Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ολοκληρώθηκε το ΙΘ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Ολοκληρώθηκε το ΙΘ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

0
10574367 10202871309527828 9122659853094891243 n

10574367 10202871309527828 9122659853094891243 n

Φωτογραφίες και βίντεο από το διήμερο εργασιών.

Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το ΙΘ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών με θέμα «Πολιτισμικές εκφράσεις της Επτανησιακής ταυτότητας 17ος-19ος αιώνας» στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. Το ΙΘ΄ Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στα 150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, ο Βουλευτής Λευκάδας Θεόδωρος Σολδάτος και ο νεοκλεγέντας Δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κ. Αθανάσιος Δ. Μελάς, αναφέρθηκε στη θεματική του Συμποσίου.

Ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την προεδρία που του ανατέθηκε, καθώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα Συμπόσια της ΕΛΜ από τότε που ήταν μαθητής της Α΄ Γυμνασίου, θεωρεί ότι παράγουν και δημιουργούν ζυμώσεις και έχουν να δώσουν πολλά στον τόπο.

Η πρώτη μέρα του συμποσίου συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις.
– Ο κ. Στέφανος Κακλαμάνης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στην παρουσία της Κρητικής Λογοτεχνίας στα Επτάνησα τον 18ο αιώνα.
– Η κ. Μαρία Καζανάκη-Λάππα, Ιστορικός Μεταβυζαντινής Τέχνης, αναφέρθηκε στην παρουσία της κρητικής Τέχνης στα Επτάνησα και στη συμβολή της στη διαμόρφωση της Επτανησιακής Ζωγραφικής.
-Ο κ. Κώστας Καρδάμης, Μουσικολόγος, Λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέπτυξε την εισήγηση του με θέμα: «Προϋποθέσεις της ελληνικότητας της Επτανησιακής μουσικής κατά τον 19ο αιώνα. Τρεις επάλληλοι, εξωστρεφείς και αλληλοσυμπληρούμενοι δρόμοι».

Τέλος ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη ανέπτυξε την εισήγηση του με θέμα: «Το μέλλον του παρελθόντος: Η ιστορική μνήμη του Ιονίου μετά το 1797».

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έληξαν με τη σύνοψη του προέδρου και μια μικρή επισήμανση από το κοινό.

Μπορείτε να δείτε τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας στα βίντεο του Θανάση Κατωπόδη που ακολουθούν. Το φωτογραφικό υλικό της πρώτης ημέρας είναι επίσης του ιδίου.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Την δεύτερη ημέρα του συμποσίου προήδρευσε ο Φιλόλογος και Συγγραφέας, κ. Δημήτρης Σπ. Τσερές.
Ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές της βραδιάς και στις εισηγήσεις τους.
– Η κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης, ανέπτυξε την εισήγησή της με θέμα: «Εκκλησιαστική Ζωγραφική στα Επτάνησα. 18ος αι. – 19ος αιώνας. Από την Επτανησιακή Σχολή Ζωγραφικής στα χρόνια της Ένωσης».
– Ο κ. Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Επτανησιακή Σχολή και εθνικό κέντρο: Η μακρά πορεία προς την ενσωμάτωση στον λογοτεχνικό κανόνα».
– Ο κ. Μιχαήλ Πασχάλης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η κατασκευή της ποιητικής ταυτότητας των Ιονίων Νήσων».
– Ο κ. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τελευταίος ομιλητής ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η ανάδυση της επτανησιακής ιστορικής ταυτότητας και των νησιωτικών ιστορικών τοπικοτήτων».

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ο Πρόεδρος της ΕΛΜ, κ. Αθανάσιος Δ. Μελάς, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της ΕΛΜ, κ. Χρήστο Σολδάτο και στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο Πέτρου και Νίτας Αργύρη στον πρώτο αποφοιτήσαντα μαθητή των Λυκείων της πόλης της Λευκάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014. Φέτος πρώτευσε η μαθήτρια του Α΄ Γενικού Λυκείου Λευκάδας, Νεφέλη Ντίνου του Βάϊου-Αλέξανδρου, με βαθμό 19 και 4/10, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΜ, κ. Δημήτριο Σκλαβενίτη. Το βραβείο που θεσμοθετήθηκε το 1998 συνοδεύεται με το ποσό των 1500 ευρώ και πέρυσι απονεμήθηκε από τους ίδιους τους δωρητές.

Ακολούθησαν ερωτήσεις-τοποθετήσεις από το κοινό. Οι εργασίες του συμποσίου ολοκληρώθηκαν με ευχαριστίες της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών προς το Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Αραβανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.

Ακολουθούν φωτογραφίες του συνεργάτη μας Μάριου Γαζή από την δεύτερη ημέρα του Συμποσίου.

gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2  
Προηγούμενο άρθροΗ ομιλία του Θ. Γαλιατσάτου κατά την τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου
Επόμενο άρθροΕορτή Αγίου Σπυρίδωνα στην Καρυά