Αρχική Top Stories Το πρόβλημα της προέλευσης του ελληνικού πολιτισμού και ο ρόλος της Λευκάδας

Το πρόβλημα της προέλευσης του ελληνικού πολιτισμού και ο ρόλος της Λευκάδας

0
theodoros giannopoulos
Ο κ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος

Βίντεο από την διάλεξη του Θεόδωρου Γιαννόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας.Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδος διάλεξη του Διδάκτωρ της προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κ. Θεόδωρου Γιαννόπουλου, με θέμα: «Το πρόβλημα της προέλευσης του ελληνικού πολιτισμού και ο ρόλος της Λευκάδας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης του οποίου την προσφώνηση μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια παρακάτω.

Επίσης στο τέλος του άρθρου μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο, ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Θοδωρή Γιαννόπουλου.

spiros arvanitis
Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας και Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Αρβανίτης

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας έχει την τιμή να έχει απόψε προσκεκλημένο τον κ Θεόδωρο Γιαννόπουλο, Διδάκτορα στην προϊστορική Αρχαιολογία, ο οποίος θα μας μιλήσει με θέμα: «Το πρόβλημα της προέλευσης του ελληνικού πολιτισμού και ο ρόλος της Λευκάδας».

Ο κ.  Γιαννόπουλος δεν μας είναι ξένος. Κατάγεται από την Λευκάδα από την πλευρά της μητέρας του (της αρχιτέκτονος κ. Χαράς Παπαδάτου), για δε τους παλιότερους, είναι εγγονός του μαθηματικού και Γυμνασιάρχη, αείμνηστου Ιωάννου Παπαδάτου. Πατέρας του είναι ο Γεώργιος Γιαννόπουλος πρώην Νομάρχης Λευκάδας και μετέπειτα Λαρίσης και Ημαθίας.

Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Στη συνέχεια έκανε την διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρ­γης.

Το θέμα της διατριβής του η οποία εκδόθηκε στην Γερμανία το 2008ήταν: «Η τελευταία ελίτ του μυκηναϊκού κόσμου. Η Αχαΐα στη μυκηναϊκή εποχή και το φαινόμενο των ταφών πολεμιστών κατά τον 12ο-11ο αιώνα π.Χ.».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την συγγραφή ενός εκτεταμένου πονήματος στον χώρο της προϊστορίας με θέμα: «ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», το οποίο εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το έτος 2012 και βραβεύτηκε το έτος 2013 από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο κ. Γιαννόπουλος διδάσκει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με το βιβλίο του «ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», ο συγγραφέας προβαίνει στην οριοθέτηση της επιστήμης από τη μη επιστήμη ως προς τον ορισμό της χρονικής αφετηρίας του ελληνικού πολιτισμού, προσπαθεί, με τα όπλα της επιστήμης και όχι τους παραμορφωτικούς φακούς της «εθνικής υπερηφάνειας» ή της μοναδικότητας του περιούσιου λαού μας, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Πότε ξεκινά ο ελληνικός πολιτισμός; Πώς μπορούμε να ορίσουμε μεθοδολογικά την αφετηρία του και να την εντοπίσουμε στον χρόνο; Σε ποιους χρόνους και σε ποιες διαδικασίες μπορεί να αναχθεί η προέλευση του ελληνισμού των ιστορικών χρόνων; Το κυριότερο: πού μπορούμε να βρούμε, ως μέσοι Έλληνες αναγνώστες, υπεύθυνες απαντήσεις σε ερωτήματα τόσο σημαντικά και ευαίσθητα, μακριά από επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις και ακραίες ιδεοληψίες, από μυθομανείς «ερευνητές» χονδροειδούς ερασιτεχνισμού ή ενίοτε και αμφίβολης ψυχοπνευματικής ισορροπίας;

Είναι τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας.

Το βιβλίο λειτουργεί καταρχάς ως ένα συστηματικό και προσιτό εγχειρίδιο της μακροχρόνιας, διεθνούς επιστημονικής διερεύνησης των απαρχών του ελληνικού πολιτισμού.

Οι πολλές και διαφορετικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα περί της «ελεύσεως των Ελλήνων» ταξινομούνται κατά χρονικά παράθυρα, παρουσιάζονται αναλυτικά και σχολιάζονται κατά τον πλέον διεξοδικό, αλλά και εύληπτο τρόπο. Μέσα από ένα βασικό φροντιστήριο της προϊστορίας του Αιγαίου, αλλά και ενός ευρύτερου γεωγραφικού χώρου γίνεται κατανοητή η σύνθετη ιστορία της έρευνας του προβλήματος, καθώς και το υπόβαθρο των νέων, ανατρεπτικών πορισμάτων, στα οποία αυτή καταλήγει.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο ομηρικός Οδυσσέας, η «Κάθοδος» των Δωριέων, οι μυστηριώδεις Πελασγοί, οι γραμμικές γραφές και τα πολυάριθμα μνημεία της προϊστορίας του Αιγαίου είναι μερικά μόνον από τα κομμάτια ενός μεγάλου και πολύπλοκου παζλ, το οποίο αποκαλύπτεται σιγά-σιγά δίνοντας νέες, υπεύθυνες και αναπάντεχες απαντήσεις σε μια σειρά από σύνθετες, αλλά και συναρπαστικές ερωτήσεις.

Το βιβλίο προλογίζει, ο Άγγελος Χανιώτης καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και από εκεί θα παραθέσουμε την τελευταία παράγραφο:

«Το βιβλίο είναι γραμμένο τόσο για τον επιστήμονα όσο και για τον φοιτητή και τον μη ειδικό αναγνώστη, που είναι πρόθυμος να συμβαδίσει με τον συγγραφέα στην αναζήτηση απαντήσεων, γνωρίζοντας από την αρχή ότι η σοβαρή ιστορική και αρχαιολογική έρευνα πολλές φορές προσφέρει μόνο πιθανές υποθέσεις και ερεθίσματα. Δεν αποτελεί όμως μόνο μια τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων και κριτική αποτίμηση της έρευνας πολλών δεκαετιών, που ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει αποκομίζοντας γνώση και ιδέες. Είναι ένα δοκίμιο για την θέση της αρχαιολογίας στη νεοελληνική κοινωνία».

Το «Πόθεν και Πότε οι Έλληνες» έτυχε μεγάλης αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα. Η παρουσία του στην Αθήνα έγινε από τον ομότιμο καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Ντούμα. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις στον τύπο. Κλήθηκε και έδωσε πέντε ωριαίες εκπομπές στο ραδιόφωνο του SKY. Επίσης κλήθηκε στο Ἰδρυμα Θεοχαράκη πού έδωσε και εκεί πέντε διαλέξεις σχετικά με το θέμα του βιβλίου.

Μια παρατήρηση: Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Άνεργο Αρχαιολόγο. Μια ομολογουμένως πικρή αφιέρωση…

Στο βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος ασχολείται εκτενώς και με την προϊστορία της Λευκάδας και ιδίως με το θέμα πού εμάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα, την θεωρία του Νταίρπφελντ, περί της ομηρικής Ιθάκης.

Έτσι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς πού επικεντρώνει την εισήγησή του απόψε στην Λευκάδα.

Προηγούμενο άρθροΣυλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΣυνταξιούχοι σε Τσίπρα: Πάρε τη σύνταξή μας και δες αν θα ζήσεις για ένα μήνα