Αρχική Top Stories Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Ρούλας Χαρίση-Γουρζή και της Παρθενίας Μπαζίνα

Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Ρούλας Χαρίση-Γουρζή και της Παρθενίας Μπαζίνα

0

IMG_6026

Ένα φως στον χειμώνα… στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”.

Είναι ένα απόγευμα που οι σταγόνες της βροχής υπενθυμίζουν τη μονοτονία του ατελείωτου φετινού χειμώνα, η υγρασία τρυπάει τα κόκκαλά μας, μα θαρρείς και την ψυχή μας, το σκοτάδι απλώνεται και σβήνει κάθε σπίθα που η καρδιά μας πασχίζει να διατηρήσει στο βλέμμα μας. Είναι ένα χειμωνιάτικο και βροχερό απόγευμα στην πλατεία Μαρκά, το σημερινό απόγευμα.

Κι αν μας μάθανε να ανοίγουμε τα παράθυρα για να δούμε λίγο φως και να αναπνεύσουμε φρέσκο αέρα, αυτό το απόγευμα επιβάλλεται να μπούμε μέσα σε ένα χώρο για να ανασάνουμε στην καρδιά του χειμώνα.

Το σημερινό απόγευμα όσοι περάσαμε την πόρτα της αίθουσας τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» χαμογελάσαμε αυθόρμητα, ανασάναμε την άνοιξη, αντικρίσαμε φως. Ταξιδέψαμε σε μέρη αγαπημένα, περπατήσαμε σε ανθοστόλιστα σοκάκια, σεργιανίσαμε σε γραφικά λιμανάκια, αρμενίσαμε στο πέλαγος με τη βαρκούλα που καθρεφτίζει στα νερά τα αρμυροφαγωμένα χρώματά της, πετάξαμε ως τα σύννεφα πάνω από τα παραμυθένια όνειρά μας.

Σε ένα ταξίδι σας προσκαλούν η Ρούλα Γουρζή και η Παρθενία Μπαζίνα παρουσιάζοντας μια δική τους διαδρομή στη ζωγραφική, τη δική τους περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο των χρωμάτων. Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ένα φως στον χειμώνα» εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στην πλατεία Μαρκά.

Εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας το κοινό που γέμισε την αίθουσα καλωσόρισε ο έφορος  κ. Βασίλης Προδρομίτης, ο οποίος ευχαρίστησε το Πνευματικό Κέντρο και τον Δήμαρχο Λευκάδας που τον τίμησαν με αυτή τη θέση, αντικαθιστώντας σπουδαίους προκατόχους του όπως η κ. Άννα Νικοδήμου, ο κ. Κώστας Γλένης, κ.α.

Για το έργο της κ. Γουρζή και της κ. Μπαζίνα μίλησε η κ. Tia Bley η οποία τις μύησε στη ζωγραφική με πρώτο σταθμό της γνωριμίας τους ένα σεμινάριο ζωγραφικής της ΝΕΛΕ στο οποίο η ίδια δίδασκε το 2005.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 27/2/2015. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13/3/2015 πρωινές και απογευματινές ώρες.

Ειρήνη Βονιτσάνουirinismoments.tumblr.com

Σύντομα βιογραφικά:
Παρθενία Μπαζίνα

Η  Παρθενία Μπαζίνα γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Παιδαγωγικά  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από : 1991- 1995.

Διορίστηκε στη Λευκάδα το 2001 και από τότε διδάσκει σε Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής _ ακουαρέλας  με την Κ. Tia Bley σε πρόγραμμα της Ν.Ε.Λ.Ε  το 2005. Από τότε  μέχρι και σήμερα μαθητεύει  δίπλα στην πρώτη της ΄΄δασκάλα΄΄,  και μαζί με τη φίλη της  Ρούλα Γουρζή περιπλανιούνται στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων…

Έχει λάβει  μέρος σε ομαδική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου  της κ. Tia Bley το 2010.

KΡΙΤΙΚΗ   της  κ. Tia Bley:

Το εκπληκτικό βάθος του τοπίου της κ. Παρθενίας Μπαζίνα, η ακρίβεια της ατμόσφαιρας και η λαμπερή δύναμη του φωτός , είναι μόνο λίγα από τα υπέροχα χαρακτηριστικά των έργων της.

