Αρχική Top Stories Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Κ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Κ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

0

DSC_0693

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 οι εργασίες του Κ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών με θέμα “Αλλαγές κυριαρχιών, ρήξεις και νέοι θεσμοί στα Επτάνησα. Από το 1797 έως το 1815”

Η θεματική του συμποσίου αφορούσε την επτανησιακή ιστορική περίοδο  1797 – 1815, τη λεγόμενη «Μεταβατική» που ορίζεται από την κατάλυση της Βενετοκρατίας από τους Γάλλους Δημο- κρατικούς, στα μέσα του 1897, μέχρι το πέρασμα στην Αγγλική Προστασία το 1815.

Η απόβαση των Γάλλων Δημοκρατικών και του Βοναπάρτη το 1797 στα Ιόνια Νησιά αλλάζει το βηματισμό της Ιστορίας, καταλύοντας τη μεσαιωνική φεουδαρχική τάξη πραγμάτων. Οι ρήξεις και οι ανατροπές αυτής της μεταβατικής εικοσαετίας χαρακτηρίζονται  από  την έκφραση  έντονων εθνοτικών – πατριωτικών στοιχείων με καταλύτη τα συνθήματα της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Ισότητας,  την αναγέννηση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και από συμβολισμούς, γιορτές και παραστάσεις σε δημόσιους χώρους με λαϊκή συμμετοχή.

Η απόβαση των ναυτικών δυνάμεων της απροσδόκητης συμμαχίας των Ρωσσότουρκων, το 1799, οδήγησε σε ανατροπές και οπισθοδρομήσεις στις προσπάθειες των Επτανησίων να στεριώσουν τα νεοαποκτημένα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807), που δημιουργήθηκε, είναι το πρώτο ημιαυτόνομο νεοελληνικό κράτος, έστω και υποτελές στο σουλτάνο, το οποίο επέτρεψε να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν νέοι πολιτειακοί και διοικητικοί θεσμοί και να αναδειχθεί ελληνικό πολιτικό προσωπικό στην υπηρεσία τους. Η επάνοδος των Γάλλων Αυτοκρατορικών 1807, ανέκοψε, με την επιβολή μιας νέας ξένης κυριαρχίας, τις όποιες προσπάθειες για ομαλή πορεία. Η εμφάνιση των Άγγλων, ως φιλόδοξων νέων κυριάρχων, με τις διαδοχικές κατακτήσεις των Ιόνιων Νησιών από τα νότια, συνδυαζόταν με την τροπή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, τη σταδιακή εξουδετέρωση του Ναπολέοντα και την απόφαση του Συνεδρίου της Βιέννης και οδήγησε τα Επτάνησα το 1815 στην Αγγλική προστασία, που θα κρατήσει μισό αιώνα ως το 1864.

Το Συμπόσιο έκλεισε με την απονομή του χρηματικού βραβείου (1500 ευρώ) Πέτρου και Νίνας Αργύρης στον μαθητή της τρίτης τάξης του Α΄ Λυκείου Λευκάδας, Ηλία Μήτσουρα του Αθανασίου, που με βαθμό 19 και 8/10 συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό προόδου για τη φετινή σχολική χρονιά.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΕγγραφές στους παιδικούς σταθμούς Λευκάδας, Καρυάς, Βλυχού και στο Βρεφονηπιακό
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το νέο τέμπλο στην Ι.Μ. Αγίων Πατέρων