Χαράτσι Χαρατσόπουλον και Ανεζούλι Ανεζουλόπουλον

FOROI

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.
 
Στις αρχές του 17ου αιώνα  και συγκεκριμένα περί 1611, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεχείρησε, στον Βαλκανικό χώρο, μια διπλή καταιγιστική αποστολή. Κατά πρώτον προχώρησε σε βίαιο εξισλαμισμό μεγάλων μαζών χριστιανικού πληθυσμού. Ειναι η εποχή που πάρα πολλοί χριστιανοί,  Ελληνες και Αλβανοί, μη δεχθέντες τον εξισλαμισμό, αποσύρθηκαν στα Κασιώπεια όρη της Ηπείρου και δημιούργησαν το περίφημο <<Τετραχώρι>> του Σουλίου, με τα χωριά Σαμονίβα, Αβαρίκο, Κιάφα και Σούλι. Η δεύτερη καταιγιστική πλημμυρίδα των Οθωμανών περιελάμβανε την αύξηση των φόρων, οι οποίοι, από 100 περίπου Άσπρα το 1570, έφτασαν τα 300  Άσπρα το 1611.
 
Αυτή η διπλή  εφόρμηση των Οθωμανών  προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρη την Βαλκανική, μα ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τότε ο επίσκοπος Τρίκκης και Σταγών  Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο οποίος απεκλήθη περιπαικτικά απ' τους Τούρκους Σκυλόσοφος, ξεσήκωσε τα χωριά της Ηπείρου και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας για τα Γιάννενα, φωνάζοντας, καθ' οδόν και λοιδορώντας τις αποφάσεις της Πύλης: << Χαράτσι Χαρατσόπουλον και Ανεζούλι Ανεζουλόπουλον>>. Το Ανεζούλι προέρχεται απ' την τουρκική λέξη nusul  και σημαίνει τον εδικό φόρο που επέβαλαν οι Οθωμανοί στους υπουδούλους, τα έσοδα του οποίου συντηρούσαν τα στρατεύματα κατοχής.
 
Περίπου τα ίδια συνθήματα θα εύρισκαν πιστή εφαρμογή, τετρακόσια χρόνια μετά, με την γιαγαντιαία  και βίαιη δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που επιχειρείται στην χώρα μας, την τελευταία τριετία, από έναν άλλο νεοοθωμανό στην νοοτροπία, που δεν είναι άλλος παρά η πανίσχυρη Γερμανία, η οποία οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση, με ανομολόγητο στόχο και σκοπό κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή αυτής της χώρας. Να δούμε, τελικά, ποιός θα αναλάβει  τον ρόλο του σημερινού ... Σκυλόσοφου, διότι το πράγμα με τα χαράτσια και τα ανεζούλια έχει φτωχοποιήσει τους πολίτες αυτής της χώρας, με τις οριζόντιες περικοπές, που και πάλι απειλούν οι Τροϊκανοί. Και δεν είναι μακριά ο Σεπτέμβριος, αφού εκ νέου ο λογαριασμός δεν βγαίνει και  τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα σηκώσουν το βάρος περαιτέρω διεύρυνσης της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.
 
Αυτό ακριβώς το αίσθημα της αδικίας και της ανισοκατανομής των βαρών, είναι που θα  προκαλέσει  την οργή του κόσμου. Πρόκειται για  παγιωμένη στην χώρα κοινωνική αδικία, για την οποία έκανε και πάλι πρόσφατα λόγο ο ΄Ολι Ρέν , όταν τόνισε σε δηλώσεις του πως, στην Ελλάδα,  εξακολουθούν να πληρώνουν τα βάρη οι πολλοί με τα ελάχιστα εισοδήματα, παρά οι αρκετές χιλιάδες με τα μεγάλα εισοδήματα, οι οποίοι εξακολουθούν να φοροφεύγουν.
 
Πρόσφατα ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η δικομματική κυβέρνησή του  <<έσπασε αυγά>>, εννοώντας καθαρά πως προχώρησε στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Ειλικρινά, οποία ανδριοσύνη να πυροβολείς τον σκοτωμένο! Διότι έτσι όπως είναι απροστάτευτοι στον κρατικό αυταρχισμό  οι τάλαινες δημόσιοι υπάλληλοι και με τον πέλεκυ της επιστράτευσης να επικρέμαται, κάθε φορά πάνω απ' τα κεφάλια τους, έχουν καταστεί ο ευκολώτερος στόχος. Ναι, ήταν επονείδιστος και κατακριτέος ο τρόπος με τον οποίο τα δύο μεγάλα κόμματα δημιούργησαν το υπερτροφικό δημόσιο, με τις γνωστές πελατειακές σχέσεις. 'Ομως είναι τραγικώτερο τώρα που αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία, αφού δημιούργησαν οικογένειες και οικονομικές υποχρεώσεις με τον μισθό που έπαιρναν και  ο βίαιος και ξαφνικός << θάνατος>>  τους οδηγεί στην απόγνωση.
 
