Αρχική Μόνιμες Στήλες Πορτραίτα της Λευκάδας Θανάσης Σίδερης – Αυτοπροσωπογραφία

Θανάσης Σίδερης – Αυτοπροσωπογραφία

0

thanasis-sideris-small

Ο Θανάσης Σίδερης ,γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1939.

Είναι γόνος της οικογένειας ζωγράφων Σίδερη, η οποία έχει τις ρίζες της στους ζωγράφους – αγιογράφους Νικόλαο Δοξαρά, Παναγιώτη Δοξαρά και Σπύρο Γαζή. Ελεύθερες σπουδές στους Λεωνίδα και Βασίλη Σίδερη. Σημαντική θεωρεί την γνωριμία του με τον ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο. Υπήρξε μέλος της “ομάδας ζωγράφων Θ. Στάμου” Παράλληλα με την ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την αγιογραφία, συντήρηση έργων τέχνης, σκηνογραφία και διακόσμηση. Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο.

Αξιόλογη είναι η προσπάθειά του για την διάσωση και διατήρηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Λευκάδας.

Το 1987 δημιούργησε μαζί με άλλους κανταδόρους την “Αγιομαυρίτικη Παρέα”, προβάλλοντας την επτανησιακή καντάδα.

Το 1984, με δική του πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε ο “Σύλλογος καρναβαλιστών”, οργανώνοντας καρναβαλικές εκδηλώσεις” Αργότερα το Συμβούλιο παρέδωσε τη σκυτάλη στο Δήμο Λευκάδας. Ο σχετικός τίτλος “ΦΑΡΟΜΑΝΗΤΑ” είναι δική του πρόταση.

Με πρότασή του γίνεται κάθε χρόνο στη Λευκάδα έκθεση επτανησίων ζωγράφων, στην επέτειο της ένωσης της Ελλάδας με τα Επτάνησα.

Εχει συμμετάσχει σε 10 ατομικές και 30 ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών:

Διαβαλκανική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, Στην Γκαλερί “Αέναον” Αθήνα, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Νικσίκ Σερβίας (Γκαλερί Νικολάι) και στο μουσείο της πόλεως της Μόσχας.

Το 2004 συμμετείχε στην έκθεση “Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους” στο Μουσείο πόλης των Αθηνών, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας. Έργα του βρίσκονται στην πινακοθήκη “Χρ. & Σοφ. Μοσχανδρέου” στο Μεσολόγγι, στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο “Μουσείο Πόλης των Αθηνών”, στην Πινακοθήκη Δήμου Λευκάδας, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έλαβε τιμητική διάκριση από την Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδας. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

Φωτογραφία του Νίκου Καββαδά.

Για την αποστολή των δικών σας φωτογραφιών και την δημοσίευσή τους στην στήλη μας, μπορείτε να στέλνετε στο email : info@mylefkada.gr

Προηγούμενο άρθροΓενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Επόμενο άρθροΔελτίο τύπου της τοπικής επιτροπής Λευκάδας της κίνησης “διΕΕξοδος”