Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

0

syndesmos filologon lefkadas filologoi

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

«Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο»: Κοσμολογία και κοσμοθεωρία ή Πώς να πορευόμαστε…

“Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο”-στον πλανήτη γη δηλαδή-, ζήσαμε μια διαφορετική βραδιά, στο ανακαινισμένο Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟΝ STAR, τη Δευτέρα, 28 Νοέμβρη, από τις 8.30 μέχρι τις 11.30 το βράδυ. Η λογοτεχνία από μια άλλη σκοπιά, η επιστήμη και η τεχνολογία από μια άλλη σκοπιά, η θρησκεία από μια άλλη σκοπιά,  τα παιδαγωγικά μας από μια άλλη σκοπιά,  η ζωή μας εντέλει από μια άλλη σκοπιά.

Στο αυτοβιογραφικό έργο του Δημήτρη Νανόπουλου, του διακεκριμένου κοσμολόγου και ερευνητή στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Ακαδημαϊκού, δεν παρακολουθήσαμε απλώς τη συναρπαστική ανέλιξη ενός χαρισματικού ανθρώπου, από το πρώτο ξεκίνημα μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, μέχρι τις θαυμαστές εμπειρίες του σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών, στο  CERN, τα έπη των προσδοκιών και των επιβεβαιώσεών του, ακόμα και των λογικών αλμάτων της σκέψης όταν φαντασιώνεται την «αλήθεια» κι αυτή διαρκώς ξεφεύγει από την ατελή ανθρώπινη νόηση. Μαζί με όλα τα παραπάνω συνομιλήσαμε με μια «θεωρία ζωής», που εκπηγάζει από τη σκεπτόμενη βίωση των προσωπικών εμπειριών του συγγραφέα και του ατελεύτητου αγώνα με το μυστήριο που πρέπει να υποταχτεί στον ανθρώπινο νου, στο συναπάντημά τους με τη σκέψη προγενέστερων μεγάλων εκπροσώπων του ανθρώπινου πνεύματος, της επιστήμης, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας. Με ζωτικές ψευδαισθήσεις, μεταξύ αισθητηριακής πραγματικότητας και φαντασίας, ο εξέχων Έλληνας επιστήμονας «μεταχειρίζεται» τον ενθουσιασμό ως κινητήρια δύναμη των πάντων: «Η ψευδαίσθηση ότι θα είσαι για πάντα νέος και ότι δεν θα πεθάνεις ποτέ, είναι βασική κινητήρια δύναμη στη ζωή και αν την αφαιρούσαμε από τους ανθρώπους θα διαλυόταν ο κόσμος ολόκληρος», μας λέει. (Κι έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη φιλοσοφική στάση ευλάβειας απέναντι στο βραχύβιο της ζωής και το δέος του θανάτου). Αλλά ο ενθουσιασμός του ερευνητή, του προσπορίζει αυτή τη σωτήρια ψευδαίσθηση αθανασίας, την οποία απομαγεύει, όταν στοχάζεται πάνω στο περιορισμένο των ανθρώπινων: «Η ζωή από χρονική άποψη είναι ένα τίποτα-επομένως κάθε βήμα που κάνεις, είτε θετικό, είτε αρνητικό, το πληρώνεις. Ακόμα και τα θετικά βήματα τα πληρώνεις, αφού και αυτά για να γίνουν χρειάζεται μόχθος. Ακόμα και αν είναι επιτυχημένο αυτό που κάνεις, έχεις χάσει ζωή για να το καταφέρεις». Επικαλούμενος τον Νίτσε θα πει: «Ο άνθρωπος άλλωστε πρέπει να κάνει μέτρο της ζωής του τη μέγιστη δυνατότητα που έχει μέσα του, αφού η ζωή είναι μεγαλύτερη από εμάς και μπορεί να χωρέσει όλο το μέλλον που μπορούμε να κουβαλήσουμε».

Μαζί με την προσωπική του βιοθεωρία, ο συγγραφέας συνδιαλέγεται και με την ιστορία: των μεγάλων γεγονότων της επιστήμης, των πολέμων, των κοινωνικών εξεγέρσεων, της αμφισβήτησης, των ιδεολογιών των δύο κόσμων και των παρενεργειών τους στην παγκόσμια σφαίρα. Επιστήμη και κοινωνία, επιστήμη και θρησκεία, πρόοδος και ανθρώπινη «ευτυχία», επιστήμη και ηθική…είναι θέματα που απορρέουν από το βιβλίο και συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας.

