Αρχική Top Stories Ημέρες Λευκάδιου Χερν: 1η ημέρα εκδηλώσεων

Ημέρες Λευκάδιου Χερν: 1η ημέρα εκδηλώσεων

0

DSCN8168

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν στην Λευκάδα και μια ημέρα μετά την επέτειο της γέννησής του, ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας οι διήμερες εκδηλώσεις για τον Λευκάδιο Χερν με τίτλο «Ημέρες Λευκάδιου Χερν».

DSCN8097

Το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Αρβανίτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας & Ιθάκης Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο Δήμαρχος Λευκάδας και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, η Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας της Ιαπωνίας κ. Mao Shimizou ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί των Δημάρχων των ιαπωνικών πόλεων Σιντζούκου και Ματσούε.

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρος Αρβανίτης μίλησε για τους στόχους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του Λευκάδιου Χερν στο γενέθλιο τόπο του.

DSCN8115

DSCN8123

Η κ. Μαρία Γενιτσαρίου, επιμελήτρια του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν, μίλησε για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ξεκινώντας τη διήγησή της από την πρώτη επαφή της με τις άδειες αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου και τους ανθρώπους που βοήθησαν με πολλή αγάπη και περίσσευμα προσφοράς στην δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν. Παρουσίασε συνοπτικά όλες τις δράσεις και τις προσθήκες που έγιναν αυτό το χρόνο, τονίζοντας ιδιαίτερα την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει δεχθεί περίπου 800 παιδιά και άλλους τόσους μεμονωμένους επισκέπτες, αριθμό μεγάλο, όπως ανέφερε, για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου.

DSCN8186

Έχουν προστεθεί ηλεκτρονικές κορνίζες με υλικό από τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν, αναμένεται η έκδοση έντυπου υλικού για το Ιστορικό Κέντρο αλλά και όλες τις συλλογές που φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο ενώ στα άμεσα σχέδια συμπεριλαμβάνεται να προστεθεί οθόνη για την προβολή κινουμένων σχεδίων, το φωτογραφικό οδοιπορικό του κ. Δημοσθένη Αγραφιώτη στο Ματσούε, οθόνες αφής που θα προβάλουν όλες τις διαδικτυακές ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν υλικό για τον Λευκάδιο Χερν ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα να προστίθενται νέες εργασίες και υλικό πού σχετίζονται με τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας. Το όραμα του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν είναι να αποτελέσει ένα χώρο όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση σε όλους τους τόπους από τους οποίους πέρασε ο Λευκάδιος Χερν και στο σύνολο του έργου του.

DSCN8138

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κλινική ψυχολόγο κ. Ντέπυ Ρίζου που ανέπτυξε την εισήγησή με τίτλο «Από την Μειωμένη Όραση στη Θέαση του Φανταστικού. Η περίπτωση του Λευκάδιου Χερν».

DSCN8158

Η κ. Ειρήνη Παλιούρα, Ιστορικός Τέχνης, Εκτιμητής και Γραφολόγος ανέλυσε τον γραφικό χαρακτήρα του Λευκάδιου Χερν, γραφολογική ανάλυση που στηρίχθηκε σε πέντε δείγματα γραφής και στην υπογραφή του.

DSCN8169

Η τελευταία εισηγήτρια της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων κ. Κασσιανή Καγκουρίδη δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και την εισήγησή της με τίτλο «Λευκάδιος Χερν. Η συμβολή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας» διάβασε η κ. Μαρία Γενιτσαρίου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 28 Ιουνίου με τη συνέχιση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων το πρωί και το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Ειρήνη Βονιτσάνου

DSCN8175

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Λευκάδας Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και η ομιλία του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρου Αρβανίτη στην χθεσινή έναρξη των εκδηλώσεων καθώς και φωτογραφικό υλικό.


