Αρχική Ειδήσεις Δημοτικό Συμβούλιο: Ακούστε όλη την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017

Δημοτικό Συμβούλιο: Ακούστε όλη την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017

0

Ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση  του Προϋπολογισμό του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 13-01-2017.

Στην εισήγηση του ο Μάρκος Νικητάκης υπογράμμισε ότι τα περισσότερα ειπώθηκαν στην συζήτηση που προηγήθηκε για το τεχνικό πρόγραμμα, με τον ίδιον να σημειώνει ότι οι προϋπολογισμοί είναι με στοιχεία 31-8-2016, εξηγώντας αναλυτικά την διαδικασία κατάρτισης του.

Επίσης είπε ότι είναι ένας προϋπολογισμός 47.630.804,20 ευρώ, ισοσκελισμένος.

Λόγω ανειλημμένης  υποχρέωσης ο Δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής τοποθετήθηκε αρχικά, λέγοντας ότι είναι μια δύσκολη ιστορία η σύνταξη του προϋπολογισμού, με τη  στόχευση του Δήμου να βασίζεται στην αύξηση των εισπράξεων και των εσόδων του Δήμου, καθώς και σε ένα περιορισμό τέτοιο που στοιχειωδώς να μπορούν να ανταποκριθούν σε επίπεδο κοινωνίας και όχι απλά να πετσοκόβουν, προσπαθώντας στο ζήτημα των δαπανών να βρουν την ισορροπία.

Επίσης ανέφερε ότι η συνολική αύξηση των εσόδων του Δήμου το 2015 σε σχέση με το 2014 ήταν 9.8%.

Επίσης και φέτος είχε ο Δήμος μια αύξηση της είσπραξης κατά 9,5%, με την περυσινή αύξηση να οφείλεται στην εξόφληση υποχρεώσεων της Μαρίνας στον Δήμο και τις ξεχρέωσε.

Τα αυξημένα ωστόσο έσοδα του Δήμου χωρίς την συνδρομή της Μαρίνας ήταν αυξημένα κατά 23%,  με το βασικό κομμάτι αυτών των αυξήσεων να προέρχεται από την ύδρευση, καθώς φέτος η είσπραξη ήταν υψηλότερη κατά 37.8%.

Ωστόσο ανέφερε ότι στην ύδρευση υπάρχει ανταποδοτικότητα, με τις δαπάνες στο δίκτυο να αυξάνονται λόγω παλαιότητας δικτύου, φέρνοντας παράδειγμα ότι με την παγωνιά οι βλάβες ήταν πάρα πολλές.

Τέλος αναφέρθηκε στην οικονομική υπηρεσία την οποία ευχαρίστησε, αν και όπως είπε μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, ωστόσο με πολύ λίγες δυνάμεις η υπηρεσία τα κατάφερε πολύ καλά και έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Στην ομιλία της η Μαριάνα Καρφάκη, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Λευκάδας έχει υψηλά τακτικά έσοδα,  που είναι πρωτοτυπία πανελλήνια την Μαρίνα και αυτό πρέπει να είναι μπούσουλας για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος, καθώς οι θάλασσες μας έχουν και άλλες δυνατότητες, επίσης ανέφερε ότι υπάρχει μια άλλη Πανελλήνια πρωτοτυπία, την αύξηση ανταποδοτικών, κάνοντας λόγο για κοινωνικό έλλειμμα.

Όπως ανέφερε το ύψος του ποσού 1.900.000 για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου είναι θείο δώρο, την ενοχλεί όμως η φιλοσοφία που επικρατεί ότι όταν ο δήμαρχος ταυτίζεται με την Κεντρική εξουσία παίρνεις περισσότερα χρήματα και αυτό δεν είναι το μέλλον.

Η κυρία Καρφάκη, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ταλέντο να εισπράττει από τους δημότες, καθώς αυτό το ποσό που μάζεψε από την ύδρευση ο Δήμος μπορεί να είναι για καλό του, αλλά λείπει από τις τσέπες του κόσμου αυτό το ποσό.

Η ίδια  ανέφερε ότι θέλει να προχωρήσει ο δήμος, αλλά δεν θα ψηφίσουν θετικά όπως το τεχνικό πρόγραμμα.

Στην τοποθέτηση του ο Βασίλης Αραβανής, ανέφερε ότι η οικονομική ευρωστία ενός δήμου δεν είναι αυτοσκοπός, τον βοηθάει να λειτουργήσει ως δομή λειτουργίας για να εξασφαλίσει και να προσπαθήσει για την ευημερία των πολιτών.

Δεν νοείται οικονομική ευρωστία του Δήμου και τεράστια αύξηση των Δημοτικών τελών, καθώς μεταξύ των υποχρεώσεων του είναι να μεριμνά ώστε οι πολίτες να ζουν σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ισορροπημένο, ωστόσο κατά την πολιτική άποψη της παράταξης τους προσκολλημένος επάνω σε μια διαχειριστική λογική, χωρίς ενδείξεις τολμηρών κινήσεων και επενδύσεων που να προοιωνίζουν κάποιο μέλλον σε ότι αφορά την ανάπτυξη με καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Ο Θωμάς Καββαδάς στην τοποθέτηση του, ανέφερε ότι είναι κατά του προϋπολογισμού, καθώς είναι αντίθετος στο σύνολο του, στο πνεύμα του και στο τι επιδιώξεις έχει.

Ο προϋπολογισμός όπως ανέφερε είναι ένα πολιτικό κείμενο που έχει να κάνει με την ζωή και τι αγωνίες των ανθρώπων, με την κατεύθυνση του να μην λύνει προβλήματα των απλών ανθρώπων και εργαζόμενων.

Η χρηματοδότηση των Δήμων για το 2017 είναι μειωμένη κατά 207 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια μείον η χρηματοδότηση των σχολικών καθαριστριών.

Ως Δήμος Λευκάδας σαν τοπική διοίκηση είμαστε μια καλή διοίκηση, δεχόμαστε το πλαίσιο που μας βάζουν γι να λειτουργήσουμε και λέμε γιατί να μην είναι καλή η αύξηση των εσόδων, ωστόσο το νερό που είναι ανταποδοτικό αγαθό, δεν πρέπει να το πληρώνουν το ίδιο όλοι.

Άλλο πρέπει μα πληρώνει μια μεγάλη επιχείρηση και να ζητάς επιμόνως ν πληρωθείς και άλλο ένα νοικοκυριό. Οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν καλά την δουλειά τους, αλλά η είσπραξη των οφειλών γίνεται μέσω ειδοποίησης της ΔΟΥ και δεν έχουν ενημερότητα με μικρές επιχειρήσεις να φρακάρουν οικονομικά και να κάνουν διακανονισμό, λέγοντας ότι είναι σωστό, αλλά όχι ηθικό.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος”
Επόμενο άρθροΚυκλοφόρησε το 148ο φύλλο των Αγιοπετρίτικων νέων