Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Νερό με λεμόνι, μύθοι και πραγματικότητα

Νερό με λεμόνι, μύθοι και πραγματικότητα

0

nero-lemoni-242-gallarge

Η πρωινή κατανάλωση  χλιαρού νερού με στημένο λεμόνι έχει γίνει πλέον συνήθης τακτική από ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος τους ή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άρθρα εκθειάζουν τα πλεονεκτήματά του, τα οποία περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση, την απώλεια βάρους, την αντιμετώπιση φλεγμονών, αντικαρκινική δράση κ.α. Ισχύουν όμως όλες οι μαγικές ιδιότητες που του αποδίδονται; Ποια είναι όμως τα πραγματικά πλεονεκτήματα και ποιοι οι μύθοι

  • Ο μύθος της αποτοξινωτικής του δράσης.

Υπεύθυνα όργανα για την αποτοξίνωση είναι το συκώτι, οι νεφροί, οι πνεύμονες και το δέρμα. Λειτουργούν συνεργατικά, αποβάλλοντας τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες (τοξίνες) αλλά και οποιοδήποτε άλλο παραπροϊόν του μεταβολισμού που δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Στο λεμόνι περιέχεται η ουσία λεμονίνη η οποία, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αυξάνει την παραγωγή ενζύμων που συμβάλλουν στον καταβολισμό. Ωστόσο η ποσότητα της λεμονίνης στο διάλυμα νερού-λεμονιού είναι αμελητέα και δεν αυξάνει τον καταβολισμό και απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.

  • Βοηθά στην ρύθμιση του βάρους και όχι στην άμεση απώλεια του.

Αν και δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας και της όρεξης. Αυτό συμβαίνει τόσο χάρη στο νερό το οποίο αυξάνει την πληρότητα του στομάχου (όπως και οποιοδήποτε υγρό) όσο και στην πηκτίνη, μια φυτική ίνα που περιέχεται στο λεμόνι, και συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού.  

  • Επηρεάζει το pH του αίματος και ασκεί αντικαρκινική δράση.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε η καινούρια τάση της αλκαλικής δίαιτας, σύμφωνα με την οποία κάθε τι που καταναλώνουμε αφήνει ένα συγκεκριμένο αλκαλικό ή όξινο αποτύπωμα το οποίο επηρεάζει το pH του αίματος. Όταν αυτό είναι όξινο δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους και αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, καρκίνου κ.α. Το λεμόνι είναι αλκαλικό και θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε αλκαλικό pH αίματος.  Στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά που τρώμε δεν μεταβάλλει άμεσα το pH στο αίμα μας. Ο οργανισμός μας δουλεύει ασταμάτητα μέσω νεφρών και πνευμόνων για να το διατηρεί σταθερό.

  • Ενυδατώνει και συμβάλει στην υγεία του δέρματος.

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι ή μη ενυδατώνει τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που περιέχεται στο λεμόνι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλει σε μια υγιή και απαλή επιδερμίδα.

  • Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη.

Το λεμόνι προάγει στην παραγωγή χολικών οξέων από το ήπαρ βοηθώντας το πεπτικό σύστημα να διασπάσει ταχύτερα βαριά και λιπαρά φαγητά, μειώνοντας έτσι το αίσθημα φουσκώματος.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών, καθώς η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να αλλοιώσει το σμάλτο το δοντιών. Επίσης προσοχή χρειάζεται από άτομα με ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρίτιδας ή πεπτικού έλκους, οπού το όξινο περιεχόμενο του λεμονιού μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης του Ορφέα
Επόμενο άρθροΕορταστική Τελετή του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ ΕΤΑΜ