DSCN8102

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκάδας

      Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω στις Ημέρες Λευκάδιου Χερν, ένα διήμερο γεμάτο από τα χρώματα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι μεγάλη μου χαρά γιατί ως Δήμαρχος ενός μικρού τόπου, ενός νησιού μερικών χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορώ παρά να είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Λευκάδα μας έχει πια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με έναν πολύ μακρινό και πάρα πολύ σπουδαίο πολιτισμό. Μέσα από τον Λευκάδιο Χερν και το Ιστορικό Κέντρο που εγκαινιάστηκε πέρσι ανοίγουν οι ορίζοντές μας, ταξιδεύουμε σε άλλους τόπους, γινόμαστε πιο ολοκληρωμένοι και καλύτεροι τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

      Η ύπαρξη άλλωστε του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν, του μοναδικού στην Ευρώπη αποκλειστικά αφιερωμένου στον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, ταξιδεύει και τη Λευκάδα πολύ πέρα από τα μικρά της σύνορα. Και την αναδεικνύει πράγματι ως ένα νησί των ποιητών, όπως συνηθίζουμε να λέμε, όχι πια μόνο των δικών μας, αλλά φιλόξενο και ανοιχτό στους πολιτισμούς του κόσμου.

      Ο Λευκάδιος Χερν είναι ένας διεθνής συγγραφέας, ταυτότητα που την επιβεβαιώνει η ανήσυχη πορεία της ζωής του σε τέσσερις τουλάχιστον πατρίδες.

      Η ουσία όμως του έργου του και οι αξίες που μέσω αυτού προάγει, τον καθιστούν εκπρόσωπο ενός οικουμενικού πνεύματος, συγγραφέα και στοχαστή που σπάει την όποια τοπικότητα για να συλλάβει τον άνθρωπο και τη ζωή μέσα από ένα καθολικό πνεύμα ανθρωπισμού.

       Κι αυτό το πνεύμα περιέχει τη διαχρονικότητα αξιών όπως η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η κατάφαση στη ζωή, η αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων του κάθε λαού, η εναρμόνιση φύσης και ανθρώπου. Η συμφιλίωση του ανθρώπινου μυαλού με το ανθρώπινο συναίσθημα.

      Δεν θέλω να πω παραπάνω λόγια. Θέλω μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, να εκφράσω αν μου επιτρέπετε την ευγνωμοσύνη του λευκαδίτικου λαού σε όλους όσοι «ευθύνονται» για την ύπαρξη του Ιστορικού Κέντρου και για το διήμερο αυτό που έχουμε την τιμή να διοργανώνουμε. Ιδιαίτερα λοιπόν θέλω να αναφερθώ στην κ. Μαρία Γενιτσαρίου, την επιμελήτρια του Ιστορικού Κέντρου, επιτρέψτε μου την «ψυχή» του Ιστορικού Κέντρου. Να ευχαριστήσω επίσης τον Τάκη Ευσταθίου για την προσφορά του. Όπως και όλους τους εθελοντές του Πνευματικού Κέντρου που σε πολύ δύσκολες εποχές κρατάν ζωντανό το στοίχημα του πολιτισμού στο νησί μας.


DSCN8087

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ Π.Κ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ – Σπύρος Αρβανίτης

Θα ξεκινήσω από ένα γεγονός που συνέβη την άνοιξη του 1972, ήταν η εποχή που η λευκαδίτικη ύπαιθρος ήταν στολισμένη με παπαρούνες κλπ ανοιξιάτικα λουλούδια. Περιπατώντας στην πόλη, με σταμάτησε ένας ιάπωνας, ο οποίος μιλώντας μου αγγλικά, με παρακάλεσε, αν γνωρίζω, να του δείξω το σπίτι που γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν. Το όνομά του, το θυμάμαι ακόμη, λεγόταν Yohei Takeda. Ο τύπος ήταν εξοπλισμένος μη φωτογραφικές μηχανές και μου εξιστόρησε ότι ήρθε από την Ιαπωνία στη Λευκάδα, για λογαριασμό κάποιας εφημερίδας, για να φωτογραφίσει το σπίτι και να κάνει ένα ρεπορτάζ για το νησί στο οποίο γεννήθηκε ο Λευκάδιος.  Τον πήγα  στο καντούνι, όπου βρίσκεται το σπίτι με την εντοιχισμένη επιγραφή και άρχισε να το φωτογραφίζει. Ζήτησε αν θα μπορούσε να μπει και να φωτογραφήσει το εσωτερικό του. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση κάποιας γυναίκας, που κατοικούσε στο σπίτι, η οποία μας απέπεμψε με σκαιότητα. Ομολογώ πως ντράπηκα πολύ, ο δε φίλος ιάπωνας έμεινε ασφαλώς με την απορία αυτής της ανοίκειας συμπεριφοράς. Ευτυχώς γρήγορα απορροφήθηκε από τις φωτογραφήσεις του και ιδιαίτερα των αγρών με παπαρούνες, που τον εντυπωσίασαν πάρα πολύ, μια και όπως μου έλεγε ήταν άγνωστο λουλούδι για την Ιαπωνία.

