Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΤΑΟΛ: Μια σοβαρή υπόθεση γεμάτη ερασιτεχνισμούς

ΤΑΟΛ: Μια σοβαρή υπόθεση γεμάτη ερασιτεχνισμούς

0
https://www.mylefkada.gr/2014/January/taol.JPG

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2014/09/taol.JPG

Άρθρο του Θοδωρη Γεωργάκη για το ΤΑΟΛ.

Δεκαετίες ολόκληρες τώρα έχομε γίνει μάρτυρες των προβλημάτων και των παθογενειών που αντιμετωπίζει το ΤΑΟΛ Λευκάδος, προβλήματα ανακυκλούμενα, που, δυστυχώς, έρχονται στην επιφάνεια μόνο όταν πρέπει να ληφθεί κάποια σημαντική απόφαση για τον συνεταιρισμό,ή τις παραμονές των εκλογών, σύμφωνα με τα ελληνικά…ειωθότα, ή στις προσωπικές διαμάχες για τον έλεγχό του. Λογικά θα πεί κάποιος, όπως συνέβη και σε άλλες παρεμβάσεις μή συνεταιριστών, “τι θέλεις τώρα, ρε Γεωργάκη και ασχολείσαι και σύ με το ΤΑΟΛ;“. Αυτόχρημα αυτός ο ισχυρισμός είναι έολος και ανούσιος, αν σκεφθεί κανείς πως ο ιδρυτής του ΤΑΟΛ, ο αείμνηστος Πέτρος Φίλιππας-Πανάγος, δεν ήταν αγρότης, αλλά γιατρός. Παρά ταύτα, όμως, εμφορούμενος από έρωτα και πραγματική αγάπη για τον αγροτόκοσμο, προχώρησε, το 1915, σε χρόνια δίσεκτα και μαύρα, στην δημιουργία του ΤΑΟΛ. Επομένως κάθε Λευκαδίτης, που ενδιαφέρεται για τα κοινά, καλά κάνει και ασχολείται και με τα θέματα του ΤΑΟΛ. Με μιά προϋπόθεση, όμως, να έχει κάτι να πεί, που θα πάει ένα βήμα μπροστά τα θέματα του ΤΑΟΛ,και όχι διαπιστώσεις και λόγο εισαγγελικό.

Είμαστε μπροστά σε κομβικό σημείο για την βιωσιμότητα και το μέλλον του ΤΑΟΛ Λευκάδος και το υπ’αριθμόν ένα ζητούμενο είναι να πάψει ο κατακερματισμός των συνεταιριστών και να πρυτανεύσει, από όλες τις πλευρές σύνεση, αυτοσυγκράτηση και ρεαλισμός, διότι, ένας τρίτος, παρακολουθώντας αυτό το θερμό καλοκαίρι για το ΤΑΟΛ, βλέπει πως κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια και το απόλυτο δίκιο για τις επιλογές και την μελλοντική πορεία του συνεταιρισμού.
Και εξηγούμαστε.

Για την αξιοποίηση του χώρου του Κάστρου. Για την επιλογή της ΥΑΡΙΒΟ. Έχει δίκιο το ΔΣ και την προκρίνει, γιατί οικονομικά φαίνεται η καλύτερη πρόταση. Επί πλέον κανείς δεν θα μπορέσει να το ψέξει, μετά από χρόνια, για θέματα απιστίας, που είναι και ποινικά κολάσιμα. Όμως εξ ίσου δίκιο έχει και ο Μελάς, που θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της YARIBO, αφού είναι νεοσύστατη, ενώ δεν δίνονται και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, που προφανώς ανήκει. Και εδώ μπαίνει ο μέγιστος κίνδυνος να ξεκινήσει το έργο, να το εντάξει η YARIBO σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που τόσα πολλά είναι που αφορούν οινολογικά θέματα, άλλο αν το ΤΑΟΛ το ίδιο δεν μπορεί να ενταχθεί σ’αυτά, μέγα θέμα και τούτο, να πάρει τις επιδοτήσεις και μετά …πάπαλα.

Επομένως. Το ΔΣ να αναλάβει τον ρόλο της σύνθεσης των απόψεων, να δώσει να καταλάβουν και τα συνεταιριστικά μέλη. που είναι απλοϊκοί αγρότες, τι θα ψηφίσουν, να βρεθεί η χρυσή τομή στην σωστή και διασφαλισμένη κατεύθυνση, από κάθε πλευρά βιωσιμότητας του επενδυτή και να προχωρήσει το πρότζεκτ, δεμένο με ρήτρες και εγγυητικές επιστολές για την περαίωσή του, γιατί προαναφέραμε ποιος τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει με το ευρωπαϊκά προγράμματα και τους εκάστοτε επενδυτές, ή <<επενδυτές>>. Προσωπική μου άποψη, γιατί υπάρχουν και οι κάθετα αρνητικοί στο θέμα της αξιοποίησης του Κάστρου, είναι ότι αυτή η αξιοποίηση πρέπει να γίνει…χθές, ακόμη και αν ναυαγήσει η περίπτωση των τριών παρουσιασθέντων επενδυτών, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα το ίδιο το ΤΑΟΛ, για αυτοδιαχειριστική αξιοποίηση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα μου πείς γιατί δεν μπόρεσε να το κάνει τα χρόνια που …έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα! Μεγάλο θέμα, που άπτεται των παθογενειών, που προαναφέραμε, και σηκώνει πολλή μεγάλη συζήτηση.

Πέραν απ’το σημαντικό αυτό θέμα της επικαιρότητας γιά την αξιοποίηση του Κάστρου, τα θέματα του ΤΑΟΛ είναι σημαντικά και πρέπει να αντιμετωπισθούν με συλλογικότητα, ρεαλισμό, συνεταιριστικό πνεύμα και κυρίως την αντίληψη πως όλοι οι συνεταίροι βρίσκονται πάνω στο ίδιο καράβι και είναι ανώφελο να διαγκωνίζονται ποιος θα ανοίξει μεγαλύτερη…τρύπα στο σκαρί! Προσωπικά πιστεύω πως το μέγα και δυσεπίλυτο πρόβλημα του ΤΑΟΛ είναι ο διαχρονικά υψηλός δανεισμός. Ενεπλάκην κάποτε έμμεσα, σαν διευθυντής της τράπεζας που υπηρετούσα, και ειλικρινά τρόμαξα με το μέγεθος, έστω και αν εξυπηρετείται ο δανεισμός, γιατί, μέχρι πότε θα εξυπηρετείται, αν προχωρεί έτσι η πορεία του ΤΑΟΛ; Αυτός ο υψηλός δανεισμός είναι που υποθηκεύει το μέλλον του ΤΑΟΛ και απαιτεί ρηξικέλευθη αντιμετώπιση. Δέν γνωρίζω σε ποια … πρώην ΑΤΕ ανήκει αυτός ο δανεισμός, στην <<καλή>>, που την κατέχει πλέον η ΠΕΙΡΑΙΩς, ή στην <<κακή>>, που ανήκει ακόμη στο κράτος. Προσωπικά θα ευχόμουν να ανήκει στην <<κακή>>, διότι, σ’αυτή την περίπτωση, υπάρχει μιά δυνατότητα συνδιαλλαγής με το κράτος για διαγραφή κάποιων χρεών. Άν ανήκει και διαχειρίζεται τον δανεισμό του ΤΑΟΛ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ…κλαύτα Χαράλαμπε! Το πικρό ποτήρι θα εξαντληθεί μέχρι τέλους! Προσωπικά είμαι στην διάθεση των οργάνων του ΤΑΟΛ, λόγω επαγγέλματος, να βοηθήσω με τις ταπεινές μου τραπεζικές γνώσεις στο θέμα διαχείρισης των δανείων του.

ΣΕ ότι αφορά του εργαζόμενους. Μακάρι να μπορούσε το ΤΑΟΛ να απασχολήσει περισσότερα Λευκαδιτόπουλα. Οι οικονομίες κλίμακας που προωθεί το ΔΣ δεν επιτυγχάνονται με την μείωση των μισθών του προσωπικού, συμφωνώ απόλυτα εδώ με το Εργατικο Κέντρο Λευκάδος. Αφήστε τον εργαζόμενο κόσμο ήσυχο. Οι οικονομίες θα επιτευχθούν με σωστή διαχείριση των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο συνεταιρισμός. Παράδειγμα. Είδα πως το κατάστημα των γεωργικών εφοδίων, εκεί πάνω στην είσοδο της πόλης παρουσίασε ζημιές (!) για το 2013! Αλήθεια; Το καταφέρατε και αυτό; Διότι περί κατορθώματος πρόκειται. Αν το είχε ιδιώτης εκείνο το μαγαζί, σ΄ εκείνη την προνομιούχο θέση , θα θησαύριζε! Μιά βιτρίνα μόνο να ανοίγατε με τα κρασιά του ΤΑΟΛ, θα ήταν ουρά οι ξένοι επισκέπτες για αγορές, και με αυτό τον τρόπο ούτε και το τμήμα του κρασιού ,δυστυχώς, θα ήταν και αυτό ζημιογόνο. Παρένθεση. Υπάρχει ιδιώτης, με ταβέρνα πασίγνωστη στην ορεινή Λευκάδα, που, όπως μου έλεγε εμφιαλώνει ο ίδιος το κρασί του και το δίνει 5 ΕΥΡΩ σε κάθε πελάτη του! Θα δώσει στην σαιζόν, όπως μου έλεγε, 2500-3000 μπουκάλια. Μπράβο του.

Επιμένω πως η κερδοφορία στο ΤΑΟΛ είναι θέμα διαχείρισης και σωστού μάνατζεμντ. Ακούστε ένα άλλο παράδειγμα τρανταχτό. Υπάρχει το συνεταιριστικό λιτρουβιό των Σφακιωτών, το οποίο, τα τελευταία χρόνια πάει…κατά διαόλου, απαξιωμένο και υπολειτουργούν. Αυτό το λιοτρουβιό, κάποια χρονιά, που ήταν υπεύθυνοι ο μακαρίτης ο Γιάννης Γεωργάκης (Τζούνης) και ο καθηγητής, σε απάντηση αυτών που μιλούν μόνο για …αγρότες, Σταύρος Κτενάς, είχε τεράστια κερδοφορία. Έκτοτε…μην τον είδατε τον Παναγή! Βλέπετε, λοιπόν, πως τα πάντα είναι θέμα πρωτίστως ικανών και έντιμων ανθρώπων και μετά σωστού μάνατζεμντ και διαχείρισης;
Αυτά πρός το παρόν. Αν παραστεί ανάγκη θα επανέλθω.

Προηγούμενο άρθροTrio Solista: στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕλιά, ελαιόδεντρο ή λιόδεντρο