Αρχική Lefkada's Secrets Ο Μετεωρολογικός Σταθμός της ορεινής Λευκάδας με έδρα τα Πλατύστομα

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός της ορεινής Λευκάδας με έδρα τα Πλατύστομα

1

Γράφει η Ειρήνη Βονιτσάνου.

Για τον Γιάννη Βονιτσάνο μπορώ να πω πάρα πολλά αλλά λόγω της συγγένειάς μας θα αρκεστώ σε όσο λιγότερα γίνεται. Ο Γιάννης είναι ευφυής και ανήσυχο πνεύμα, με ιδιαίτερη κλίση και αγάπη στα μαθηματικά και στο να φτιάχνει από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες κατασκευές, ηλεκτρονικές και άλλες. Είναι ο μόνος άνθρωπος που ξέρω που έμαθε άριστα την αγγλική γλώσσα αποκλειστικά από το σχολείο και χωρίς φροντιστήριο. Οι περισσότεροι βέβαια τον γνωρίζουν ως τον πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Λευκάδας, μιας και είναι και καλλίφωνος.

Μεγαλώνοντας στα Πλατύστομα, σε μια αγροτική οικογένεια, είχαμε πάντοτε ιδιαίτερη επαφή με την φύση και με τον καιρό. Οι πιο αγαπημένες στιγμές σίγουρα περιλαμβάνουν αναμνήσεις χιονισμένων ημερών, χιονάνθρωπο και παιχνίδι στο χιόνι.

Ο Γιάννης πριν ενάμιση περίπου χρόνο ξεκίνησε να στήνει στο σπίτι μας έναν μετεωρολογικό σταθμό. Επί μέρες τον βλέπαμε να τοποθετεί τον εξοπλισμό, να στήνει και να ξεστήνει και μετά να κάθετε δεκάδες ώρες για να τον βγάλει στον αέρα. Δεν δώσαμε και ιδιαίτερη σημασία παρά την μεγάλη του χαρά και ενασχόληση, ώσπου κάποιοι από το χωριό και τα διπλανά χωριά άρχισαν να ρωτούν για τον σταθμό. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ να ενδιαφέρομαι για τις προβλέψεις και τα στατιστικά και σκέφτηκα να σας τον παρουσιάσω κι εσάς διότι ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα καιρικά φαινόμενα κι επιπροσθέτως είναι ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στην ορεινή Λευκάδα. Και ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης είναι να μας απαντήσει ο ίδιος ο Γιάννης σε μερικές ερωτήσεις για τον σταθμό.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μετεωρολογία;

Από μικρό με ενδιέφεραν τα μετεωρολογικά φαινόμενα και περισσότερο με συγκινούσε το φαινόμενο της χιονόπτωσης, συνοδευόμενο φυσικά και με χιονόστρωση. Περιττό να πω ότι η αγαπημένη μου εποχή είναι ο Χειμώνας! Θυμάμαι ότι πάντα, από τον Οκτώβριο και μετά, δεν έχανα ποτέ την εκπομπή: «Ο Καιρός για τους αγρότες» με την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των 7 ημερών, με την προσδοκία να υπάρξουν τα μέγιστα των φαινομένων!

Προσωπικά θεωρώ ότι Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη της φύσης που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την αέναη κίνηση των αερίων μαζών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αποκαλύπτοντας συνάμα την δύναμή της, αλλά και την επίδραση της στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο παράγοντα. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους με συναρπάζει.

Πως σου ήρθε η ιδέα της εγκατάστασης του σταθμού;

Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε και το ενδιαφέρον μου για την παρατήρηση του καιρού, ξεκινώντας να παρακολουθώ προγνώσεις και χάρτες μοντέλων, καθώς και συμμετέχοντας ενεργά σε forum, όπως το forum.snowreport.gr και το wxforum.net τα οποία απαρτίζονται  από ερασιτέχνες μετεωρολόγους με προσωπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Κάπως έτσι αποφάσισα κι εγώ το Σεπτέμβριο του 2015 να εγκαταστήσω τον δικό μου μετεωρολογικό σταθμό για την παρατήρηση του κλίματος της περιοχής μου ώστε να επεξεργαστώ τις μετρήσεις και να μοιραστώ τα στοιχεία αυτά με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο καιρικό παρατηρητή. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι ο σταθμός παρέχει σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμου και βροχόπτωσης που ανανεώνονται κάθε 10 δευτερόλεπτα, ενώ υπάρχει και live κάμερα για άμεση παρατήρηση της περιοχής.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες κατά την εγκατάστασή του;

