Αρχική Μόνιμες Στήλες Πορτραίτα της Λευκάδας Εκεί ψηλά στην Εγκλουβή

Εκεί ψηλά στην Εγκλουβή

0

Το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, είναι η Εγκλουβή, , ένα παραδοσιακό χωριό από τα παλαιότερα του χωριού και τα πιο δυναμικά, καθώς οι κάτοικοι του πρωτοστάτησαν στους αγώνες του 20ου αιώνα και εκεί ιδρύθηκε μια από τις τρεις σημαντικότερες Αγροτικές Ενώσεις της Ελλάδας το 1930.

H κεντρική πλατεία του με τα πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία της, περιμένουν τον επισκέπτη να ξεκουραστεί με ελληνικό καφέ και χειροποίητο γλυκό του κουταλιού.

Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το μεγάλο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, με το ομώνυμο εκκλησάκι να κυριαρχεί στο χώρο ενώ γύρω του οι Βόλτοι. Στα χωράφια του καλλιεργείται η περίφημη φακή που η γεύση της είναι ανεπανάληπτη και έχει φανατικούς «φίλους» σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να τη γευτείτε και στο φυσικό της περιβάλλον στη Γιορτή της φακής, στο περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Δονάτου, ένα μεγάλο άπλωμα που φιλοξενεί κάποια μόνο από τα πολλά πηγάδια του οροπεδίου, κάθε καλοκαίρι στις 6 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου και ανήμερα της Σωτήρος. Η παράδοση της γιορτής ξεκίνησε από το εκκλησάκι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκεται σε μικρό ύψωμα πάνω από τον Άγιο Δονάτο, και συνηθίζονταν να προσφέρεται φακή την ημέρα της γιορτής. Η εκδήλωση έχει μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο και ένα μεγάλο πλήθος κόσμο συγκεντρώνεται να γευτεί τον καρπό του οροπεδίου και να διασκεδάσει με το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί.

Φωτογραφία: Νίκος Καββαδάς
Κείμενο: Go Lefkas

Για την αποστολή των δικών σας φωτογραφιών και την δημοσίευσή τους στην στήλη μας, μπορείτε να στέλνετε στο email : info@mylefkada.gr

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις Μαρκόπουλου – Ρόμπινσον για τον αγώνα της Δόξας με τον ΠΑΟ
Επόμενο άρθροTrumbo: Η ταινία της Πέμπτης από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας