Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή

Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή

0

pl

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια πάθηση που προσβάλλει το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και συσχετίζεται με παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του ενδομητρίου, καθώς και με υπογονιμότητα. Το 40-60% των γυναικών που πάσχουν από την πάθηση είναι είτε υπέρβαρες (ΔΜΣ 25.0 – 29.9 kg/m2), είτε παχύσαρκες (ΔΜΣ 30.0 – 34.9 kg/m2 ), με αυξημένες τις τιμές στην περίμετρο της μέσης (Π.Μ > 80cm).

Η έναρξη και καθιέρωση μια σωστής διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει ευεργετικά στα άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος  θα πρέπει να αποφύγουν την αύξησή του, ενώ στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχει αποδειχθεί, ότι η απώλεια βάρους 5%-10% του συνολικού τους βάρους δρα ευεργετικά στην πρόληψη εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη και στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.

Η κατάλληλη διατροφή στην περίπτωση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών αναφέρεται τόσο στην επιλογή του τροφίμου όσο και στη συχνότητα των γευμάτων και στον τρόπο παρασκευής τους. Αναλυτικότερα συνιστάται:

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3-4 ώρες. Στα γεύματα αυτά περιλαμβάνονται 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα, ως σνακ (δεκατιανό και απογευματινό). Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα (μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι κ.α.), λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη π.χ. σπανάκι), η αγκινάρα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα αυτών (π.χ. ψωμί, παξιμάδι), τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ως εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών θεωρείται το ελαιόλαδο, ενώ κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, των οποίων η κατανάλωση συνιστάται 2 φορές ανά εβδομάδα.

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε χρώμιο. Το χρώμιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε χρώμιο είναι: το μπρόκολο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η πατάτα και τα δημητριακά από πίτουρο. Το ψάρι, τα αυγά, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και η γαλοπούλα αποτελούν επίσης καλές πηγές σε χρώμιο.

Να αποφύγετε ή να περιορίζετε:

Την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και απλών σακχάρων. Να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων και να αποφεύγετε τρόφιμα που αναγράφουν ζάχαρη, σιρόπι ζάχαρης, σιρόπι γλυκόζης και σιρόπι φρουκτόζης.

Την κατανάλωση τροφίμων αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. κρουασάν, μπισκότα), δημητριακά από ρύζι ή καλαμπόκι και τα προϊόντα τους. Τρόφιμα αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη οδηγούν σε διαταραχές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Την χρήση αλατιού, έτοιμες σάλτσες, έτοιμα μαριναρισμένα προϊόντα και αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιείστε χυμό λεμονιού, μουστάρδα, ξύδι, βότανα και μπαχαρικά.

Την κατανάλωση παστών, κονσερβοποιημένων και καπνιστών τροφίμων.

Την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα και trans-λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, ενώ τα trans-λιπαρά προέρχονται από διαδικασίες υδρογόνωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων, σημαντικό ρόλο παίζει η παρασκευή των γευμάτων (π.χ. το τηγανισμα κ.α.).

Τέλος, συνιστάται φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης από 3 έως 5 φορές εβδομαδιαίως, ιδίως στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη στους σκελετικούς μυς βραχυπρόθεσμα.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΔείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα Τηλυκράτης – Θεσπρωτός (1-0)
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή αθλητών του Α.Σ. TaeKwonDo Λευκάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τ.K.D. I.T.F.