Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις!

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις!

0

DSCN3298

Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασε η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας στην παράσταση «Από την Όπερα…στην Οπερέτα», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Μεσσήνη και με τη συμμετοχή του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου και της σοπράνο Ευδοκίας Μωυσίδου.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής ήταν γεμάτη, οι προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί μέρες πριν και το κοινό παρακουλούθησε με προσήλωση μια από τις ομορφότερες και πιο αξιόλογες παραστάσεις της χρονιάς, καταχειροκροτώντας τους μουσικούς για την εξαιρετική τους εμφάνιση και ιδιαίτερα τους λυρικούς τραγουδιστές, οι οποίοι μάγεψαν το κοινό με την υπέροχη φωνή τους και τη θεατρικότητα των κινήσεών τους.

Στο Α’ μέρος η μπάντα της Φ.Ε.Λ υπό την διεύθυνση του δεύτερου Αρχιμουσικού Θεμιστοκλή Μεσσήνη, εκτέλεσε ορχηστρικά μουσικά κομμάτια και αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου ενώ στο Β’ μέρος υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Μεσσήνη εκτέλεσε αποσπάσματα από την Ελληνική Οπερέτα «Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των γενεθλίων της ΦΕΛ (12.12.1850). Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβαν η Σοφία Μεσσήνη και ο Δημήτρης Γιαννικόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΦΕΛ, κ. Πανταζής Κηρολίβανος. Ανέφερε ότι το υλικό που εκτέλεσε η μπάντα δουλεύτηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς της ΦΕΛ. Κάποια κομμάτια έχουν εκτελεστεί από την μπάντα της ΦΕΛ και κατά το παρελθόν και ο Αρχιμουσικός Κων/νος Μεσσήνης ανέσυρε υλικό από το αρχείο της ΦΕΛ, παλιές παρτιτούρες που χρονολογούνται ακόμη και από το 1941, τις οποίες εκσυγχρόνισε και τις προσάρμοσε για τη νέα σύνθεση της μπάντας. Ωστόσο για την παρούσα σύνθεση της μπάντας ήταν εντελώς νέο υλικό και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Κηρολίβανος χαρακτήρισε την εμπειρία που θα αποκτήσουν οι μουσικοί και ιδιαίτερα τα παιδιά από την συγκεκριμένη παράσταση ως μοναδική.

Συνεχάρη το ΔΣ για τον ένα χρόνο διοικήσεως του γιατί, όπως είπε, πρόκειται για ένα χρόνο καινοτομίας, που το ΔΣ δούλεψε με μεράκι, με πάθος, με εργατικότητα και κυρίως με αγάπη για το σωματείο και ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο παλμό.

Τέλος, ευχαρίστησε τους χορηγούς, τον τοπικό τύπο καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 95.1 για την ζωντανή μετάδοση της παράστασης.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κ. Αλεξάνδρα Κοκόλη που «έφυγε» πριν ένα χρόνο. Ο πρόεδρος της ΦΕΛ είπε ότι «πρόκειται για ένα μέλος του σωματείου το οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια είτε από τη σκοπιά του μουσικού είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης και όλη η οικογένειά της, ο σύζυγός της Βασίλης και τα παιδιά της Διονύσης και Σπύρος. Πρόσφεραν τα μέγιστα, αφιέρωσαν μπορούμε να πούμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτό το σωματείο».

Ο σύζυγος της κ. Αλεξάνδρας Κοκόλη, κ. Βασίλης Κοκόλης, ευχαρίστησε το ΔΣ της Φιλαρμονικής για την τιμή και τον πρόεδρο για τα λόγια του και είπε μεταξύ άλλων «Είναι αλήθεια. Και περισσότερα προσφέραμε. Αλλά εγώ έχω υποχρέωση στην Φιλαρμονική κι όχι η Φιλαρμονική σε μένα. Διότι η Φιλαρμονική μου έδειξε πολλά και έμαθα πολλά. Γιατί ήμουν από μια οικογένεια που δεν είχε το τρόπο να δω όσα είδα με τη Φιλαρμονική».

Μεταξύ του πρώτου και δεύτερου μέρους της παράστασης, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο σωματείο τέσσερα παλιά μέλη της ΦΕΛ, που όπως τόνισε ο κ. Κηρολίβανος έχουν προσφέρει τα μέγιστα, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Φιλαρμονική ήταν και είναι ένας κοινωνικός πόλος που μέσα από τη δράση της οι άνθρωποι εκφράζονται, όποια δουλειά κι αν κάνουν, από όπου κι αν προέρχονται».

Βραβεύτηκαν οι κ.κ. Κατωπόδης Αριστείδης, Βαγενάς Ιωάννης, Μήτσουρας Αντώνης, Γουριώτης Θεοδόσης. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον αρχαιότερο μουσικό της μπάντας της ΦΕΛ αυτή τη χρονική στιγμή, τον κ. Στάθη Γαντζία, ο οποίος παραλαμβάνοντας την πλακέτα είπε «Να ‘μαστε καλά να φ’σάμε» προκαλώντας τα γέλια του κοινού που τον καταχειροκρότησε.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας πρόσφερε κέρασμα στο κοινό για τα 164 χρόνια ζωής της.

Η παράσταση θα επαναληφθεί σήμερα Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΦΕΛ.

Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΕβδομαδιαίο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ΕΕΕΕΚ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΘάνατος επιβάτη σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στην Κεφαλλονιά