Πως εξαφανίστηκε η αρχαία Σπάρτη;

sparta

Μια απίστευτη βαρβαρότητα.

Πως εξαφανίστηκε η αρχαία Σπάρτη.Θησαυροί της αρχαίας ελληνικής τέχνης καταστραφήκαν και λεηλατηθήκαν, όπως είναι γνωστό, από ρωμαίους, φράγκους σταυροφόρους, από τον ενετό στρατηγό Μοροζινι και από τον Άγγλο (Σκωτο για την ακρίβεια) Έλγιν.

Εξίσου μεγάλη καταστροφή επήλθε από περιηγητές και απεσταλμένους μουσείων, πανεπιστημίων και βασιλιάδων της Ευρώπης, που ηλθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της τουρκοκρατίας, για να αποθησαυρίσουν νομίσματα, χειρόγραφα, επιγραφές και έργα τέχνης.

Όλους αυτούς υπέρβαλε σε απληστία και σε καταστροφές που προκάλεσε στους προγονικούς θησαυρούς της Ελλάδας ο αββας Michel Fourmont (1690/1746), απεσταλμένος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου IE'. Ο αββάς Fourmont ξεπερνάει και τον Έλγιν όσο αφορά στο βάναυσο τρόπο της καταστροφής των μνημείων, που κυριολεκτικά αφάνισε, αλλά και στον απίστευτο αριθμό των αρχαιοτήτων που κατάστρεψε. Στην προσπάθειά του να φανεί αρεστός στο βασιλιά του και να εξασφαλίσει αποκλειστικά για εκείνον μονό το δικαίωμα της μελέτης και της ερευνάς επιγραφών και μνημείων, μετά την καταγραφή τους επιδιδόταν με, παρανοϊκή στην κυριολεξία, μανία στην καταστροφή τους επιχαίροντας μάλιστα γι' αυτήν. Ο Fourmont αναζήτησε επιγραφές στην Αθηνά, στη Σαλαμίνα, στα Μέγαρα και στην Πελοπόννησο, οπού διείσδυσε ακόμη και στα αγριότερα μέρη της Μάνης.

Ο ίδιος ομολογεί σε χειρόγραφο του, που σώζεται μαζί με το ημερολόγιο του, ότι συγκέντρωσε πάνω από 1.500 επιγραφές στην περιήγηση του το 1729 στην Ελλάδα. Σε επιστολή του προς τον κόμη Maurepas, o Fourmont καυχιέται ότι κατέστρεψε(!) τις επιγραφές, για να μην αντιγραφούν από μελλοντικό περιηγητή!!! (...)(...) Όσα γραφεί ο fourmont για την καταστροφή που έκανε στη Σπαρτή εξηγούν και τη σπανιότητα των αρχαιοτήτων σήμερα στη φημισμένη πόλη.

Σημειώνει λοιπόν ο αββας τα εξής απίστευτα: "επί 30 μέρες και πλέον 30, 40 και 60 εργάτες εκθεμελιώνουν, καταστρέφουν, εξαφανίζουν την πόλη της Σπάρτης. Μου υπολείπονται 4 μονό πύργοι να καταστρέψω... Προς το παρόν ασχολούμαι με την καταστροφή των τελευταίων αρχαιοτήτων της Σπάρτης. Καταλαβαίνετε (αποτείνεται στο Maurepas) τι χαρά δοκιμάζω(!). Αλλά να η Μαντινεία, η Στυμφαλία, η Τεγέα και ιδιαίτερα η Νεμέα και η Ολυμπία αξίζουν την εκ βάθους εκθεμελίωση. (!!!!!!!!!)Έκανα πολλές πορείες αναζητώντας αρχαίες πόλεις αυτής της χωράς και έχω καταστρέψει μερικές. Ανάμεσα τους την Τροιζηνα, την Ερμιόνη, την Τύρινθα (tyrins στο χειρόγραφο αντί tiryns), τη μισή ακρόπολη του Άργους, τη Φλιασιά, το φενέο... Εισέδυσα στη Μάνη.Εδώ και έξι εβδομάδες ασχολούμαι με την ολοκληρωτική καταστροφή της Σπάρτης! Γκρεμίζοντας τα τείχη, τους ναούς της, μην αφήνοντας πέτρα στην πέτρα θα κάνω και την τοποθεσία της άγνωστη στο μέλλον, για να την ξανακάνω εγώ γνωστή. Έτσι θα δοξάσω το ταξίδι μου. Δεν είναι αυτό κάτι;"

.Και πιο κάτω: "η Σπάρτη είναι η πέμπτη πόλη που κάτεσκαψα. Ασχολούμαι τώρα με την καταστροφή των βαθύτερων θεμελίων του ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Θα κατέστρεφα και άλλους αρχαίους τόπους το ίδιο εύκολα, αν με άφηναν. Τον πύργο τον γκρέμισα ολοκληρωτικά.".

