Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση του Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων & Συνταξιούχων

Ανακοίνωση του Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων & Συνταξιούχων

0
apergia

eam

Εργαζόμενοι –ες,  συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες.

Η μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, προκειμένου να περάσει την δεύτερη αξιολόγηση, ετοίμασε τα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια τα περνάει με διαδικασίες φαστ–τρακ απ’ τη βουλή, και ταυτόχρονα ένα ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στις 10 του Δεκέμβρη. Προϋπολογισμό αυξημένων φόρων, μειωμένων δαπανών  και αλλεπάλληλων ιδιωτικοποιήσεων.

Στο στόχαστρο βρίσκονται όσες εργατικές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Θέλουν πλήρη αντικατάσταση των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις, αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%!, ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για 100 και 200 ευρώ μισθό. Αλλά και αυτόν  τον άθλιο μισθό των 586 ευρώ ζητάνε να πάει παρακάτω.

Το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», της κυβέρνησης και των άλλων «ευρωπαϊκών» κομμάτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη νομιμοποίηση, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στο βομβαρδισμένο τοπίο των εργασιακών δικαιωμάτων.  Η περιβόητη ανάπτυξη που «όλους τους ενώνει», φιλευρωπαϊκά κόμματα και ΣΕΒ -εάν και όπως έρθει- στην πραγματικότητα θα οικοδομηθεί στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Οι παραπάνω αναμενόμενες εξελίξεις έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη. Για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν «επενδυτές» σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας, ανύπαρκτα δικαιώματα, με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα δικαιούται κάποια τετράωρη στάση κι αυτή με το ζόρι.

Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα και η πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα.  Απέναντι σε αυτή την κατάσταση  το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται τραγικά πίσω από μια ουσιαστική νικηφόρα απάντηση στην επιδιωκόμενη ισοπέδωση και των τελευταίων κατακτήσεών του. Το εργατικό κίνημα  πρέπει να έχει  ενιαίο χαρακτήρα  που ενώνει  όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ιδεολογικούς, πολιτικούς ή άλλους αποκλεισμούς. Με άξονα τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, οι οποίες πρέπει να αποτινάξουν από την ηγεσία τους την κίτρινη εργατική γραφειοκρατία.

Είναι ώρα της άμεσης ενωτικής δράσης, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε.

    • Μόνιμη και σταθερή  δουλειά για όλους  με πλήρη  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
    • Κατάργηση όλων των  αντεργατικών  νόμων.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα  μεροκάματα.
  • Επαναφορά των  κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Κατωτέρω μισθό 751 €  και ουσιαστικά μέτρα  για την  εφαρμογή του.

  • Άμεση κατάργηση του μειωμένου  μισθού για τους νέους  κάτω των 25 ετών.  

Η διεκδίκηση και η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι ζωτικής σημασίας, είναι ζήτημα επιβίωσης. Παράλληλα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι αν η διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων δεν συνδεθεί με διεκδικήσεις γενικότερου χαρακτήρα που συνδέονται με τις πραγματικές αιτίες δεν υπάρχει προοπτική.

Για το λόγο αυτό διεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των μνημονίων.
  • Άμεση διαγραφή του δημόσιου χρέους.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών, διότι ο ελληνικός λαός τις πληρώνει και του ανήκουν.
  • Εντείνουμε τον αγώνα εναντίον της ευρωενωσιακής πολιτικής και της Ε.Ε., αφού «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω θα την βρεις». Η Ε.Ε. είναι η μονιμοποίηση των μνημονίων, της λιτότητας και των αντιλαϊκών πολιτικών.

Η επικείμενη 24ωρη απεργία μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού και μαχητικού μετώπου στη βάση των εργαζομένων. Με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και με την κλιμάκωση των αγώνων, μέσα από αγωνιστικό σχέδιο που θα θέτει εκτός από τα αιτήματα, τα μέσα και την τακτική.

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΜΑΖΙΚΑ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ  8  ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Προηγούμενο άρθροAnimal Care Lefkas: Συναυλία για τα αδέσποτα της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΤουρισμός: Στην 1η θέση αύξησης των αφίξεων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων