Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις 1.357,74KM: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”

1.357,74KM: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”

0
Expo_Lefkada_Affiche_A4

Expo_Lefkada_Affiche_A4

1.357,74 χιλιόμετρα διένυσαν τα έργα των 17 εικαστικών, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Βαλέ (Valais) της Ελβετίας, ως το νησί του Ιονίου, την Λευκάδα.

Στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” του δήμου Λευκάδας, εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία, παρουσιάζουν τη δουλειά τους εκτός συνόρων. Ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκατάσταση και video είναι τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία των έργων και την προβολή τους στους θεατές που θα βρίσκονται στο νησί της Λευκάδας το μήνα του Οκτώβρη.

Τα έργα εκτίθενται από 2 ως 16 Οκτωβρίου 2016, καθημερινά 18.00-21.00.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Joëlle Allet, Martin Chanda, Maëlle Cornut, Linda Costales, Samuel Dématraz, Andrea Ebener, Robert Hofer, Richard Jean, Olivier Lovey, Katherine Oggier Chanda, Carlo Schmidt, Jasha Schmidt, Ramon Schnyder, Pascal Seiler, Léo Thiakos, Angela Werlen, David Zehnder και Pierre Zufferey.

Επιμελητής: Benoît Antille.

Σύντομο βιογραφικό συμμετεχόντων:

Η Joëlle Allet είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Σπούδασε στις Ecole Cantonale d’Art du Valais, Zürcher Hochschule der Künste και Royal University College of Fine Arts in Stockholm. Συμμετέχει σε εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, έχει βραβευτεί και έργα της
βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Ο Martin Chanda είναι φωτογράφος, ζωγράφος και γλύπτης, γεννημένος στην Ζάμπια της Αφρικής. Ζει και εργάζεται στην Ελβετία από το 2002. Ακολούθησε σπουδές στο Rockston Studios στην Ζάμπια και στη συνέχεια στην Ecole Cantonale d’Art du Valais στην Sierre της Ελβετίας (Bachelor in Visual Arts, Postgrade, Master of Arts in the Public Sphere). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία και συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Η εικαστικός Maëlle Cornut, απόφοιτος της Haute Ecole d’Art et de Design de Genève (Master de recherche CCC), δημιουργεί τα έργα της με τη χρήση ζωγραφικής, κινούμενου σχεδίου (animation) και αντικειμένων, θέτωντας ερωτήματα πάνω σε ορισμένες νόρμες, παρούσες στις
δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες. Συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η Linda Costales ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Βέρνη στη Hochschule der Künste (Master Art Education). Είναι απόφοιτος επίσης της Hochschule für Design & Kunst of Luzern (Bachelor). Από το 2012 συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Ο Samuel Dématraz ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία στο Université de Fribourg και στη συνέχεια στην Ecole Cantonale d’Art du Valais, όπου ειδικεύεται στη φωτογραφία και video. Ως video artist και σκηνοθέτης συνεργάζεται με τον Jean-François Amiguet, την Catherine Beaugrand και την Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Lyon. Έργα του βρίσκονται στη Sion, Zürich, Bâle, Valence, Mulhouse. Έχει διακριθεί με βραβεία όπως το 1er Prix du concours de l’Alimentarium Nestlé de Vevey το 2010 με τις ταινίες Sans les Mains και Chasse et Pommes (σε συνεργασία με τον Paul Walther). Η ταινία μικρή μήκους Ne pas fumer Tue επιλέγεται στο Short Film Corner του Festival de Cannes το 2011. Το 2014 ιδρύει την Ecliptic Films και το 2015 η ταινία του Michael Heizer – Tangential Circular Negative Line επιλέγεται στο Journées de Soleure pour le Panorama suisse, παρουσιάζεται στο Festival FILAF de Perpignan και στη FIAC de Paris στο πλαίσιο του Cinéphémère. Το 2016 συμμετέχει στην Biennale d’architecture de Venice, με το ελβετικό περίπτερο.

Η φωτογράφος Andrea Ebener τελείωσε τις σπουδές της στην Ecole Cantonale d’Art du Valais και είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Postindustrial Design / Process Design (HyperWerk HGK FHNW). Ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη. Συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2016 διακρίθηκε με το Culture Award of the Canton of Wallis.

Ο Robert Hofer γεννήθηκε στην Sion του Valais, το 1956. Το 1978 διδάσκεται ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον φωτογράφο Oswald Ruppen και το 1983 συνεχίζει τις σπουδές του στην Ecole de photographie de Vevey. Εργάζεται ως ανεξάρτητηος φωτογράφος από το 1984 στην Sion της Ελβετίας.

Ο Richard Jean γεννήθηκε στην Sion του Valais, το 1951. Το 1977 σπούδασε 2 χρόνια Αντίστιξη και Αρμονία στην Ecole de Ribeaupierre, στην Λωζάνη. Είναι 35 χρόνια εκπαιδευτής με ειδικότητα και από το 1969 ως μουσικός, συνθέτης, σκηνοθέτης και video artist. Αυτοδίδακτος της ροκ μουσικής, ο Richard Jean σύντομα μεταπηδά στην jazz μουσική. Ο αυθορμιτισμός, η ελευθερία και ο πειραματισμός χαρακτηρίζει τη δουλειά του τα επόμενα χρόνια. Το 1980 ιδρύει μαζί με φίλους την καλλιτεχνική κολεκτίβα «L’oeil et l’oreille», με 36 χρόνια οργάνωσης συναυλιών και εκθέσεων στο Valais της Ελβετίας.

Ο φωτογράφος Olivier Lovey σπούδασε στο Université de Fribourg (Master in Science-psychologie) και το 2007 με 2008 έκανε την πρακτική ως ψυχολόγος στο Centre pour le développement de la thérapie de l’enfant et de l’adolescent de Monthey. Το 2008 αποκτά Bachelor en Arts visuels στην Ecole Cantonale d’Art du Valais και συνεχίζει τις σπουδές του στην Ecole de photographie de Vevey. Από το 2012 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην κεντρική Ευρώπη από το 2009.

Η Katherine Oggier Chanda σπούδασε στην Ecole Cantonale d’Art du Valais (CFC Designer MPA, Bachelor in visual arts, Master of Arts in the Public Spheres) από το 1999 εώς το 2008.
Ακολούθησαν 2 χρόνια στο St-Maurice (HEP-VS). Το έργο της βασίζεται κυρίως σε video-performances, όπου παίζει με τα πολιτιστικά κλισέ που συνδέονται με την καθημερινότητά, στη φύση και στο αστικό τοπίο. Η εικαστικός έχει δημιουργήσει την προσωπική της γλώσσα-έκφραση, συχνά ποτισμένη με χιούμορ και την αίσθηση του παράλογου, που είναι και οι βάσεις των video-performances της. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Ο εικαστικός Carlo Schmidt γεννήθηκε το 1958 στην Ελβετία. Είναι έφορος τέχνης και πολιτισμού στο Leuk του Valais και υπεύθυνος του Stiftung Schloss Leuk. Από τις αρχές του 1980 έχει πλούσια παρουσία σε εικαστικές δραστηριότητες στην Ελβετία και το εξωτερικό. Εξερευνώντας τους τομείς της περφόρμανς, της εγκατάστασης, του βίντεο, της φωτογραφίας, της γλυπτικής, της εικαστικής παρέμβασης συνδεδεμένης με τον αστικό και δημόσιο χώρο, ο Carlo Schmidt δημιουργεί με ότι περνάει από το χέρι του, στιγμιαία και πειραματικά έργα, φυσικά και αυθόρμητα. Συχνά ποιητικά και παιγνιώδη, τα έργα του καθρεφτίζουν τα αισθήματα και τις σκέψεις του μέσα από τη σχέση του με τη φύση, το περιβάλλον, την πολιτική, τη θρησκεία και την επικαιρότητα γενικά.

Ο Jasha Schmidt είναι πρωτοεμφανιζόμενος ελβετός εικαστικός και συμμετέχει για πρώτη φορά σε έκθεση εκτός Ελβετίας.

