts, η οποία επιτρέπει την διεξαγωγή ζωντανής βιντεοδιάσκεψης με επαγγελματίες σε διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και στον τομέα της υγείας, από γιατρούς (και υπό προϋποθέσεις). Η δοκιμή περιορίζεται στις αμερικανικές πολιτείες στην Καλιφόρνια και στην Μασσαχουσέτη ενώ η υπηρεσία συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανονισμούς που αφορούν στο απόρρητο των δεδομένων των ασθενών.

Η είδηση επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας, για το οποίο Sergey Brin και Larry Page, οι συνιδρυτές της Google είχαν τον Ιούλιο πει πως «εάν είχαμε την δυνατότητα να κοιτάξουμε τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας όλων των Αμερικανών… Ήδη από τον πρώτο χρόνο κάτι τέτοιο θα έσωζε 10.000 ζωές». Όμως, αμφότεροι συμφώνησαν πως τα νομικά εμπόδια είναι τέτοια ώστε το καθιστούν «σχεδόν αδύνατο εξαιτίας της HIPPA», αναφερόμενοι στην αμερικανική νομοθεσία που διέπει τα δεδομένα ασθενών.

Εκτός από την Google, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική υγεία και ειδικότερα τον τομέα του mobile health, έχουν ήδη δείξει και άλλες εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο. Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για την συλλογή στο δικό της HealthKit όλων των δεδομένων που αφορούν τουλάχιστον στην «ευεξία» και συλλέγονται από κάθε λογής αισθητήρες και app, είτε στο iPhone, ή σε περικάρπια και άλλα γκάτζετ που φοριούνται.

Εντούτοις, ο διεπιστημονικός αυτός τομέας βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο, αφού τα smartphone δεν συνιστούν ιατρικό εξοπλισμό, τα app δεν συνταγογραφούνται, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπουν την κάλυψη τέτοιων υπηρεσιών ή ακόμα, τα αισθητηριακά δεδομένα δεν έχουν ακόμα αναλυθεί επαρκώς ως ικανοί βιομετρικοί δείκτες.

 

Διαβάστε περισσότερα για το mobile health και τα app υγείας στο tech.in.gr

Προηγούμενο άρθροΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Τα αποτελέσματα της Β΄φάσης του κυπέλλου
Επόμενο άρθροΣτάθης Ζαβιτσάνος: Ο Δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας είναι επικίνδυνος