Αρχική Top Stories Τα φρούτα του καλοκαιριού και η διατροφική τους αξία

Τα φρούτα του καλοκαιριού και η διατροφική τους αξία

0

τα φρουτα του καλοκαιριου

Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνονται περίπου πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα, με εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (π.χ. προβλήματα χολής, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.).

Τα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας και την προστασία από πολλές παθήσεις. Επιπλέον βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, πράγμα πολύ σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει  και οι ανάγκες σε νερό είναι αυξημένες.

Ας γνωρίσουμε λίγο τα φρούτα του καλοκαιριού:

  • Καρπούζι

Είναι το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Αποδίδει ανά 100γρ. 21 θερμίδες, 5,3γρ. υδατάνθρακες και 94γρ. νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες. Είναι ένα εύγεστο φρούτο πλούσιο σε νερό και βιταμίνες Α, C, Β2, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι, ωστόσο έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή/και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

  • Πεπόνι

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρπούζι και αποδίδει ανά 100γρ. 29 θερμίδες, 5 γρ. υδατάνθρακες και 94γρ. νερό, περιέχοντας παραπλήσια θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες φυτικές ίνες. Για πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του.

  • Ροδάκινο

Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που αποδίδει ανά 100γρ. 37 θερμίδες, 9.1γρ. υδατάνθρακες και 86γρ. νερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α (ιδιαίτερα αυτά που έχουν έντονο χρώμα), νιασίνη και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο.

  • Βερίκοκο

Αποδίδει ανά 100γρ. 28 θερμίδες, 6.7γρ. υδατάνθρακες, 86γρ. νερό και 2,1γρ. φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α. Το χνούδι του στη φλούδα είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τόσο ως φρέσκο όσο και ως αποξηραμένο φρούτο.

  • Κεράσια

Αποδίδουν ανά 100γρ. 47 θερμίδες, 12γρ. υδατάνθρακες, 81γρ. νερό και 1,7γρ. φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, νιασίνη, C και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο και σίδηρο και μέτρια σε ασβέστιο και κάλιο. 10-15 κεράσια αποτελούν ισοδύναμο ενός φρούτου και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσης τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο παίρνοντας πολλές θερμίδες.

  • Σύκα

Αποδίδουν ανά 100γρ. 41 θερμίδες, 9.5γρ. υδατάνθρακες, 84γρ. νερό και 2,5γρ. φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συστήνονται σε άτομα με έντονη δυσκοιλιότητα. Είναι ιδιαιτέρως γλυκά και πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον τα μικρά σποράκια που περιέχουν τα καθιστούν ακατάλληλα για άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, εκκολπωματίτιδα κ.α.

  • Νεκταρίνια

Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το ροδάκινο και αποδίδουν ανά 100γρ. 50 θερμίδες, 12γρ. υδατάνθρακες, 80γρ. νερό και 2,5γρ. φυτικές ίνες. Έχει παραπλήσια θρεπτικά συστατικά με το ροδάκινο, με την διαφορά την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, πράγμα που το καθιστά καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

  • Σταφύλια

Αποδίδουν ανά 100γρ. 63 θερμίδες, 16γρ. υδατάνθρακες, 79γρ. νερό και 1γρ. φυτικές ίνες. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε αρωματικές ενώσεις όπως οι φλαβόνες, οι κόκκινες ανθοκυανίνες, η λιναλόλη, η γερανιόλη κ.α. Θέλει προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς ένα ισοδύναμο φρούτο είναι 10-12 ρόγες.

  • Μούσμουλα

Αποδίδουν ανά 100γρ. 42 θερμίδες, 11γρ. υδατάνθρακες, 75γρ. νερό και 10γρ. φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες αποτελώντας μία από τις καλύτερες επιλογές για άτομα με δυσκοιλιότητα. Επιπλέον είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη γεύση που δεν το καθιστά και το πιο δημοφιλές φρούτο.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΜήνυση ΟΕΣΒΔΕΝ και Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας κατά του Δήμου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων/Κορασίδων