Αρχική Top Stories Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυωτών “Νήρικος” τίμησε τον Άγιο των Αλυκών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυωτών “Νήρικος” τίμησε τον Άγιο των Αλυκών

0

DSC_0003

Παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα ο Πολιτιστικός σύλλογος Καρυωτών “Νήρικος” τίμησε τον Άγιο των αλυκών.

Η γιορτή ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι, τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στον παραθαλάσσιο δρόμο δίπλα στις παλιές αλυκές και αρτοκλασία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το έθιμο της λαδόπιτας, με τη βοήθεια των γυναικών του χωριού, στο οποίο πήραν μέρος γυναίκες και άνδρες όχι μόνο από τη Λευκάδα αλλά και παραθεριστές στο νησί μας.

Παρουσιάστηκε η διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού γλυκίσματος και δόθηκαν και οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο της αγαπημένης πίτας στις χαρές και τις λύπες του Λευκαδίτη, ενώ κεράστηκε πίτα σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή.

Στη συνέχεια ακολούθησε ρεμπέτικη – λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα του Βαγγέλη Καπότη και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα λειτουργούσε έκθεση Σκίτσου και Προσχεδίου του Θοδωρή Καρφάκη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 με παράσταση Καραγκιόζη, παραδοσιακούς χορούς από τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Καρυάς “Απόλλων” και τη Νέα Χορωδία Λευκάδας, ριγανάδα και μουσική.

Το παλαιό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα χτίστηκε το 1730 από τον Θεόδωρο Πετράτο. Καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς και ανοικοδομήθηκε εκ νέου. Το σημερινό εκκλησάκι εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 1995.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία του 3on3 Basketball Tournament Σ.Κ. Νικόπολη με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθροΠροφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην Εξάνθεια