Εγώ σκεφτόμουν ότι θα άξιζε κάποτε το σπίτι αυτό να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας, και να μετατραπεί σε μουσείο προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν.

Ο στόχος αυτός φαντάζει δύσκολος κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όχι όμως και ακατόρθωτος. Βούληση και συντονισμός ενεργειών, εφόσον υπάρξει, θα αποτελούσε το ήμισυ του παντός. Το οφείλουμε όλοι. Έλληνες και Ιάπωνες.

Στα χρόνια που διέρρευσαν όλο και γίνονταν πράγματα, με σκοπό να γίνει γνωστός ο Λευκάδιος αλλά και να διατηρηθεί άσβηστη η μνήμη του στον γενέθλιο τόπο του και όχι μόνο. Το 1989 έγινε η αδελφοποίηση του Δήμου της Λευκάδας με τον Δήμο Σιντζούκου του Τόκυο, όπου έζησε ο Λευκάδιος. Από τότε άρχισαν οι επαφές μας, μια από τις οποίες είναι η ετήσια έκθεση Ζωγραφικής, που διοργανώνει το Π.Κ με θέμα «Οι Γέφυρες του Κόσμου», όπου μαθητές από τη Λευκάδα και το Σιντζούκου εκθέτουν αντίστοιχα από 50 δημιουργήματά τους, στις δύο αδελφές πόλεις.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας έχει διοργανώσει συμπόσιο αφιερωμένο στο Λευκάδιο Χερν. Αποκορύφωμα η λειτουργία από πέρυσι του Ιστορικού Κέντρο του Λευκάδιου Χερν, σε δύο αίθουσες στο ισόγειο, στο χώρο που βρισκόμαστε, με εκθέματα που ευγενώς παραχώρησε ο κ. Τάκης Ευσταθίου και υπό την επιμέλεια της κ. Μαρίας Γεννιτσαρίου. Το Π.Κ αμφότερους τους ευχαριστεί πολύ και προσδοκά η συνεργασία μας να έχει βάθος χρόνου.

Το Ιστορικό Κέντρο του Λ.Χ εμπλουτίζεται συνεχώς, και μάλιστα πρόσφατα με οπτικοακουστικό υλικό. Περισσότερα θα μας πει, αμέσως μετά, η κ Γεννιτσαρίου στη σχετική εισήγησή της.

Στα πλαίσια επισκέψεων μαθητών των σχολείων στο Ιστορικό Κέντρο του Λ.Χ, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με επιμέλεια της κ Ιωάννας Φίλιππα, διοργανώνονται εκπαιδευτικά παιχνίδια, που συνίστανται  είτε στην εκπόνηση κάποιων ζωγραφιών από τους μικρότερους μαθητές, είτε στη λύση κάποιου σταυρόλεξου από τους μεγαλύτερους, με λέξεις που θα ψάξουν και θα βρουν από την  ανάγνωση των κειμένων για την ζωή του Λευκάδιου, που εκτίθενται στους τοίχους του Ιστορικού Κέντρου.

Στο Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας (ήδη Γενικά Αρχεία του Κράτους) σώζεται η πράξη βαπτίσεως του Λευκάδιου, η ημερομηνία, ακόμη και οι μάρτυρες που υπέγραψαν.

