Αρχική Ειδήσεις Ο Σταύρος Γρηγόρης μιλά για τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του...

Ο Σταύρος Γρηγόρης μιλά για τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

0

stavros_grigoris

Για την λύση που δόθηκε στην Παθολογική κλινική, αλλά και τις δράσεις που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα ώστε να δυναμωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 με τον Παναγιώτη Κουνιάκη, ο Βουλευτής Λευκάδας Σταύρος Γρηγόρης.

Όπως ανέφερε, μετά από πολλές προσπάθειες και προτάσεις λύσεων που είχαν πέσει στο τραπέζι, κατέληξαν στην μοναδική λύση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι η απόσπαση κάποιου γιατρού από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
Έτσι, υπεγράφη η μετακίνηση ενός Παθολόγου ιατρού Επιμελητού Α΄ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκάδας με τρίμηνη απόσπαση.

 

Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο και δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες, είναι η προκήρυξη θέσεων με έναν διαφορετικό τρόπο που έχει επιλέξει το Υπουργείο, από μια δεξαμενή γιατρών με τους γιατρούς να μην υποβάλλουν πλέον τα χαρτιά τους για την Παθολογική π.χ κλινική Λευκάδας, καθώς σε μικρότερα νοσοκομεία και συγκεκριμένες ειδικότητες δεν υπήρχαν προσφορές.
Ανέφερε μάλιστα ότι πριν από τα Χριστούγεννα που προκηρύχτηκαν τέσσερις θέσεις, οι δυο του Παιδιάτρου και του Ορθοπεδικού καλύφτηκαν, ενώ του Παθολόγου και του Καρδιολόγου δεν καλύφτηκαν, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

«Τώρα το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο, καθώς όταν θα προκηρύσσονται οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες κηρύχτηκαν άγονες, δεν θα γίνεται αίτηση για συγκεκριμένη θέση σε συγκεκριμένο Νοσοκομείο, αλλά στην Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή γιατρών με σειρά προτεραιότητας και όταν δημιουργείται κενό ο Διοικητής θα ξέρει ποιος να στείλει.
Στην περίπτωση που αρνηθεί ο γιατρός, ναι μεν θα πάει στην δεύτερη επιλογή, αλλά αυτός που θα αρνηθεί θα πάει στο τέλος της λίστας και θα περιμένει να ολοκληρωθεί η σειρά.
Είναι μια έξυπνη σχεδίαση του Υπουργείου, καθώς αυτό είναι ένα κίνητρο για να μπορούν να έρχονται ανέφερε, εκτιμώντας ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν καλυφτεί και οι θέσεις Παθολόγου και Καρδιολόγου, δίνοντας επιπλέον μια ανάσα στο Νοσοκομείο.»

Ο κύριος Γρηγόρης είπε ότι εσκεμμένα ή από αφέλεια και παραπληροφόρηση έχει επικρατήσει η άποψη, την οποία συναντά και μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, ότι είναι το μόνο που αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλη την Ελλάδα, λέγοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το κλείσιμο της Παθολογικής το αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε λειτουργική κατάρρευση, καθώς όπως είπε το άφησαν τόσα χρόνια να καταρρεύσει εξαιτίας των Μνημονιακών πολιτικών που είχε κόψει κονδύλια από την Υγεία, παρόλο που είχε τονιστεί να εξαιρεθεί το ποσοστό, καθώς από το 4% του ΑΕΠ υπέγραψαν οριζοντίως να πάει στο 1%.

Επίσης ανέφερε ότι περιμένουμε να δούμε ποιοι Αγροτικοί γιατροί θα έρθουν να στελεχώσουν το νοσοκομείο, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας, καθώς σε συνάντηση του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε να διατεθούν στρατεύσιμοι σε θέσεις Αγροτικών ιατρών.

«Όλη η προσπάθεια είναι να κρατηθεί το σύστημα ζωντανό και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να το αναμορφώσουμε καθώς είναι διαλυμένο», δήλωσε με νόημα.
Όσον αφορά τους διοικητές των Νοσοκομείων είπε ότι πρόκειται να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Στόχος της κυβέρνησης ήταν να γίνει προκήρυξη θέσεων, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδανική, αλλά θα πάρει πολύ χρόνο καθώς υπολογίζεται η αξιολόγηση πάνω από 4.500 αιτήσεις που υπολογίζουν να κατατεθούν κάτι που θα πάρει πάνω από ένα χρόνο.
Η επόμενη λύση είναι να γίνουν επιλογές αξιοκρατικές και με βασικό προσόν όσοι επιλεγούν να έχουν σπουδές στα οικονομικά της Υγείας και την Διοίκηση Μονάδων Υγείας και να φύγουμε από την λογική του διορισμού κομματικών φίλων.»

Ο κύριος Γρηγόρης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων νήσων να δώσει κίνητρα σε γιατρούς να στελεχώσουν να Νοσοκομεία και να βγει ένα επίδομα, κάτι που συμβαίνει και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την Περιφέρεια να ξεκινά αυτή την διαδικασία.

Μάλιστα το επίδομα για τους γιατρούς στο Νότιο Αιγαίο κυμαίνεται στα 450 ευρώ, γιατί δυστυχώς όπως είπε, οι επικουρικοί γιατροί δεν έχουν το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ και αμείβονται με 900 μόλις ευρώ, οπότε προτιμούν να μένουν στην Αθήνα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα χρήματα κάπου αλλού.

Δυστυχώς ο κόσμος όταν ζητάει να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε οι γιατροί δεν είναι ένα είδος σε super market αγοράζεις πέντε κομμάτια και τα φέρνεις στο νοσοκομείο.

Άλλη μια είδηση που έδωσε ο Βουλευτής Λευκάδας είναι ότι από τις 8.000 διορισμούς που θα γίνουν φέτος στο Δημόσιο, οι μισές θα πάνε για την υγεία και μεγάλο μέρος στην Παιδεία. Τα κονδύλια υπάρχουν και η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, ανέφερε.

Κλείνοντας την συνέντευξη του ο κύριος Γρηγόρης έκανε μια αποτίμηση των πρώτων κοινοβουλευτικών του ημερών χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα με τον ίδιο να δηλώνει ενθουσιασμένος, να έχει αλλάξει η καθημερινότητα του, καθώς άσχετα με το τι μπορεί να λέει ο καθένας για τους Βουλευτές, είπε ότι τα ωράρια είναι εξαντλητικά, διευκρινίζοντας ότι δεν το λέει με παράπονο καθώς είναι επιλογή του και το κάνει με ευχαρίστηση.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΣωτ. Σκιαδαρέσης: Δεν ξέρω αν θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Επόμενο άρθροΚυτταρίτιδα… ο αιώνιος γυναικείος εχθρός!