Για την Τροιζήνα αναφέρει: "γκρέμισα ότι απέμεινε από τα οχυρά και τους ναούς της.". Και με απίστευτη αφέλεια ομολογεί: "από τους περιηγητές που προηγήθηκαν δεν θυμάμαι να τόλμησε κανείς να κατεδαφίσει πύργους και άλλα μεγάλα κτίρια!"

παρανοϊκός; ημιμαθής; φανατικός εχθρός του αρχαίου πνεύματος εξαιτίας και της ιδιότητας του ως κληρικού; δεν ξέρει κανείς την ακριβή απάντηση. Ίσως λίγο από όλα.Το βέβαιο ωστόσο είναι πως η καταστροφή που προκάλεσε είναι κολοσσιαία και σ' αυτήν οφείλεται η εξαφάνιση της αρχαίας Σπάρτης, της Τροιζήνας και της Ερμιόνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ο ίδιος δίνει, μόνο στη Σπάρτη πλήρωσε 1.200 ημερομίσθια για το γκρέμισμα των μνημείων και των κτιρίων που σώζονταν ακόμη. Ανατριχιάζει κανείς με τη σκέψη ότι θα μπορούσε ο Fourmont να μεταφέρει το βαρβαρικό μένος στην Ολυμπία, που την επίσκεψη της μάλιστα είχε προγραμματίσει. Αλλά ανακλήθηκε, ευτυχώς, στη Γαλλία λίγο αργότερα. (...)

Πηγη: περιοδικο : "Αρχαιολογια" Via http://www.newsbomb.gr/prionokordelaΔείτε ακόμα :

» Νέο ΔΣ του Σωματείο Αποκατάστασης Ιστορικής Μνήμης Μνήμης

Σωματείο Αποκατάστασης Ιστορικής Μνήμης «ο Μνήμων» Λευκάδας.

» Στα βοσκοτόπια του... Νταίρπφελντ

Η σημερινή εικόνα των πολυθρύλητων ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου στο Νυδρί.

» Η Κατάληψη της Νομικής

Γράφει ο Μάρκος Νικητάκης.

» Οι Γεωργάκηδες της Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Παρουσίαση τριών έργων Ιστορίας και Λαογραφίας της Λευκάδας

Δείτε όλη την ημερίδα σε βίντεο.

» Το Σάββατο η παρουσίαση τριών έργων ιστορίας και λαογραφίας της Λευκάδας

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

» Παρουσίαση τριών έργων Ιστορίας και Λαογραφίας της Λευκάδας

Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19.00.

» Ο ξεσηκωμός των αμπελουργών της Λευκάδας το 1935

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Αν ο Έλγιν είχε πάει στην Ρώμη...

Δείτε αυτές τις φωτογραφίες.

» Μια παρεμφερής ιστορία «Μανωλάδας» στο Λιβάδι Παλικής Κεφαλληνίας

Άρθρο της Ευρυδίκης Λειβαδά.
Σχόλια
Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

trovare l amore a 35 anni annunci pubbliche relazioni livorno solo donne facebook agenzie matrimoniali olbia app per chattare in inglese chat italia unbria chat gratis senza registrazione android come chattare con wechat chat italiane gratis e senza registrazione relazioni extraconiugali di lunga durata agenzie matrimoniali di lusso sito annunci matrimoniali gratis appuntamento al buio prima stagione appuntamento al buio usa youtube chat italiana gratuita registrazione chat amicizie firenze conoscere gente interessante come posso trovare nuovi amici chat senza registrazione per conoscere ragazze chat free assistance chat over 25 senza registrazione cerca amici applicazione app per conoscere gente gratis donne chat 02100 consigli week end single siti incontro chat senza registrazione straniere chat senza registrazione gratis italiana chat android github annunci matrimoniali in svizzera cerca amici con facebook cerco amiche yahoo cerca persone su fb tramite email agenzia matrimoniale sede kiev cerco ragazza ho 16 anni chat flirt gast chat libera gratis roma come trovare amici a 40 anni mantra per trovare anima gemella giochi per ragazze gratis la parrucchiera cerco ragazza per condividere appartamento torino nuove amicizie pisa conoscere persone a 50 anni chat libera echat siti annunci ristorazione sistema di sicurezza aqualock crociere per single yahoo chat italiana no java chat gratis e senza registrazione e senza java the sims 3 come fare amicizia con il tristo mietitore dating online how to write a profile giochi per ragazze gratis hello kitty amore cercasi la spezia incontrare persone in astrale cerco amicizie di penna donne chat 02100 come trovare il proprietario di un indirizzo email donne separate con figli piccoli trovare amici tramite email motori di ricerca hong kong incontra single gratis annunci milano affitti privati siti per conoscere ragazze su facebook single party erfurt aplikasi chat android ke blackberry anima gemella esiste veramente agenzia matrimoniale vicenza chat single nirvam conoscere ragazze svedesi my love pham chat quy ong ost agenzia matrimoniale vicenza online dating 10 psychological insights chat senza registrazione flash crociera per single a capodanno agenzia matrimoniale viareggio cerco un amore chat italiano tedesco dating online first message example conoscere ragazze barcellona donne chaton montpellier