Η βάπτισή του έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Θεωρούμε ότι είναι ώριμος ο χρόνος, μετά από συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού, να εντοιχιστεί στον τοίχο της εκκλησίας αυτής μια μικρή μαρμάρινη επιγραφή στην ελληνική και ιαπωνική γλώσσα, που να υπενθυμίζει ότι στο ναό αυτό βαπτίστηκε χριστιανός ο Λευκάδιος Χερν?

Θυμάμαι την παλιά στήλη που υπήρχε στο άλσος των ποιητών στην παραλία, το γνωστό μας μποσκέτο, αφιερωμένη στο Λευκάδιο Χερν. Επί της στήλης υπήρχε μικρή μαρμάρινη επιγραφή που ανέφερε ότι η στήλη κατασκευάστηκε από τον εν Αθήναις Ελληνοϊαπωνικό Σύλλογο, το έτος 1932, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Από διήγηση παλιού λευκαδίτη,  του Πάνου Περδικάρη, πατέρα του σημερινού αντιδήμαρχου, Θανάση Περδικάρη, έμαθα ότι στα αποκαλυπτήρια της στήλης εκείνης, κατέπλευσαν στη Λευκάδα δύο πλοία του αυτοκρατορικού πολεμικού ναυτικού της Ιαπωνίας και απέδωσε τιμές και ιαπωνικό άγημα. Πόσοι άραγε γνωρίζουν αυτά σήμερα?

 Στο μεταξύ, ο χρόνος και οι σεισμοί προξένησαν φθορές σε κείνη τη στήλη και το έτος 1989 κατασκευάστηκε στον ίδιο χώρο νέα στήλη, με την προτομή του Λευκάδιου Χερν.

Προσωπικά θα ήθελα, και είμαι σίγουρος ότι και το πνεύμα του Λευκάδιου θα επιθυμούσε, τριγύρω από τη σημερινή στήλη με την προτομή του, να θροΐζουν με τον μαΐστρο, μερικές γιαπωνέζικες κερασιές, από αυτές που ανθίζουν κάθε άνοιξη και χαρακτηρίζουν το ιαπωνικό τοπίο. Θα φροντίσουμε, με τη βοήθεια της Ιαπωνικής Πρεσβείας, να προμηθευτούμε μερικά νεόφυτα γιαπωνέζικων κερασιών για να τα φυτέψουμε στο συγκεκριμένο χώρο και φυσικά να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε μέχρι να μεγαλώσουν.

Ένας άλλος στόχος είναι η επαφή και η ανάπτυξη σχέσεων του Δήμου μας με την ιρλανδική πόλη Tramore της κομητείας Waterford, τόπο που έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Χερν, η οποία σήμερα εγκαινιάζει τους -ιαπωνικού στυλ- Κήπους του Λευκάδιου Χερν, που κατακευάστηκαν εκεί. Η ανάπτυξη δεσμών φιλίας ανάμεσα στις δυο πόλεις είναι αιτούμενο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την  αδελφοποίησή τους στο εγγύς μέλλον.

 Αφήνω τελευταίο στόχο την προώθηση επαφών με το απομακρυσμένο αδελφό νησί τα Κύθηρα, τόπο καταγωγής της μητέρας του Λευκάδιου, της Ρόζας Κασιμάτη, Ήδη υπήρξε σχετική αλληλογραφία, για πρώτη φορά στα χρονικά, από τον Δήμαρχο Κυθήρων για πολιτιστικές ανταλλαγές και στα πλαίσια αυτά έχει δρομολογηθεί επίσκεψη λευκαδίτικου πολιτιστικού σωματείου φέτος στα Κύθηρα και η συμμετοχή του στις εκεί θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι θα συμπληρωθεί το τετράγωνο: Λευκάδα Κύθηρα Τραμόρε Σιντζούκου,  τέσσαρες πόλεις που τις συνδέει το Ανοικτό Πνεύμα του Λευκάδιου Χερν.

Το Π.Κ, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους δύο Δήμους Λευκάδας – Σιντζούκου με αφορμή το πρόσωπο του Λευκάδιου Χέρν (Jakumo Koizumi) να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Προηγούμενο άρθρο«Κατασκήνωση στην Πόλη» 2015
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Νέων Μουσικών στην Καρυά