Αρχική Μόνιμες Στήλες Ενέργεια και Οικονομία Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία και την επιχείρηση σας

Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία και την επιχείρηση σας

0

energy-efficient-home

Το κόστος ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην κατοικία και στην επιχείρηση σας, έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι τρέχουσες ενδείξεις φανερώνουν ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αν και η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει πτώση (η οποία μπορεί να είναι βραχύβια), η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ακριβή και με αυξητική τάση.

Το πρόβλημα αυτό λύνεται με την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, μέσω πλήθος εργασιών ενεργειακών αναβαθμίσεων – επεμβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε αρκετά την ενέργεια που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της κατοικίας σας όσο και της επιχείρησης σας. Επιπρόσθετα, μπορείτε να παράγετε οι ίδιοι την υπόλοιπη ενέργεια που θα καταναλώνετε, μέσω ενσωμάτωσης στο κτίριο σας φωτοβολταϊκών συστημάτων https://www.mylefkada.gr/alles-eidiseis/nature/fotovoltaika-exikonomisi-energias-ke-chrimaton-59394/. Έτσι θα γλυτώσετε από τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θερμομόνωση

image001

Η πλειονότητα των κτιρίων έχει ανεπαρκή μόνωση. Τα κτίρια που έχουν συμπηρώσει 30 έτη ζωής δεν έχουν σχεδόν κανένα είδος μόνωσης, ενώ ακόμα και κτίρια κατασκευασμένα την τελευταία 10ετία παρουσιάζουν ελλιπή θερμομόνωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση των κατοικιών τον χειμώνα, και για την ψύξη τους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Με την ενσωμάτωση θερμομονωτικών υλικών στο κέλυφος του κτιρίου, (στους τοίχους, στην οροφή, στην κεραμοσκεπή), μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, εξοικονομείτε χρήματα από την μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Υπάρχει αφθονία υλικών τα οποία καλύπτουν οποιάδηποτε ιδιαίτερη απαίτηση της κατοικίας σας. Τα πιο συνηθισμένα είναι η διογκωμένη / εξηλασμένη πολυστερίνη, ο υαλοβάμβακας, ο πετροβάμβακας, το ξυλόμαλλο και άλλα. Όλα σχεδόν τα υλικά εκτός από άριστη θερμική μόνωση προσφέρουν και ηχόμονωση.

Ενεργειακά Κουφώματα

image002

Τα ανοίγματα (κουφώματα), παράθυρα, θύρες, μπαλκονόπορτες κτλ., έχουν μεγάλη επίπτωση στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων. Οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν απλά κουφώματα, τα οποία έχουν χαμηλή θερμομονωτική ικανότητα. Η αντικατάσταση τους με νέα ενεργειακά κουφώματα συντελεί στην γενικότερη ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας. Οι διπλοί υαλοπίνακες σε συνδυασμό με μηχανισμούς θερμοδιακοπής αποτελεί άριστο συνδυασμό που βελτιώνει αισθητά την θερμική σας άνεση, εξοικονομώντας παράλληλα ενεργειακούς πόρους. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένοι υαλοπίνακες που μεγιστοποιούν το όφελος, όπως οι ενεργειακοί και οι υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (Low Emissivity).

Φωτισμός LED

image003

Το φωτιστικό σύστημα της κατοικίας σας και της επιχείρησης σας, απαιτεί σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως ή φθορισμού, που βρίσκονται σε αφθονία σήμερα στα περισσότερα κτίρια, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι. Η αντικατάσταση τους από σύγχρονους λαμπτήρες τεχνολογίας LED κρίνεται σκόπιμη αφού είναι πολύ λιγότερο ενεργοβόροι, αλλά και αναγκαία καθώς σε λίγα χρόνια οι προηγούμενοι λαμπτήρες θα αποσυρθούν από την Ευρωπαϊκη αγορά. Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED προσφέρουν πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%, ενώ παρέχουν εξαιρετική ποιότητα φωτισμού. Έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, σχεδόν 25 έτη (δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερη από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως). Επίσης δεν περιέχουν τοξικά μέταλλα (υδράργυρο και μόλυβδο) και δεν εκπέμπουν επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Παράγουν ελάχιστη θερμότητα (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) και ανάβουν αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζουν. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πολύ φιλικότερο προς το περιβάλλον προϊόν σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου και φθορισμού, το οποίο μειώνει πάρα πολύ την ενεργειακή κατανάλωση.

Φωτοβολταϊκά Συστήματα

image004

Η θερμομόνωση των κτιρίων, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, καθώς και ο φωτισμός LED, βελτιώνουν την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και ταυτόγχρονα μειώνουν τις ανάγκες για ενεργειακή κατανάλωση. Με αυτές τις 3 δράσεις μειώνουμε έως και 70% κατά περίπτωση, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου στο κτίριο σας. Η υπόλοιπη ενέργεια που χρειάζεστε μπορείτε να την παράξετε μόνοι σας, τοποθετώντας στην κατοικία ή στην επιχείρηση σας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα παράγει όση ηλεκτρική ενέργεια απαιτείται. Από τον Μάϊο του 2015, μπορείτε να γίνετε αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του θεσμού Net Metering. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε [εδώ] και [εδώ] ή στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας www.ecotects.gr

Νίκος Κόμης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, M.Sc., M.B.A., Ενεργειακός Επιθεωρητής

ΛΕΥΚΑΔΑ Ι. Μελλά 48 & Φιλαρμονικής 11Α, 26450-26360
ΑΘΗΝΑ Στεφάνου Στρέιτ 29 – Φιλοθέη, 210 6858449

www.ecotects.gr / ncomis@ecotects.gr

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωτάθλημα LEFKAS OPEN
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πρέβεζα για το καλοκαίρι 2015