Αρχική Top Stories Ένα δίκτυο εθελοντισμού ξεκινά στη Λευκάδα

Ένα δίκτυο εθελοντισμού ξεκινά στη Λευκάδα

0

foto 3

Δελτίο Tύπου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Equal Society.

 

EQUAL SOCIETY

Ένα δίκτυο εθελοντισμού ξεκινά στη Λευκάδα

Το πρώτο βήμα έγινε. Εθελοντικοί φορείς της Λευκάδας, που δραστηριοποιούνται ενεργά στον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό και την κοινωνική ζωή, συμφώνησαν να χτίσουν τα θεμέλια ενός δικτύου, που θα  τους ενώνει. Διαπίστωσαν ότι η ισχύς εν τη ενώσει θα μεγεθύνει τα αποτελέσματα των δράσεων τους.

 

Ήταν η πρωτοβουλία της EQUAL SOCIETY υπό τον τίτλο «Βοηθώ το Νησί μου», που κινητοποίησε περισσότερους από 35 φορείς, σωματεία και συλλόγους, αλλά και τον Δήμο Λευκάδας με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να υποστηρίξουν για πρώτη φορά τη δικτύωση των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων.

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λευκάδας, την περασμένη Παρασκευή 27 Μαρτίου,  πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση εθελοντισμού. Συμμετείχαν και αυτή τη φορά αρκετοί εκπρόσωποι οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στο νησί. Επίσης εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και αιρετοί του Δήμου Λευκάδας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

«Είναι ώριμες οι συνθήκες για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των φορέων του νησιού, καθώς το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους πρέπει να αντανακλά στην κοινωνία, να υπάρχει δηλαδή κοινωνικός αντίκτυπος» σχολίασε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Equal Society Σπύρος Φρεμεντίτης. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο δράσεων στις οποίες θα στρατεύονται  όλοι οι φορείς με τους εθελοντές, για να υπάρχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα. «Να μην γίνονται εθελοντικές δράσεις για το… τίποτα», συμπλήρωσε.

 

Παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας, Απασχόλησης και Εθελοντισμού κ. Αλέκος Μιχαλάς ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και ένα ευρύτερο δίκτυο εθελοντισμού. «Στόχος μας να στηθεί ανά περιφερειακή ενότητα και να αποτελεί μια διαδικασία που θα μας ενώσει και θα αποφέρει ουσιαστική δουλειά. Η Περιφέρεια επιθυμεί να ενδυναμώσει το εθελοντικό κίνημα ώστε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και της τοπικής κοινωνίας». Συνεχάρη την Equal Society για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ώστε να ενώσει τις εθελοντικές οργανώσεις και πρότεινε να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στη Λευκάδα.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ.Γεώργιος Γεωργάκης που πριν από μερικές ημέρες ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου εθελοντισμού για τον δήμο Λευκάδας υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει «Γραφείο Εθελοντισμού» στον Δήμο, όπου θα συνεργάζεται άμεσα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού κ. Αλέκο Μιχαλά και την Equal Society. Ανακοίνωσε μάλιστα και τη δημιουργία «Κοινωνικού Φαρμακείου» στο νησί, το οποίο θα λειτουργεί με εκπαιδευμένους εθελοντές και επίσης ότι προγραμματίζει τη διάνοιξη ιστορικών μονοπατιών με εθελοντές, που θα δώσουν πνοή στον εναλλακτικό τουρισμό.

 

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θανάσης Περδικάρης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εν λόγω συναντήσεων που αποτελούν μια προσπάθεια συλλογικότητας, που θα φέρει πιο κοντά όλα τα σωματεία. Η συνάντηση των εθελοντικών φορέων πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη δράση του δήμου για την «Ημέρα Αλληλεγγύης» για το κοινωνικό παντοπωλείο στην οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά τονίζοντας ότι το κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία για να λειτουργήσει σωστά.

 

Σημαντική ήταν η παρουσία εκπαιδευτικών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Λευκάδας και του Μεγανησίου μεταξύ αυτών οι κυρίες Ακριβή Μεταξά και Όλγα Θειακού και οι κύριοι Νίκος Κονιδάρης, Σπύρος Νίκας, Ιωάννης Χαλικιόπουλος και Χρήστος Βάνας, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν στις τοποθετήσεις τους. Είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κινητοποιούν ενεργά τους μαθητές και τους μυούν στη φιλοσοφία και στον τρόπο ζωής του εθελοντισμού. Πρότειναν να υπάρχει στην αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς ένας σχεδιασμός εθελοντικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή των σχολείων.

 

Η υπεύθυνη Κοινωνικής Αγωγής και του Κοινωνικού Σχολείου από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Όλγα Θειακού ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στον απλό κόσμο, γιατί να ενεργοποιηθεί κάποιος ως εθελοντής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις εθελοντικές δράσεις της Λευκάδας δυστυχώς ενεργοποιούνται συνεχώς συγκεκριμένα άτομα όπως παρατηρείται μέχρι σήμερα.

 

Ο Νίκος Κονιδάρης, διευθυντής του 2ου γυμνασίου το οποίο έχει παρουσιάσει μια σπουδαία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στην τοπική κοινωνία (π.χ. το πρόγραμμα ecomobility) αναφέρθηκε στην ύπαρξη διάθεσης του κόσμου για εθελοντική προσφορά αλλά ταυτόχρονα και στην έλλειψη εθελοντικής οργανωτική δομής που επικρατεί.

 

Η Ευαγγελία Φραγκούλη, πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου «Φάρος» , ενός φορέα με σημαντική κοινωνική δράση τα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα, συνεχάρη την Equal Society για την πρωτοβουλία των συναντήσεων επισημαίνοντας πως πρώτη φορά συμμετέχει σε μια οργανωμένη συλλογική διαδικασία και δήλωσε ότι ο «Φάρος» θα ενταχθεί στο δίκτυο εθελοντισμού που θα στηθεί, στηρίζοντας τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

 

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και η κυρία Μαρία Ρούσσου, προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης μέσα από την οποία έχει καταφέρει αναγνωρισμένα να παρουσιάσει αξιόλογο πολιτιστικό έργο. Παραδέχτηκε ότι στην περιοχή μας γίνονται δράσεις πολλές χωρίς όμως να είναι συντονισμένες ευελπιστώντας μέσα από τη δημιουργία του εθελοντικού δικτύου  να τεθεί πλέον το ζήτημα της συλλογικότητας.

 

Τις εντυπώσεις των εκπροσώπων του δήμου και της περιφέρειας για το αίσθημα της κοινωνικής τους αλληλεγγύης κέρδισαν οι πιο νεαροί σε ηλικία εθελοντές, συγκεκριμένα ο Βασίλης Βιντζιλαίος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας και η Ελίνα Καρτάνου από το «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού». Πρόκειται για δυο αρκετά δραστήριους νέους που δήλωσαν μεγάλη προθυμία στο να στηρίξουν κάθε εθελοντική ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λευκάδα.

Σύντομα η Equal Society θα ενημερώσει τους φορείς για την επόμενη συνάντηση στην οποία θα σχηματιστεί το ετήσιο ημερολόγιο των εθελοντικών δράσεών στη Λευκάδα. Ένα δίκτυο εθελοντών γεννιέται με σκοπό να γίνει η ψυχή των κάθε είδους δραστηριοτήτων που θα αφορούν τη τοπική κοινωνία της Λευκάδας.

foto 1 foto 2 foto 4 foto 5

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό παζάρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΕυκαιρίες εργασίας στη Λευκάδα και στην ευρύτερη περιοχή