Δεν ξέρω κατά πόσον φύγαμε σοφότεροι, αλλά στοχαστικότεροι ναι, και οπωσδήποτε ευτυχέστεροι!

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Η Πρόεδρος

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

                                                     


        

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ


Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε

στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟΝ STAR, την Τετάρτη, 14-12-2016, ώρα 7.30 μ.μ. Θα συζητήσουμε πάνω στο μυθιστόρημα του Γιασμίνα Χάντρα, με τίτλο: Τρομοκρατικό χτύπημα (εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Πριν την ανάγνωση…

Το «Τρομοκρατικό χτύπημα» του 58χρονου αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένα πολιτικό θρίλερ βίαιο και ταυτοχρόνως ποιητικό. Συνιστά το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας -που ανατέμνει τις ρίζες του ισλαμικού φανατισμού-, γραμμένης από τον Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ – αυτό είναι το πραγματικό όνομα του παραιτηθέντος αξιωματικού του στρατού πίσω από το γυναικείο συγγραφικό ψευδώνυμο -. 

Το μίσος για τους αλλόθρησκους

Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο, σύνθετο και διαφωτιστικό λογοτεχνικό εγχείρημα που κατανοεί αλλά δεν δικαιολογεί, εξηγεί αλλά δεν αποδέχεται τη βία. Ο συγγραφέας, ο οποίος άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με τις σκοτεινές ιστορίες του αστυνόμου Μπραχίμ Λομπ, σε τούτη την αφήγηση εστιάζει το απροκατάληπτο βλέμμα του στη χρόνια διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης, βάζει στο μικροσκόπιο ανθρώπους που ζουν σε μια γωνιά της Γης, όπου η Ιστορία κινείται με τη μορφή ενός φαύλου κύκλου αναζωπυρούμενης έχθρας, αμοιβαία καθεστωτικού φόβου και αθώου αίματος.


«Όταν κουβαλάς μέσα σου το μίσος, το παραμικρό μπορεί να επιφέρει το ανεπανόρθωτο», γράφει ο Γιασμίνα Χάντρα για ό,τι ακριβώς καταφέρνει να δηλητηριάζει ψυχές, σχέσεις και κοινωνίες ολόκληρες. Την ώρα που ένας μισοπεθαμένος ισραηλινός τραυματίας εισέρχεται με φορείο στο νοσοκομείο και διαπιστώνει ότι ο Αμίν, ένα αλλόφυλο και αλλόθρησκο χέρι δηλαδή, προσπαθεί να τον βοηθήσει, κραυγάζει «δεν θέλω να μ’ αγγίξει Άραβας» και «καλύτερα να ψοφήσω».


Όταν γίνεται γνωστό ότι το μακελειό το προκάλεσε η γυναίκα του, που όπως αποδεικνύεται «ο μόνος τρόπος για να μη νιώθει ένοχη ήταν να ενταχθεί στον αγώνα», ο αθώος μετατρέπεται με συνοπτικές διαδικασίες σε «μαύρο πρόβατο». Τον λιντσάρουν έξω από το σπίτι του, τον φτύνουν και τον σακατεύουν στο ξύλο όσοι τον θεωρούν «παλιοτρομοκράτη» και «αλήτη». Το περιπετειώδες ταξίδι του προς τη γη των προγόνων, εκεί «στις φυτείες του πατριάρχη», θα γίνει ένας δρόμος αντοχής προς την ελευθερία έξω από έναν κόσμο «όπου ο θάνατος αποτελεί αυτοσκοπό». (Ζουμπουλάκης Γιάννης, Μπέκος Γρηγόρης, εφ. Το Βήμα).

 


Εκ μέρους του Συμβουλίου

Η Πρόεδρος

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγούμενο άρθροΠανλευκάδιος: Εύκολα 3-0 τον Ωρωπό για την 3η αγωνιστική
Επόμενο άρθροΠροκήρυξη αγώνα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης “Άι Νικόλας”