faragi melissas13Αφημένο στην τύχη του ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού μας. 

Πολύ συχνά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας, λαμβάνουμε ενημερωτικά μηνύματα, ανακοινώσεις και δελτία τύπου, από όλους (σχεδόν) τους φορείς της Λευκάδας οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Όλοι λοιπόν, παλεύουν και προσπαθούν για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, την προώθηση της Λευκάδας και την προσέλκυση τουριστών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

faragi melissas12Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Λευκάδας προχώρησε στην έκδοση νέου προωθητικού έντυπου υλικού με σκοπό την προώθηση του νησιού μας στις τουριστικές εκθέσεις της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

odigos_faragi
Αναφορά στο Φαράγγι της Μέλισσας στον νέο τουριστικό οδηγό του Δήμου με παλιά φυσικά φωτογραφία!

Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει με την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Λευκάδας που τόσο προβλήθηκε πριν κάμποσους μήνες, για την οποία στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα σχετικό για αυτήν (δες εδώ).

faragi melissas1Πριν μερικές ημέρες, λάβαμε από το Επιμελητήριο της Λευκάδας ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες που κάνει εδώ και κάμποσους μήνες ο συγκεκριμένος φορέας, για το “brand name” της Λευκάδας (δες εδώ).

Ο Πρόεδρος μάλιστα του Επιμελητήριου κ. Σωτήρης Σκιδαρέσης, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.), ανέλαβε την θέση του συντονισμού και της ευθύνης της λειτουργίας της «Επιτροπής Παρακολούθησης Θεμάτων Τουρισμού»

faragi melissas3Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ήδη αρχίσει να στέλνει προς πάσα κατεύθυνση, δελτία τύπου στα οποία με υπερηφάνια αναφέρει την επιτυχημένη συμμετοχή της στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού (βλ. εδώ).

faragi melissas5Κι όμως την ίδια στιγμή που όλοι σχεδόν οι φορείς (θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα παραπάνω) που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού, που είναι και το μοναδικό έσοδο για το νησί μας, ένα από τα πιο όμορφα και πολυδιαφημισμένα σημεία του νησιού μας, το Φαράγγι της Μέλισσας, έχει εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί από όλους, με αποτέλεσμα να είναι η χειρότερη διαφήμιση για το νησί μας, αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί και δημόσιο κίνδυνο για όσους τουρίστες κάνουν το λάθος και το επισκεφτούν.

faragi melissas4Το Φαράγγι της Μέλισσας αποτέλεσε μετά από ενέργειες του πρώην Δήμου Σφακιωτών, την πρώτη επισκέψιμη και ίσως μοναδική, φυσική διαδρομή του νησιού μας την οποία μπορούσαν να απολαύσουν οι τουρίστες και οι κάτοικοι της Λευκάδας.

faragi melissas11Η περιοχή της Μέλισσας, του ιστορικού φαραγγιού, όπου για αιώνες λειτούργησε σαν ισχυρός τροφοδότης άξονας ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, αρχικά των γύρω οικισμών και στη συνέχεια των μαχαλάδων – χωριών των Σφακιωτών, βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καβάλου, πεντακόσια μέτρα βορειοδυτικά της «Παλαιάς Επισκοπής», εκεί που ο λόφος ξέπνοα βυθίζεται και δημιουργεί τη μία πλευρά του φαραγγιού, διακόσια μέτρα βόρεια της Σπηλιάς, της οποίας το ολόδροσο θεραπευτικό νερό τρέχει ολοχρονίς και κάτω από το βουνό της «Κάτω Κοπάνας» στα ριζά όλων των εκεί ορεινών όγκων.

faragi melissas15Πιο πάνω από το φαράγγι της Μέλισσας και στο σημείο όπου αναπτύσσεται και υπάρχει η βρυσομάνα πηγή, εκεί όπου υπάρχει ο γενέθλιος χώρος του χειμάρρου, ο οποίος σταθερά ποτίζει και προχωρώντας κυριαρχικά δημιουργεί το μικρό ποτάμι, το οποίο αγκαλιάζεται προστατευτικά από τις άκρες του φαραγγιού και απελευθερωμένο ποτίζει τον ελαιώνα της Λευκάδας πριν φτάσει στη θάλασσα, βρίσκεται η Απεταστή. Μύλοι, καλλιεργημένοι παλαιότερα κήποι, αχλαδιές,κυδωνιές και μηλιές «στόλιζαν» την περιοχή.

faragi melissas6Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η παντελής εγκατάλειψη από τους φορείς της Λευκάδας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, είχε σαν αποτέλεσμα το Φαράγγι της Μέλισσας, να έχει παραδοθεί στο έλεος του καιρού και του χρόνου και τίποτα δεν θυμίζει την αρχική του μορφή.

faragi melissas7Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές μέσα από την ιστοσελίδα μας στο Φαράγγι της Μέλισσας  και για την απελπιστική αυτή κατάσταση (δες εδώ) από ότι φαίνεται όμως κανείς δεν έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα.

Φαίνεται όλοι ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις που έχουν για το νησί μας οι τουρίστες όταν φεύγουν από αυτό.

faragi melissas10 faragi melissas14 faragi melissas2 faragi melissas8Φωτογραφίες: Ανδρέας Στραγαλινός

Προηγούμενο άρθροΈκοψε την πίτα του ο Α.Ο. Καρυάς
Επόμενο άρθροΕνέργειες του Δήμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων από τον σεισμό