Οι δυσκολίες ήταν αρκετές, οι περισσότερες από αυτές στο πληροφοριακό κομμάτι, δηλαδή στο ανέβασμα των δεδομένων στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο και τη συνεχή ενημέρωση των μετρήσεων. Εκεί χρειάστηκαν πολλές μέρες και ξενύχτια με αρκετούς καφέδες! Το τεχνικό κομμάτι της εγκατάστασης στον εξωτερικό χώρο ήταν σχετικά εύκολο για μένα καθώς διαθέτω τις απαραίτητες γνώσεις, οπότε εύκολα συγκέντρωσα τα υλικά και τοποθέτησα τη μονάδα εξασφαλίζοντας τη σταθερότητά της.

Ομολογώ ότι περισσότερο χρόνο χρειάστηκα για τη μελέτη του χώρου παρά για την εγκατάσταση!

Είναι έγκυρες οι προβλέψεις; Μπορεί κάποιος από την ορεινή Λευκάδα να τον εμπιστευτεί;

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο σταθμός παρέχει κατά βάση παρατήρηση και στατιστική καταγραφή των καιρικών παραμέτρων. Η πρόβλεψη που κάνει είναι μόνο για ένα βάθος 12 ωρών βάσει των τιμών της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας. Η ιστοσελίδα του σταθμού όμως παρέχει έγκυρες προγνώσεις από τα μεγαλύτερα καιρικά μοντέλα, όπως το GFS και το Ευρωπαϊκό ECMWF μέχρι και για 7 ημέρες. Συνεπώς οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του σταθμού μπορούν να ενημερωθούν για την πρόγνωση του καιρού όπως ακριβώς θα έκαναν, είτε μέσω της τηλεόρασης και της ΕΜΥ, είτε μέσω των διαφόρων καιρικών ιστοτόπων όχι μόνο για την περιοχή του Πλατυστόμου, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα!

Έχει απήχηση;

Τις ημέρες που υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον, όπως βροχή για παράδειγμα, η επισκεψιμότητα είναι ικανοποιητική για τη φύση μιας τέτοιας ιστοσελίδας. Αντίθετα, τις ημέρες που δεν υπάρχουν φαινόμενα η επισκεψιμότητα είναι ελάχιστη. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι πρόκειται για μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, τόσο λόγω του τοπικού χαρακτήρα της, όσο και για τις εξειδικευμένες πληροφορίες και καιρικές αναλύσεις που παρέχει. Επιπλέον, δεν υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις ούτε καμία εμπορική εκμετάλλευση.

Τι έχεις κερδίσει από αυτή σου την ενασχόληση;

Προσωπικά θεωρώ ότι για ένα ερασιτέχνη μετεωρολόγο πρόκειται για ένα πολύ καλό hobby που έχει άμεση σχέση με τη φύση και τη δυναμική της, ενώ για ένα επιστήμονα αποτελεί μια επιστήμη διαρκής αναζήτησης σε ένα χαοτικό σύστημα όπως είναι ο καιρός.

Ασχολούμαι αρκετές ώρες με το σταθμό και την ιστοσελίδα και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δημιουργία και το μεράκι μου αυτό, καθώς μου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας που τόσο χρειαζόμαστε όλοι μας. Επιπλέον είμαι σε μια διαρκή αναζήτηση και μαθητεία με τον καιρό που είναι άκρως ενδιαφέρον για την περιοχή μου ειδικά το χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα την ευαισθησία μου και την ανάγκη για το περιβάλλον και την προστασία του, αποφεύγοντας δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον για όλους μας.

Μπορείτε κι εσείς να ενημερώνεστε για τις προβλέψεις από την επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού http://www.lefkas-weather.com/

Εν αναμονή και του χιονιά που θα μας επισκεφθεί μετά τα μεσάνυχτα, συντονιστείτε!

Προηγούμενο άρθροΝίκολα Τέσλα
Επόμενο άρθροΑυγερινός Μαραντοχωρίου VS Κεραυνός Θεσπρωτικού