Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Η Λευκάδα στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου

Η Λευκάδα στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου

0

i-lefkada-sta-xronia-tis-katoxis-kai-toy-polemou

Ένα βιβλίο για τα ιστορικά γεγονότα των περιόδων της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου στην Λευκάδα, από τον Δημήτρη Επαμεινώνδα (Πάνου) Κονιδάρη.

Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση στα βιβλιοπωλεία “Τσιρίμπαση” και “Συνθέσεις” στην κεντρική αγορά της Λευκάδας, καθώς και στο βιβλιοπωλείο στο Νυδρί.

Ακολουθεί ο πρόλογος του βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Για την περίοδο 1940 – 1949 και ιδιαίτερα για την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο έχουν γράψει πολλοί ιστορικοί, συγγραφείς και ιστοριογράφοι. Όσο αφορά στη Λευκάδα, υπάρχει μια πληθώρα βιβλίων που είτε διαμορφώνουν, είτε στηρίζουν την θέση της Αριστεράς, η οποία άλλωστε είναι και η κυρίαρχη στην αναγνώστη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου γενικότερα.

Ο Χρήστος Κονιδάρης - Καλαντζής
Ο Χρήστος Κονιδάρης – Καλαντζής

Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια προσπάθεια προσεκτικής και διαφορετικής ανάγνωσης των κειμένων που έχουν γραφτεί για τον Εμφύλιο στην Λευκάδα και στηρίζουν της θέσεις της Αριστεράς, ώστε να αναδειχθούν έμμεσες παραδοχές, αντιφάσεις και ασυνέχειες, πολύ συχνά δε και διαστρεβλώσεις. Παράλληλα παρατίθενται οι θέσεις της Δεξιάς, όπως επίσης προκύπτουν από τα λιγότερα σε όγκο κείμενα και κυρίως από μαρτυρίες από το αρχείου του οπλαρχηγού

Με την αντιπαραβολή των δύο θέσεων ο αναγνώστης θα μπορέσει να αποκρυσταλλώσει μια άποψη για τα γεγονότα, τα κίνητρα των πράξεων, τις ευθύνες, τις σκόπιμες ή μη παραλήψεις και να διαμορφώσει μια αντίληψη για την πρόκληση και διενέργεια του εμφυλίου στο νησί. Με αυτό το σκεπτικό αναλύονται διεξοδικά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Νότιο τμήμα του νησιού, καθώς εκεί ξέσπασε ο εμφύλιος και εκεί διενεργήθη η κυριότερη μάχη του.

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια καταγραφής γεγονότων σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί η σύνδεση του γενικότερου με το ειδικότερο που αφορά στην Λευκάδα. Παρουσιάζεται επίσης το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα από στο οποίο κινείτο το ΚΚΕ, η σχέση των ενεργειών του με τους επαναστατικούς κανόνες του Στάλιν, καθώς και ο στρατηγικός στόχος της Αριστεράς, που ήταν στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα η διάλυση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων πλην του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και στην συνέχεια η κατάληψη της εξουσίας.

Στόχος είναι μέσα από την σύνδεση όλων των παραπάνω η επισήμανση των λαθών και των δυο παρατάξεων και η συμβολή έτσι στη διατήρηση της μνήμης που μπορεί και οφείλει να οδηγήσει σε γνώση και αυτοκριτική, για να αποσοβηθούν ανάλογες τραγωδίες, που συχνά έχουν ξεσπάσει στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού.

Επιστολή του ιατρού Ξενοφών Γρηγόρη
Επιστολή του ιατρού Ξενοφών Γρηγόρη

Ήδη ο Θουκυδίδης περιγράφει τον εμφύλιο που ξέσπασε στο νησί της Κέρκυρας σαν μια “έκρηξη μίσους, καθώς οι πάντοτε έγκυροι νόμοι καταργήθηκαν και απέμειναν μόνο η βία και η εξαχρείωση[…]. Πατέρας σκότωνε το παιδί του, άρπαζαν ικέτες από τους ναούς και τους σκότωναν εκεί μπροστά, και άλλους τους έχτισαν μέσα στο ιερό του Διονύσου και τους άφησαν να πεθάνουν εκεί” Για την δικαιολόγηση δε των αποτρόπαιων πράξεων γράφει ότι “άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρίας“.

Περιστατικά και αντιλήψεις που από την Κέρκυρα του 427 π.Χ. μέχρι την Λευκάδα της δεκαετίας του 40 επιβάλλουν την ανάγκη εγρήγορσης απέναντι σε περιστατικά βίας.

Η συγγραφή του βιβλίου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το προσωπικό αρχείο του οπλαρχηγού Χρήστου Κονιδάρη – Καλαντζή το οποίο ο γιος του εξάδελφος μου, μου εμπιστεύτηκε για να ερευνήσω και να δημοσιοποιήσω. Τον ευχαριστώ και ελπίζω να τιμή την μνήμη με τον καλύτερο τρόπο – προσπαθώντας να αναδείξω με τις μικρές μου δυνάμεις την ιστορική αλήθεια.

Η στήριξη και ενθάρρυνση της συζύγου και των παιδιών μου ήταν επίσης ανεκτίμητη. Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά.

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα Διαμαρτυρίας για τη μη Έγκριση Λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς
Επόμενο άρθροΕκδρομή στην Πάτρα για τον 1ο εκτός έδρας αγώνα της Δόξας