Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

0

melomakarona

Τα Χριστούγεννα και η παραμονή της πρωτοχρονιάς αποτελούν ίσως τις πιο αγαπημένες γιορτές της ελληνικής οικογένειας. Είναι μια περίοδος χαράς και ξεγνοιασιάς που χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση γλυκών, λιπαρών φαγητών και αλκοολούχων ποτών. Οι διατροφικές αυτές ατασθαλίες οδηγούν σε μια αύξηση του σωματικού βάρους της τάξεως των 1,5 – 2 κιλών κατά μέσο όρο.  Ιδιαίτερη εγκράτεια θα πρέπει να δείξουν άτομα με προβλήματα υγείας, όπως οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί  και οι καρδιοπαθείς, των οποίων η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν δείξουν την απαραίτητη προσοχή.

Ας δούμε μερικές συμβουλές στη συνέχεια που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να προγραμματίσουμε καλύτερα τη διατροφική μας συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Η κατανάλωση γλυκών την περίοδο αυτή είναι αναπόφευκτη. Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια σεβαστή ποσότητα των παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών τόσο για το κέρασμα των επισκεπτών όσο και για τα ίδια τα μέλη της οικογένειας. Τα γλυκά αυτά περιλαμβάνουν τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες, τα οποία όπως όλα τα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Για το λόγο αυτό η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.  Ποιο όμως θεωρείτε το καλύτερο και υγιεινότερο γλυκό?

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, με τα μελομακάρονα αποτελούν την καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη. Έχουν τη μισή περίπου ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες, ενώ υπερτερούν και ως προς την ποιότητα του λίπους, καθώς το ελαιόλαδο είναι πλούσιο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά έναντι των κορεσμένων του βουτύρου, επηρεάζοντας ελάχιστα την χοληστερόλη σε άτομα με υπερλιπιδαιμία. Επιπλέον το μέλι και τα με άψητα καρύδια με τα οποία γαρνίρονται είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ένα μέτριο μελομακάρονο μάς αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και μόλις 8,5 γραμμάρια λίπους, σε αντίθεση με ένα μέτριο κουραμπιέ ο οποίος περιέχει περίπου 250 θερμίδες και 18,5 γραμμάρια λίπους. Οι δίπλες  έχουν επίσης λιγότερο λίπος από τους κουραμπιέδες, και παρόλο που έχουν παραπλήσια υλικά παρασκευής  με τα μελομακάρονα, δεν είναι εξίσου καλή επιλογή επειδή τηγανίζονται και αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού με αποτέλεσμα να καταστρέφεται μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Περιέχουν περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς η κατανάλωση βασιλόπιτας θεωρείται υποχρεωτική. Η βασιλόπιτα στην ουσία είναι ένα κέικ, το οποίο εμπλουτίζεται με διάφορα υλικά, όπως σοκολάτα ή ξηροί καρποί, που όμως του ανεβάσουν κι άλλο το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας περίπου 100γρ αποδίδει περίπου 350-400 θερμίδες και 20 γραμμάρια λίπους, και για αυτό καλό θα ήταν να περιοριστούμε σε ένα κομμάτι. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μια βασιλόπιτα τσουρέκι, η οποία αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από το κέικ, αφού για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο.

glika2

Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

  1. Μην μείνετε νηστικοί όλη μέρα για να φάτε το βράδυ. Αν πεινάτε πολύ θα φάτε παραπάνω από όσο πραγματικά  χρειάζεστε. Το ιδανικό είναι να καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ μια ώρα περίπου πριν το τραπέζι ώστε να μην είστε πεινασμένοι και να μπορείτε να έχετε αυτοέλεγχο.
  2. Πιείτε 1 – 2 ποτήρια νερό πριν το φαγητό.
  3. Αποφύγετε τα ορεκτικά και αρκεστείτε στο κυρίως γεύμα.
  4. Βάλτε στο πιάτο σας πρώτα σαλάτα και μετά τα υπόλοιπα φαγητά που θέλετε να καταναλώσετε.
  5. Επιλέξτε λευκό κρέας (γαλοπούλα ή κοτόπουλο) αντί για χοιρινό ή αρνί.
  6. Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας.
  7. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανητών φαγητών ή φαγητών με κρέμα γάλακτος.
  8. Μην τσιμπολογάτε στα όρθια, τρώτε μόνο από το πιάτο σας ώστε να έχετε αντίληψη του πόσο τρώτε.
  9. Τρώτε αργά, ώστε να προλάβει να φτάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.
  10. Καταναλώστε αλκοόλ ή αναψυκτικά με μέτρο. Προτιμείστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού έναντι κάποιου άλλου βαριού αλκοολούχου.
  11. Μην καταναλώσετε πολλά γλυκά. Προτιμείστε να φάτε 1 – 2 μελομακάρονα αντί μιας πάστας.

Αν γνωρίζουμε εξαρχής τι πρόκειται να βρεθεί στο εορταστικό τραπέζι, δίνεται η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης της ενεργειακής πρόσληψης και σωστότερων διατροφικών επιλογών. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμη και αν καταναλώσατε παραπάνω ποσότητες από αυτές που πρέπει, η άσκηση αποτελεί πάντα μια καλή λύση ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση!

 

Καλές γιορτές!


Γαζής Π. Γιώργος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 694437386

Προηγούμενο άρθροΑπόντες τηλεόραση, Γκερέκου, Δένδιας κατά την επίσκεψη Πατριάρχη
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συνέλευση στη Βασιλική παρουσία Δημάρχου και Αντιπεριφερειάρχη