Με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή στην επιλογή χρωμάτων, ερμηνεύει στρώση  με στρώση. Ελαφριές πινελιές  που εναλλάσσονται με στεγνές , γεμάτες έντονο χρώμα, εφαρμογές, μεταφέρουν την ατμόσφαιρα σε ένα δίκτυο φωτός και χρώματος!

Στους πίνακές της το άσπρο χαρτί δεν είναι απλώς ένας παθητικός δέκτης  των χρωμάτων, έχει μια δημιουργική συμμετοχή στην πορεία της ζωγραφικής της, σαν το πιο έντονο φως ή σαν τον αντικατοπτρισμό του φωτός.

Τα έργα της έδειξαν, ήδη από πρώιμο στάδιο, ένα ορισμένο βαθμό  ΄΄αφαίρεσης΄΄ και την πρόθεσή της να αναδείξει τα συναισθήματά της, παρά να απεικονίσει κάτι με λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ μπορεί ήδη κάποιος να αναγνωρίσει ίχνη του ξεχωριστού προσωπικού της στυλ!

Της εύχομαι ό,τι καλύτερο στο δρόμο της για να γίνει μια άξια καλλιτέχνης!


Ρούλα Χαρίση- Γουρζή

Η Ρούλα Χαρίση – Γουρζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή,στο  Φυσικό Τμήμα. Διδάσκει στο Γυμνάσιο του Νυδριού εδώ και πολλά χρόνια.Πάντα αγαπούσε τη ζωγραφική αλλά από το 2005  σε ένα σεμινάριο της Ν.Ε.Λ.Ε  συναντήθηκε  ΄΄ καρμικά΄΄ με τη  δασκάλα ζωγραφικής , κ. Τia Bley και τη Νούλα Μπαζίνα. Από τότε η ζωγραφική της ντύθηκε με χρώματα. Ζωγραφίζει ακουαρέλες. Έχει λάβει μέρος σε ομαδική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου  της κ. Tia Bley  το 2010.

Αυτή είναι η δεύτερή της έκθεση!
ΚΡΙΤΙΚΗ  της  κ. Tia Bley:

Στην αρχή, η κ. Ρούλα Γουρζή, είχε την τάση να ΄΄κολλάει΄΄ στην  απεικόνιση ενός τοπίου και μόνο με δισταγμό και μετά από μια περίοδο εσωτερικής πάλης, κατάφερε να παγιδεύσει περισσότερο τη διάθεση και το πνεύμα ενός τοπίου.  Στην πορεία όμως η έλλειψη αυστηρών περιγραμμάτων στους πίνακές της , σε συνδυασμό με την ομορφιά των χρωμάτων δημιούργησαν μια αφηρημένη ομορφιά στη θέση της λεπτομερούς απεικόνισης.

Όσο προχωρούσε, τόσο περισσότερο μπορούσε να ξεσκεπάζει την εσωτερική δομή και την ουσιώδη ύπαρξη των αντικειμένων.

Ζώντας η ίδια σε ένα νησί, δεν είναι άξιο απορίας το ότι η θάλασσα με τις ακρογιαλιές της και ο ουρανός  αποτέλεσαν για εκείνη την κύρια πηγή έμπνευσής της. Βάζοντας το άσπρο χαρτί σαν φόντο, σαν το πιο φωτεινό σημείο του πίνακα, χρησιμοποιώντας το αντικαθρέφτισμα του ήλιου στα αντικείμενα, καθώς και λεπτές γραμμές γεμάτες διαφάνεια!

Αυτό το φως αναλύεται σε πολλά χρώματα που ανταποκρίνονται στην ευαισθησία του καλλιτέχνη!

Στο μεταξύ ήδη μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ίχνη του ξεχωριστού προσωπικού της στυλ!

Της εύχομαι ό,τι καλύτερο στο δρόμο της  για να γίνει ένας άξιος καλλιτέχνης!

Afissa-R-N3-u03BAu03BFu03BCu03C0u03BBu03B5u03C4-721x1024

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας “Οι Σκάροι”
Επόμενο άρθροΈφυγε χθες από τη ζωή ο κ. Γιώργος Φρεμεντίτης