Αρχική Μόνιμες Στήλες Άγγελος του Νότου Στις 8 Αυγούστου πήραμε κι άλλο ένα κόκκινο δάνειο

Στις 8 Αυγούστου πήραμε κι άλλο ένα κόκκινο δάνειο

Του Άγγελου Τρωιάνου

0

WWF_EOD_2016…που ούτε όλες οι τράπεζες του πλανήτη μαζί, δεν έχουν για να πληρώσουν!

Με απλά λόγια:

Ο ρυθμός αναπαραγωγής των Φυσικών Πόρων του Πλανήτη (νερό, τρόφιμα, οξυγόνο κλπ) είναι πεπερασμένος και ονομάζεται Βιοϊκανότητα (Biocapacity). Η Ανθρωπότητα καταναλώνει καθημερινά αυτούς τους Φυσικούς Πόρους προκειμένου να επιβιώσει. Όλοι ανασαίνουμε, τρώμε, πίνουμε νερό…

Σε ετήσιους όρους τώρα, την ημέρα που η ετήσια αναπαραγόμενη ποσότητα καταναλωθεί, τότε λέμε πως βρισκόμαστε στην “Ημέρα Υπέρβασης” των Φυσικών Πόρων. Από την ημέρα εκείνη και μετά, “δανειζόμαστε” Φυσικούς Πόρους από τις επόμενες χρονιές. Κάτι σαν να δανειζόμαστε από τα παιδιά μας δηλαδή, ένα δάνειο που όσα λεφτά και να βγάλουμε, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα την αγγίζουμε όλο και νωρίτερα, όπως φαίνεται κι από τον παρακάτω πίνακα.

EOD: Earth Overshoot Day (Ημέρα Υπέρβασης της Γης). Πηγή: Wikipedia
EOD: Earth Overshoot Day (Ημέρα Υπέρβασης της Γης). Πηγή: Wikipedia

Οι αιτίες, πολλές. Καταρχήν η μείωση της Βιοϊκανότητας (μείωση δασών και πράσινου γενικά, μείωση καλλιεργειών τροφίμων, κλπ) με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης (υπερπληθυσμός, αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση χρήσης δηλητηρίων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, κλπ).

Το αποτέλεσμα είναι πως φέρνουμε όλο και πιο κοντά την ημέρα που η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική κι αν όχι τα παιδιά μας, σίγουρα τα παιδιά των παιδιών μας θα το βιώνουν στην καθημερινότητα τους και ούτε καθαρό νερό δεν θα μπορούν να πιουν. Ήδη η έλλειψη νερού και τροφίμων είναι αισθητή στις φτωχές περιοχές του πλανήτη. Δεν αργεί η στιγμή που κι εμείς εδώ, στις “πλούσιες” και “πολιτισμένες” περιοχές θα το βιώσουμε έντονα.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Καταρχήν, να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να ξεκινήσουμε από εμάς, στο σπίτι μας και τον τρόπο ζωής μας εδώ στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε ετησίως 2,5 πλανήτες για να συντηρήσουμε το Life style μας, όπως αναφέρει από το 2014 η έκθεση της WWF. Θεωρούμε την Φύση ως ανεξάντλητο δεδομένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φέτος η Ημέρα Υπέρβασης λοιπόν, έφτασε στις 8 Αυγούστου, πιο νωρίς από ποτέ. Και δυστυχώς, δεν πρόκειται για “κομμουνιστικές αρλούμπες που λένε οι οικολόγοι που αμολάνε φίδια”, όπως θα σπεύσουν πολλοί να τα χαρακτηρίσουν αυτά. Η αρθρογραφία για το θέμα είναι πλούσια, ενδεικτικά παραθέτω άρθρο της Ναυτεμπορικής, που αναφέρεται στην “Ημέρα Υπέρβασης”, εμπλουτισμένο με παραπομπές για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πληρέστερα.

Τώρα, αν όλα αυτά δεν σας λένε τίποτα και δεν σας αγγίζουν καν, δεν είστε οι μόνοι. Ούτε τους Παγκόσμιους Ηγέτες μας τους αγγίζουν και γι’ αυτό συνεχίζουν να θυσιάζουν την Βιωσιμότητα του Πλανήτη στο βωμό του κέρδους των λόμπι που (συνήθως) εκπροσωπούν.

Ακολουθεί το άρθρο της Ναυτεμπορικής:

“Σε μόλις επτά μήνες και λίγες ημέρες, η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε τους φυσικούς πόρους για ένα ολόκληρο έτος, όπως το νερό, τα τρόφιμα και τον καθαρό αέρα, με το γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το σημείο της «υπέρβασης» έφτασε επισήμως στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Global Footprint Network, πέντε ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι.

«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το οικολογικό μας χρέος», δήλωσε ο Πασκάλ Κανφίν της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, αντιδρώντας στην ετήσια ενημέρωση.

«Από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου θα ζούμε επί πιστώσει, διότι σε οκτώ μήνες καταναλώσαμε το φυσικό κεφάλαιο που ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Το ορόσημο που σημειώνεται κάθε χρόνο είναι γνωστό ως «Ημέρα Υπέρβασης της Γης». Το 1993, η ημέρα αυτή έπεσε στις 21 Οκτωβρίου, το 2003 στις 22 Σεπτεμβρίου και πέρυσι στις 13 Αυγούστου.

Το 1961, σύμφωνα με το Global Footprint Network, η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε μόνο περίπου τα τρία τέταρτα της ετήσιας κατανομής πόρων της Γης. Από τη δεκαετία του 1970, η οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη οδήγησε σε ετήσια υπέρβαση.

«Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ότι οι ωκεανοί και τα δάση μας μπορούν να απορροφήσουν, και καταναλώνουμε ψάρια και χλωρίδα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν και αναγεννηθούν», αναφέρει η δήλωση της οργάνωσης.

Για να υπολογιστεί η ημερομηνία για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, συλλέγονται στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για χιλιάδες οικονομικούς τομείς, όπως η αλιεία, η δασοκομία, οι μεταφορές και η παραγωγή ενέργειας.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παράγοντας υπέρβασης των οικολογικών ορίων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 7,3 σε 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, αυξάνοντας την πίεση στον πλανήτη μας και τους πεπερασμένους πόρους του.”

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε στο Βλυχό η εκδήλωση “Βαλαωρίτεια 2016”
Επόμενο άρθροΚαλοκαιρινές εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη της Λευκάδας με το ΚΔΑΠ Morfosi