Αρχική Top Stories Θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο η διαχείριση των σκουπιδιών στη Λευκάδα-Τι λέει ο...

Θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο η διαχείριση των σκουπιδιών στη Λευκάδα-Τι λέει ο Θ. Γουλής

0

goulis

Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Λευκάδα θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30-31 Ιουλίου μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο απογεματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίου Θοδωρής Γουλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι υπό αναθεώρηση όχι μόνο στην περιφέρεια Ιονίων νήσων, αλλά και σε άλλες περιφέρειες ο λεγόμενος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μάλιστα αυτό ανακοίνωσε και σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης κύριος Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Εδώ μπαίνει λοιπόν ένα πρώτο ερώτημα. Πώς προχωράνε στη Λευκάδα- καταλαβαίνω την οξύτητα του προβλήματος-, χωρίς να έχει καν γίνει ενημέρωση στο περιφερειακό συμβούλιο;

Επίσης μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια μελέτη του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,-στο οποίο Πολυτεχνείο θα απευθυνθεί και ο Δήμος Κέρκυρας- για χωροθέτηση καινούριων χώρων εναπόθεσης, η οποία μελέτη με βάση μια κριτική που έχουμε κάνει, προτείνει θέσεις για να γίνει ο ΧΥΤΑ,  οι οποίες είναι ακατάλληλες.

“Η Λευκάδα είναι μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή λόγω των πολλών σεισμογενών περιοχών που έχει”, ανέφερε ο κύριος Γουλής, παρότι λοιπόν οι μελετητές αναφέρουν ότι υπάρχουν περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά,  με σεισμογενή ρήγματα, πέρασμα του υδροφόρου ορίζοντα, υποδεικνύουν τέτοιες θέσεις.

Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό, υποστήριξε. Στην απόφαση της διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να έχει γνώμη και το περιφερειακό συμβούλιο. Είναι κατανοητό ότι παίζει βαρύνοντα λόγο και η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, με τον ίδιον να διαπιστώνει το ενδεχόμενο να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση  σε  πιθανή διαφωνία στο σχεδιασμό μεταξύ περιφέρειας και δήμου.

Μάλιστα ο ίδιος συμφώνησε με την σκέψη του αντιπεριφερειάρχη κύριου Θεόδωρου Χαλικιά ότι πρέπει η λύση δημιουργίας ΧΥΤΥ στο νησί να είναι δεύτερη επιλογή με πρώτο στόχο τη συνέργεια μεταξύ Δήμου Ανακτορίου Βόνιτσας.

Ωστόσο ο κύριος Γουλής διευκρίνισε ότι το κύριο ζήτημα με τα σκουπίδια έχει να κάνει με την διαπάλη πολύ μεγάλων εταιρειών γύρω από το ζήτημα ποιος θα πάρει την διαχείριση των σκουπιδιών, είτε ολόκληρο το κομμάτι, είτε ένα μέρος της.

“Στο θέμα των σκουπιδιών συναντάμε και ελληνικά καθώς και ξένα μονοπώλια. Η κυβέρνηση Σύριζα φαίνεται διατεθειμένη από νωρίς, με ορισμένες ρυθμίσεις να τα παραχωρήσει όλα αυτά σε ιδιώτες. Βάζουν σε αυτό το παιχνίδι και τους δήμους εξάλλου σε αυτό συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και άλλα μικρότερα κόμματα με τους μόνους που διαφωνούμε να είμαστε εμείς, καθώς πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει από αποκλειστικά δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών, μέσα από συνδέσμους δήμων – περιφερειών, μέσα από δικαιώματα του προσωπικού, με  όλη την αλυσίδα των επιστημών, επιτεύξεων γύρω από τα  σκουπίδια.”

Ο κύριος Γουλής έκανε κριτική στον  περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, λέγοντας ότι η όποια διαφωνία του με επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είναι επιφανειακή, καθώς και η κριτική του προς την  κυβέρνηση, απλά  για να φαίνεται ότι τάχα διαφοροποιείται σε κάποια ζητήματα, -για παράδειγμα στο θέμα του νόμου Καλλικράτη,- Ο ίδιος μπορεί να επισημαίνει στην κεντρική εξουσία ότι τα λεφτά δε φτάνουν στην Περιφέρεια,  το ζήτημα όμως είναι πως θα διεκδικείς πραγματικά.

Τέλος σχολίασε και την αντιπαράθεση μεταξύ της ΛΑΣΥ και του Περιφερειάρχη όσον αφορά τις αναφορές του δεύτερου σε βάρος μερίδας εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων λέγοντας ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι εμποδίζουν το έργο της.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΤην Παρασκευή 29/7 η συναυλία της Cristina Branco στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης
Επόμενο άρθροEqual Society: Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα