Αρχική Lefkada's Secrets Τα Κολυβάτα της νότιας Λευκάδας

Τα Κολυβάτα της νότιας Λευκάδας

0

kolivata3

Γράφει η Χρυσούλα Σκλαβενίτη.

Συνοικία της Βασιλικής στα νοτιοανατολικά της, μετά την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου και τους παλιούς νερόμυλους.

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα. Έχει τέσσερις μικρές παραλίες με βότσαλο, εύκολα προσβάσιμες. Από κει ξεκινά και το μονοπάτι για το Αγιοφύλι, μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, που μπορείς να προσεγγίσεις και με τουριστικά καραβάκια από το λιμάνι της Βασιλικής.

Τα Κολυβάτα πήραν την ονομασία τους από το επίθετο Κολυβάς. Επίθετο που συναντιέται κυρίως στην περιοχή του Αλέξανδρου όπου υπάρχει οικισμός με το ίδιο όνομα.

Συναντιέται ωστόσο και στη Βασιλική και μάλιστα η κεντρική παλιά βρύση στο λιμάνι του χωριού είναι κατασκευασμένη από τον τότε (1904) δήμαρχο Δ. Κολυβά.

Για το πως βρέθηκαν Κολυβαίοι στη Βασιλική υπέπεσαν στην αντίληψή μου δυο απόψεις:

Η μια (από κάτοικο των Κολυβάτων) λέει ότι η περιοχή ανήκε σε κάποιον Κολυβά, χωρίς όμως να γνωρίζει άλλες πληροφορίες για το από που ήταν η καταγωγή του, ο οποίος στη συνέχεια την πούλησε. Παρέμεινε όμως η ονομασία [γενικά η ονομασία τοποθεσιών από επίθετα ή παρωνύμια, υποδηλώνει συνήθως ιδιοκτησία (κτητορικά)].

Η δεύτερη, του Αθηνιώτη (* σελ 366), αναφέρει ότι οι Κολυβαίοι της περιοχής ήρθαν καταδιωγμένοι από την Κεφαλλονιά, και βρήκαν καταφύγιο σ΄ αυτό εδώ το σημείο που το ονομάζει λόφο Βίγλα, αν και η ονομασία του λόφου είναι Σύκερο (σαν Βίγλα υπάρχει τοποθεσία ψηλά στο λόφο) και έδωσαν το όνομα τους στον οικισμό που δημιούργησαν.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://greek-lastnames. blogspot.gr/2009/05/1262.html σε κατάλογο επιθέτων της Κεφαλλονιάς του 1262 αναφέρεται και το επίθετο Νικόλαος Κολυβάς.

Τα Κολυβάτα θεωρούνται από τα πιο όμορφα σημεία της Βασιλικής με θέα τα ανοιχτά του κόλπου και τα απέναντι νησιά Ιθάκη και Κεφαλλονιά.

* Γιάννης Αθηνιώτης Οδοιπορικό Λευκάδος Λευκάδα 1989

kolivata4

kolivata2

kolivata1

Προηγούμενο άρθροΗ μισοσπορίτισσα, τα πλεικούκια και τα σαραντάρια
Επόμενο άρθροΕλπίδες volley: Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου