Αρχική Μόνιμες Στήλες Ομορφιά Νεανικό δέρμα για πάντα!

Νεανικό δέρμα για πάντα!

0

neaniko_derma

Οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, η έλλειψη ελαστικότητας συνδέονται με την γήρανση του δέρματος και είναι αποτέλεσμα γενετικά προκαθορισμένων αλλαγών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Ενώ και τα δύο επηρεάζουν την δομή και την λειτουργία  του δέρματος, οι εξωγενείς παράγοντες είναι αυτοί που προκαλούν τις αλλαγές στην εμφάνιση. Εκτιμάται ότι ποσοστό 80-99% από τις αλλαγές λόγω γήρανσης οφείλεται στον ήλιο και ονομάζεται φωτογήρανση.

Πάρα πολλά προιόντα υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα στις ρυτίδες, είναι όμως κοινό μυστικό ότι πραγματική θεραπεία είναι μόνο η πρόληψη. Ενώ οι επιστήμονές αποδίδουν την πλειοψηφία αυτών των αλλαγών στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κατανοητές οι πραγματικές βιοχημικές αντιδράσεις που υποκινούν αυτές τις αλλαγές.

Αυτές εμφανίζονται μέσα στο δέρμα και είναι

  • Οι οξειδωτικές αντιδράσεις με τις γνωστές ελεύθερες ρίζες.
  • Η γλυκόλυση που οδηγεί σε προηγμένα τελικά προιόντα γνωστά ως AGEs.
  • Η ενεργοποίηση των ενζύμων μεταλλοπρωτεινάσων γνωστά ως MMPs, με άμεσο αποτέλεσμα τη μειωμένη σύνθεση του κολλαγόνου.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αντιγήρανση δεν μπορεί να υπάρξει σαν μία θεραπεία η οποία αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τους εσωτερικούς μηχανισμούς και να τους πολεμήσουμε.

  • ROS

H υπεριώδης ακτινοβολία, το οξυγόνο της ατμόσφαιράς, οι ρύποι  κ.λ.π., διεγείρουν τον σχηματισμό ασταθών μορίων, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα λιπίδια, τις μεμβράνες και το DNA του πυρήνα σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν ένα ηλεκτρόνιο ώστε να σταθεροποιηθούν. Όταν όμως συμβαίνει αυό διαμορφώνονται νέα μόρια ελεύθερων ριζών από άλλα σταθερά μόρια. Η συνεχή αύξηση των ελεύθερων ριζών προκαλεί βλάβες στο κύτταρο με αποτέλεσμα φλεγμονή, διάσπαση του κολλαγόνου και ασθένεια.

  • AGEs

Οι πρωτείνες κολλαγόνου και ελαστίνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε μία εσωτερική χημική αντίδραση, τη γλυκόλυση, που πραγματοποιείται μέσα στο σώμα. Αυτή είναι μία αντίδραση μεταξύ των προτεινών και ενός μορίου σακχάρου, όπως είναι η γλυκόζη. Η ίδια γλυκόζη που παρέχει την ενέργεια για τα κύτταρά μας μπορεί να αντιδράσει με τις προτεινές όπως το κολλαγόνο και να δημιουργηθούν τα AGEs, που συμβάλουν στην απώλεια της ελαστικότητας και επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσής.

  • MMPs

Τα ένζυμα MMPs ενεργοποιούνται μέσα στον πυρήνα των ινοβλαστών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτά είναι η κολαγενάση, η ελαστάση και η υαλουρονιδάση. Η κολαγενάση, για παράδειγμα, διασπά το κολλαγόνο και εμποδίζει το σχηματισμό νέου. Έτσι δημιουργείται η εμφάνιση  ρυτίδων στο δέρμα  και η απώλεια της ελαστικότητάς του.

Επενδύστε στην υγεία του δέρματός σας  και ενημερωθείτε από τις αισθητικούς σας για τα κατάλληλα προιόντα και θεραπείες για να διατηρήστε το δέρμα σας σωστά ενυδατωμένο και προστατευμένο.

Πηγή: http://eleftheriakolyva.gr/

Προηγούμενο άρθροΒόλτα στο «Ιβανώφειο» για τη Νίκη Λευκάδας
Επόμενο άρθροΝέα μηχανήματα αισθητικής στο ινστιτούτο ομορφιάς της Ελευθερίας Κολυβά