Ο Ramon Schnyder ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Σπούδασε το 2002 με 2006 στην Ecole Cantonale d’Art du Valais (CFC Designer MPA) και το 2011 με 2014 στο FHNW Institut of Art of Basel (Master Fine Arts). Ειδικεύεται στις εγκαταστάσεις και στη φωτογραφία και συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελβετία και το εξωτερικό. Το 2016 δημιουργεί με τον Λεό Θειακό το δημιουργικό γραφείο QUATER/THREE, με έδρα το Valais της Ελβετίας.

Ο εικαστικός Pascal Seiler ζει και εργάζεται μεταξύ Gampel και Zürich της Ελβετίας. Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις για το έργο του (Förderpreis des Kanton Wallis, Stipendium der Stadt Frankfurt am Main, Grunwald, Stipendium Barcelona des Kanton Wallis) και συμμετέχει σε εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα στην Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία.

Ο Λεό Θειακός πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Λευκάδα. Σπούδασε στην Ecole Cantonale d’Art du Valais από το 2002 εώς το 2006 (CFC Designer MPA). Από το 2006 εργάζεται στον τομέα της γραφιστικής, του σχεδίου και των εικαστικών. Το 2012 δημιουργεί με άλλα άτομα την Creative Collective, μια κολεκτίβα σχεδιαστών, προγραμματιστών, φωτογράφων και μεταφραστών, με έδρα την Αθήνα. Την ίδια χρονιά δημιουργεί με την συνάδελφό του Χριστιάνα Παπαμάλη, το εργαστήρι και χώρο έκθεσης Anart. Από τα τέλη του 2015 ζει και εργάζεται στην Ελβετία, όπου ίδρυσε με τον Ramon Schnyder το δημιουργικό γραφείο QUATER/THREE και ασχολείτε με εικαστικά, σχεδιαστικά και γραφιστικά πρότζεκτ. Έχει συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Angela Werlen είναι εικαστικός που δραστηριοποιείται στο Valais της Ελβετίας. Είναι απόφοιτος της HSLU Design und Kunst in Luzern (BA Kunst und Vermittlung, Master of Arts in Fine Arts, Major Art Teaching). Πολλές εργασίες της συνδέονται με την διαπαιδαγώγηση και την διάδραση. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και συμμετέχει σε εκθέσεις από το 2008.

Ο φωτογράφος David Zehnder είναι απόφοιτος της Ecole Cantonale d’Art du Valais (BM Fine Arts and Design Studies), του CEPV Vevey (Diplom Photographer HF) και του HKB Bern (Master of Fine Arts CAP). Ζει και εργάζεται μεταξύ Bern και Basel και υποστηρίζεται από το CIE Contemporary Gallery Milano. Οι εργασίες του αποτελούν μια κριτική στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα. Εκτός από τις φωτογραφίες του, χρησιμοποιεί στα πρότζεκτ του και εικόνες από το διαδίκτυο τις οποίες επαναχρησιμοποιεί με τον δικό του τρόπο. Η θεματική του χαρακτηρίζεται κοινωνιολογική. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελβετία και στο εξωτερικό.

Ο Pierre Zufferey ζει και εργάζεται στο Valais της Ελβετίας. Είναι μέλος της Visarte section Valais από το 1996 και ασχολείται αποκλειστικά με την τέχνη του από το 1998. Το 2008 δημιουργεί τον χώρο τέχνης HUIS CLOS στο ατελιέ του στην Sierre. Συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Σύνδεσμοι:

joelleallet.ch
visarte-valais.ch/vs/index.php/artistes/martin-chanda
maellecornut.ch
agenda.culturevalais.ch/de/event/show/8114
samueldematraz.tumblr.com
cargocollective.com/ebener
roberthofer.ch
monsieurjean.ch
olivierlovey.ch
katfabrik.tumblr.com
carloschmidt.ch
ramonschnyder.com
pascalseiler.com
anart.gr
angelawerlen.tumblr.com
davidzehnder.com
pierrezufferey.ch

Προηγούμενο άρθροΈναρξη μαθημάτων στο Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ζωγραφικής και Αγιογραφίας
Επόμενο άρθροΜνήμες και εορτές του μηνός Βοηδρομιώνος