Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Χαιρετισμός του Χρ. Παπαδόπουλου εκ μέρους της ΛΑ.Ε. στην ΓΣ της ΕΝΠΕ

Χαιρετισμός του Χρ. Παπαδόπουλου εκ μέρους της ΛΑ.Ε. στην ΓΣ της ΕΝΠΕ

0

papadopoulos-xristos-enpe

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ  27/11/2015

Φίλοι και φίλες

Η σημερινή συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, μια δύσκολη περίοδο για τη Λευκάδα που την φιλοξενεί.

Μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα του τρίτου μνημονίου, μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το ξεπούλημα των τραπεζών, την μέγγενη των μνημονιακών προαπαιτουμένων, την εξελισσόμενη φοροεπιδρομή, το επαπειλούμενο ξεκλήρισμα των αγροτών , την επιζητούμενη από την κυβέρνηση «συναίνεση» για το ξεθεμελίωμα του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού, καθώς και την ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Συρίας.

Μια δύσκολη επίσης περίοδο για τη Λευκάδα, μετά τους πρόσφατους σεισμούς. Είναι απαραίτητη η άμεση κυβερνητική απόφαση για τον καθορισμό όλης της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας  ως σεισμόπληκτης ,χωρίς άλλη καθυστέρηση. Απόφαση που πιστεύουμε πως θα στηρίξει και η Γενική σας Συνέλευση.

Αγαπητοί αντιπρόσωποι

Γνωρίζετε πως συνεχίζεται η οικονομική ασφυξία της Αυτοδιοίκησης από την τρίτη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,μετά τις δύο πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Δεν μπορεί να προβάλλεται ως λύση σε αυτή την ασφυξία η τοπική φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει για τη χώρα και εμείς θεωρούμε απαράδεκτη την μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών από το κράτος στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο της να συμβάλλει στη δημιουργία ενός άλλου δρόμου για την ελληνική κοινωνία χωρίς μνημόνια, λιτότητα και ευρωεπιτροπεία. Στηριζόμενη στα τοπικά κινήματα και τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, φτιάχνοντας ανά τόπους και από κοινού με αυτά ένα μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, των κοινωνικών υπηρεσιών, της εργασίας με πλήρη δικαιώματα και τελικά της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.

Ο αρμαγεδώνας των μνημονίων και η ιδιαίτερη έκφραση τους στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο «Καλλικράτης», είναι σαφές πως έχουν αλλάξει πολλά από αυτά που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια ,τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού, η καταβαράθρωση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και η υποβάθμιση κάθε κοινωνικής δομής, η περιθωριοποίηση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού που στερείται ακόμα και των απολύτως αναγκαίων για τη διαβίωση της, συγκροτούν ένα πλαίσιο με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε και στο οποίο οφείλουμε να αναζητήσουμε απαντήσεις και μέσα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική ασφυξία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου η μείωση κατά περίπου 40% των πόρων της, μαζί με την απουσία δημοκρατικού προγραμματισμού και αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και ο ερμαφρόδιτος χαρακτήρα της ,μεταξύ κρατικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ,έχουν δημιουργήσει έναν νέο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ο οποίος κάθε άλλο παρά διευκολύνει την επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της κάθε περιοχής.

Ειδικότερα, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επανατοποθέτηση και αναδίπλωση σε μια σειρά από ζητήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ,βλέπουμε πως τα δεδομένα άλλαξαν και σε ότι αφορά τις θέσεις και τις δεσμεύσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έτσι δια στόματος του αρμόδιου υπουργού των εσωτερικών έκλεισε η συζήτηση περί κατάργησης του Καλλικράτη, με τα μνημονιακά κόμματα να προσχωρούν στη λογική των λίγων και «αναγκαίων βελτιώσεων».

Αν προσθέσει μάλιστα κανείς και την προσχώρηση της σημερινής κυβέρνησης στην πολιτική των αφειδών ιδιωτικοποιήσεων, τότε καταλαβαίνει εύκολα πως οι ΟΤΑ εκτός από κλινικά νεκροί, εξωθούνται να μετατραπούν πλήρως και σε τοπικά παραρτήματα του ΤΑΙΠΕΔ και των συμφερόντων που αυτό φιλοξενεί και δεξιώνεται.

Ο«Καλλικράτης» δεν «ατύχησε» απλώς, επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση. Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και «λιγότερο κράτος», λιγότερο κράτος στις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες αλλά περισσότερο κράτος όσον αφορά στον γραφειοκρατικό κεντρικό έλεγχο. Γι’ αυτό και η Αυτοδιοίκηση, και ευρύτερα η ίδια η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μία ριζική ανατροπή του «Καλλικράτη» και από την αντικατάστασή του από ένα νέο ριζοσπαστικό, πραγματικά δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα με την κατάργηση κάθε μορφής επιτροπείας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, είτε αυτή ονομάζεται οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ είτε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Φίλοι και φίλες

Θεωρούμε  ότι απαιτείται ένα μεγάλο αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό, πατριωτικό μέτωπο, για μια προοδευτική εναλλακτική λύση στη χώρα, χωρίς λιτότητα, φορολεηλασία, εθνική υποτέλεια.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν δράση στους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης στα θύματα των μνημονιακών πολιτικών, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να αποτελέσουν έναν πόλο αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του τρίτου μνημονίου.

Να συνεχιστεί ο αγώνας για την ανατροπή της παράδοσης των Περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία είναι κερδοφόρα, στη Γερμανική Fraport, καθώς και στο ξεπούλημα του Ελληνικού και των λιμανιών μας.

Να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και το παρατηρητήριο των ΟΤΑ.

Να μην περάσει η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων.

Να μην περάσει ούτε ένας πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία.

Να μην περάσει η διακοπή ρεύματος ή νερού σε κανένα σπίτι.

Να μην περάσουν νέοι φόροι και νέα βάρη σε αγρότες και επαγγελματίες.

Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τη ληστρική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απώλεια δεκάδων δις, από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Να αγωνιστούμε για να μην υπάρξει καμιά ελληνική συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον άλλης χώρας και στη  διαμόρφωση πλατιού  φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Προηγούμενο άρθροΚοινή συνέντευξη τύπου Γαλιατσάτου-Αγοραστού στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Επιτροπής Γονέων τελειοφοίτων των Λυκείων του Ν. Λευκάδας