Για σπάσιμο αυγών θα υπερκερνούσαμε όλοι, αν ο κ. Σαμαράς μας παρουσίαζε πόσα εισέπραξε το κράτος απ' την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, απ' την λίστα Λιχτενστάϊν, απ' την λίστα των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν την διετία 2010-2012 περίπου 20 δις στο εξωτερικό, απ' την πάταξη της φοροδιαφυγής, απ' την περικοπή μισθών των μελών του Κοινοβουλίου, απ' την πάταξη της γραφειοκρατίας, που στοιχίζει 7 δις ετησίως στον έλληνα πολίτη και απο τόσες άλλες παθογένειες της δημόσιας ζωής της χώρας, οι οποίες ζουν και βασιλεύουν, σαν ιερά τοτέμ, ενώ το μακρύ σιδερένιο χέρι της εξουσίας, δυστυχώς, αφορά μόνο τους τλήμονες και απροστάτευτους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο κ. Στουρνάρας, στο πρόσφατο παρελθόν, με έπαρση είχε δηλώσει πως αποφύγαμε την κοινωνική έκρηξη, παρά τα σκληρά μ'ετρα. Ας κοιμάται ανήσυχος, διότι η φτώχεια και η ανέχεια οδηγεί σε ποτάμι οργής την κοινωνική αντίδραση, μέσα απ' τα σπλάχνα της οποίας όλο και κάποιος ... Σκυλόσοφος μπορεί να ξεφυτρώσει. Και τότε όσοι κουκουλοφόροι και αν αμολυθούν , σαν τα γκεσέμια, μέσα στα οργισμένα πλήθη, ο κόσμος δεν θα μασήσει, κατα την αργκώ έκφραση...Δείτε ακόμα :

» Εθνική Ελλάδας άγγιξες την τελειότητα

Από καιρό επιθυμούσα να γράψω για ποδόσφαιρο και να θυμηθώ τα υπέροχα εκείνα χρόνια της δεκαετίας του 1980,όταν νεαρός αθλητικός ρεπόρτερ...

» Γυναικείοι συνεταιρισμοί. Ας τολμήσουμε επιτέλους και στην Λευκάδα

Άρθρο του Θοδωρή Γεωργάκη.

» Γεράσιμος Γρηγόρης: Ο Τσέχωφ της Ελλάδος

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Ο Κομφούκιος και η τέχνη της πολιτικής

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Βλάκα! Είναι οι τράπεζες...

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Οι κρητικές ρίζες του Λευκάδιου Χέρν!

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Πως δημιουργήθηκε το CD "Μουσικό Σεργιάνι στη Λευκάδα"

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Οι Γεωργάκηδες της Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Η εξέγερση του 1746 των Σφακισάνων και το Σεϊταν Ασκέρ

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.

» Η ριμάδα του Κολόκα

Γράφει ο Θοδωρής Γεωργάκης.
Σχόλια
Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

couchsurfing freund finden freizeitpartner finden online singlebörse burgenland gratis bin 16 und suche eine freundin singles club over 50s partnersuche halle where can you buy miracle phytoceramides neue leute kennenlernen iphone app blinde date gelsenkirchen russian brides for real sonepar west partnertreff 2014 alter mann vs junge frau mobile dating software ukraine dating free 100 reisen single mit 2 kindern dating sim online kostenlos dating rules germany partnerschaft beziehung doris wolf warum finde ich einfach keinen partner sms dating australia neuen partner finden mit kind ich suche einen freund in berlin dating cafe oldenburg partnersuch südtirol dating online for seniors online dating free mobile russian singles free chat in ist drin mails online dating portal india lenormand kartenlegen lernen online christliche partnervermittlung für akademiker single treffen ravensburg suche freundin ab 12 quick dating münchen flirten kennenlernen thai lady dating events ich bin single und suche einen freund freunde finden iphone 4s african dating site that is 100 free natalya partnervermittlung ukraine tatiana online dating wien kostenlos affiliate programme mode biker singletreff phytoceramides oral singles magdeburg umgebung kostenlos chat deutschland asil academic partner single urlaub karlsruhe singlebörse kostenlos empfehlung jewish singles ri suche postleitzahl dortmund wie finde ich eine freundin mit 17 partnertreff leipziger rundschau radio wuppertal singles der stadt polish dating login quick flirt chat russian dating trip suche sie ab 18 where to find phytoceramide pills c date usa dating website plenty of fish leute kennenlernen mainz telefon dating line 01805 ebay partnersuche partneragentur wiesbaden gay single quotes christliche partnersuche stuttgart singletreff eckernförde russian sites for dating german dating canada dating app portugal singles in berlin finden single party neuss wie finde ich den richtigen partner buch single party cottbus singles deutschland statistik 2010 neue leute treffen kostenlos männer oder frauen intelligenter partnerwahl krebs was bedeutet beziehung für dich