Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Κείμενο διεκδικήσεων της ΕΛΜΕ για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον σεισμό...

Κείμενο διεκδικήσεων της ΕΛΜΕ για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον σεισμό στις 17/11

0
https://www.mylefkada.gr/2013/September/elme-lefkada.JPG

https://www.mylefkada.gr/2013/September/elme-lefkada.JPG

Το κείμενο έχει ήδη δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας, έπειτα από την συνάντηση αντιπροσώπου της ΕΛΜΕ με τον Υπουργό κ. Φίλη.


Για τους σεισμούς και την αντισεισμική θωράκιση στη Λευκάδα

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο σεισμός της 17ης Νοέμβρη χτύπησε το νησί σε ημέρα και ώρα εργάσιμη και μάλιστα στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βρίσκονταν συγκεντρωμένα στις αίθουσες εκδηλώσεων. Οφείλουμε λοιπόν κατ’ αρχήν να συγχαρούμε όλους τους συναδέρφους εκπαιδευτικούς του νησιού, μαζί και τους μαθητές, που σε τόσο δύσκολες συνθήκες λειτούργησαν οργανωμένα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός στα σχολεία του νησιού.

Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να επισημάνουμε μια σειρά από προβλήματα και κινδύνους που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς. Όπως γνωρίζουμε από Δευτέρα 23η Νοέμβρη όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, με εξαίρεση το Γυμνάσιο της Βασιλικής, ξεκίνησαν να λειτουργούν.

  1. Η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να δοθεί άμεσα ασφαλής λύση μεταστέγασης του Γυμνασίου της Βασιλικής ώστε να χαθούν οι ελάχιστες δυνατές ώρες διδασκαλίας. Επιμένουμε και ως προς την ταχύτητα εύρεσης λύσης και ως προς την ασφάλεια και την καταλληλότητα των κτηρίων αυτών.
  2. Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία να επισκευαστούν άμεσα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών. Η ευθύνη για οποιαδήποτε καθυστέρηση βαραίνει τόσο τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου όσο και την Αντιπεριφέρεια Λευκάδας και συνολικά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, που θα πρέπει να φροντίσει για την γενναία χρηματοδότηση των σχολείων.
  3. Διεκδικούμε ιδιαίτερα για τα σχολεία της περιοχής των Επτανήσων αλλά και πανελλαδικά να γίνονται έλεγχοι της καταλληλότητας των σχολικών κτηρίων, που θα εξετάζουν συνολικά τα σχολικά κτήρια, όχι μόνον εποπτικά, (δηλ. στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, επαρκείς χώροι, πυρασφάλεια κλπ.). Οι έλεγχοι αυτοί να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι εκθέσεις που θα προκύπτουν να τηρούνται σε μητρώο για κάθε σχολική μονάδα. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολικά κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς για τα οποία, τόσο λόγω της φυσικής φθοράς όσο και λόγω των διαφορετικών προδιαγραφών που έχουν, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
  4. Να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά. Οι χαμένες ώρες μαθημάτων στα σχολεία (μόνον 3 για τα περισσότερα σχολεία αλλά ακόμα άγνωστο πόσες για το Γυμνάσιο Βασιλικής) είναι μόνον ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Η όλη αναστάτωση στις οικογένειές τους, την στιγμή που σήμερα αρκετοί μαθητές έχουν ξεσπιτωθεί από την εστία τους ή ακόμα και όσοι δεν έχουν αναγκαστεί να ξεσπιτωθούν έχουν αναστατωθεί από τις βίαιες αλλαγές στη καθημερινότητά τους λόγω ζημιών που μπορεί να έχουν προκληθεί στα ίδια τα σπίτια τους ή στην οικοσκευή τους είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Τέλος, όπως άλλωστε μας ενημερώνει και ο ΟΑΣΠ, σας καλούμε να μην υποτιμήσετε το ζήτημα του μετατραυματικού στρες που μπορεί να έχουν οι μαθητές, ακόμα και αν δεν είχαν οι ίδιοι υλικές ζημιές αλλά και μόνον λόγω της βιαιότητας του φαινομένου. Θεωρούμε ότι η ασφαλέστερη λύση είναι η μέθοδος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσόστωση, που άλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί στη Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς του 2014. Η ΕΛΜΕ-Λ θα στήριζε και οποιοδήποτε άλλο μέτρο, με την προϋπόθεση το μέτρο αυτό να καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Λευκάδας.
  5. Ο σεισμός αναδεικνύει ήδη και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Απαιτούμε άμεση αρωγή του κράτους σε ό,τι έχουν ανάγκη οι σεισμόπληκτοι και πλήρη αποζημίωση όλων των οικογενειών των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Θεωρούμε αδιανόητο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οικογένειες που τα σπίτια τους είναι μη κατοικήσιμα. Ζητάμε να καταργηθεί για τους σεισμόπληκτους ο ΕΝΦΙΑ, που είναι ούτως ή άλλως ένας φόρος που πλήττει βάναυσα τις λαϊκές οικογένειες.
  6. Να επισκευασθεί το συντομότερο το οδικό δίκτυο της Λευκάδας, που στην κατάσταση που βρίσκεται θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού της Λευκάδας. Οι επισκευές να γίνουν με τον ασφαλέστερο τρόπο, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα οι οδηγοί και από νέες κατολισθήσεις, που είναι βέβαιο ότι θα συμβούν το επόμενο διάστημα, είτε από μετασεισμούς είτε ακόμα και από βροχές.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Βλάχος

Μήτσος Βάρσος

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Θανάση Καββαδά στην 3η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος
Επόμενο άρθροΕξόρμηση στη Μουργκάνα με τον ΕΟΣ Πρέβεζας (Β. Ήπειρος-Αλβανία)