Αρχική Ειδήσεις Αθλητισμός 250 χιλιόμετρα έτρεξε ο Σπύρος Μαραγκός

250 χιλιόμετρα έτρεξε ο Σπύρος Μαραγκός

0
maragkos filandros

maragkos filandros

Τερμάτισε στο “Σπάρταθλον” ο Σπύρος Μαραγκός.

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου “Φίλανδρος Λευκάδας”, ιατρός Σπύρος Μαραγκος που συμμετείχε στον πλέον δύσκολο αγώνα δρόμου “Σπάρταθλον” κατάφερε και διένυσε τα 250 χιλόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα με την Σπάρτη σε 35 ώρες και 45 λεπτά. Για να καταλάβετε την δυσκολία του αγώνα αρκεί να αναφέρουμε ότι φέτος έλαβαν μέρος  286 δρομείς από τους οποίους οι 140 εγκατέλειψαν τον αγώνα.

Απότέλεσμα από την γενική κατάταξη την οποία μπορείτε να δείτε [εδώ]

131 35:45:09 1 Maragkos Spiridon Greece Άντρας +

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στην συμμετοχή του κου Ντίνου Σπηλιόπουλου, ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να τερματίσει. Ο κος Σπυλιόπουλος είναι κάτοικος Λευκάδας τα τελευταία χρόνια και πρόκειτε για έναν άνθρωπο ο οποίος μύησε στον αθλητισμό αρκετούς συμπολίτες μας, καθώς ο ίδιος αχολείτε με το τρέξιμο πολλά χρόνια έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Επίσης από την “γειτονιά μας” συμμετείχαν στον αγώνα οι Ανδρέας Πάτσης (34:08:14 69) και Χρήστος τριαντάφυλλος (34:41:52) από την Βόνιτσα και τερμάτισαν με αρκετά καλό χρόνο.

Φέτος για πρώτη φορά τερμάτισαν δυο Ελληνίδες κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Η Ματθαίου Αμαλία (33:34:04) και η Σοφία Κασίμη (35:45:58) είναι λοιπόν οι πρώτες ελληνίδες που τερματίσαν στο αγώνα δρόμου “Σπάρταθλον”

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χλμ. Μετείχαν 285 αθλητές και αθλήτριες, από 39 χώρες.

Από Ελληνικής πλευράς εντυπωσίασε ο Γιώργος Κουτσιούκος, που τερμάτισε στην 13η θέση. Με εξαιρετική τακτική και σταθερό τέμπο από την αρχή του αγώνα, ο Κουτσιούκος έκανε σωστή κατανομή δυνάμεων και τερμάτισε στην Σπάρτη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με χρόνο 29 ώρες 06.΄18΄΄.

Στην 16η θέση τερμάτισε ένας ακόμη Έλληνας, ο Δημήτρης Καραχάλιας με χρόνο 29 ώρες 50΄.33΄΄, ενώ στην 23η θέση βρέθηκε ο Γιώργος Βλάχος (31.01΄.36΄΄).

Στο «29ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι Γερμανοί και Ιάπωνες αθλητές. Συγκεκριμένα, πέντε Γερμανοί και τρεις Ιάπωνες βρέθηκαν στην πρώτη 12αδα. Αρκετά πίσω από τον Ιταλό αθλητή Ιβάν Γκουντίν που κάλυψε τα 246 χλμ. της διαδρομής σε 22 ώρες 56΄.45΄΄, τερμάτισαν ο Ιάπωνας Γιούζι Σακάι (24 ώρες 21΄.29΄΄) και ο Γερμανός Μίκαελ Βάνισεκ (24 ώρες 55΄.04΄΄). Ο Ιβάν Γκουντίν βελτίωσε την περσινή του επίδοση κατά έξι λεπτά.

Πρώτη γυναίκα που καταχειροκροτήθηκε όταν έφθασε και τερμάτισε μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, ήταν η Σίλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία, με χρόνο 29 ώρες 06΄.50΄΄ και κατέλαβε την 14η θέση στην γενική κατάταξη.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

gallery1 gallery1 gallery1

Πηγή : www.spartathlon.gr

Προηγούμενο άρθροΤο “The world” στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠαραίτηση Φίλιππα από την προεδρία του Τηλυκράτη