Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στον Χρίστο Σολδάτο

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στον Χρίστο Σολδάτο

0

DSC_0125

Την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρίστο Σολδάτο, με την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Άγγελος Χόρτης, Δρ. Ιστορίας και αντιπρόεδρος της ΕΛΜ. Ο κος Αθανάσιος Μελάς, πρόεδρος της ΕΛΜ,  παρουσίασε τη ζωή και το έργο και ερευνητή. Στη συνέχεια ο κος Δημήτριος Σκλαβενίτης, πρώην πρόεδρος της ΕΛΜ, ανέλυσε  το τρίτομο έργο του ιστορικού “Η εκπαιδευτική και πνευματική κίνηση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας 1800-1922”. Τέλος ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, με αφορμή την έρευνα και το ογκώδες έργο του Χρίστου Σολδάτου “Η Χριστιανική Ζωγραφική της Λευκάδας” εξήρε το ρόλο του συγγραφέα στην ανάδειξη της Χριστιανικής Τέχνης της Λευκάδας και παρουσίασε όλες τις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης για την αναστήλωση και την επαναλειτουργία των μοναστηριών του νησιού.

Την εκδήλωση έκλεισαν ο ανηψιός του Χρ. Σολδάτου, Ευάγγελος Σολδάτος και η κόρη του που φανερά συγκινημένη παρουσίασε με το δικό της τρόπο, τη ζωή και το έργο του πατέρα της.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής Λευκάδας Στ. Γρηγόρης και μέλη Λευκαδίτικων συλλόγων της Αττικής.

Ο Χρίστος Σολδάτος γεννήθηκε στο Νιχώρι Λευκάδος. Υπηρέτησε τη Β/θμια Εκπαίδευση και ανέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο σε ιστορικά θέματα. Βραβεύτηκε δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Συντέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜ από το 1995 μέχρι το 2000. Πέθανε το καλοκαίρι του 2014.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΑμβρακία Οδός: Έρχεται νέα εργολαβία σκούπα
Επόμενο άρθροΣεμινάριο διακόσμησης πασχαλινής λαμπάδας στο Χειρο_ποιείν