Αρχική Top Stories Θεαματική βροχή αστεριών στον ουρανό της Λευκάδας!

Θεαματική βροχή αστεριών στον ουρανό της Λευκάδας!

0

20160812-DSC_0657 - Αντιγραφή

Η πιο θεαματική της δεκαετίας ήταν η χθεσινή βροχή των αστεριών! Το θέαμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό με “πεφταστέρια” γρήγορα και φωτεινά με μακριές πύρινες “ουρές” που φώτιζαν στιγμιαία στον ουρανό. Η Τατιάνα Σαΐνη βρισκόταν στην μικρή παραλία των Τσουκαλάδων “Καμίνια” και “αιχμαλώτισε” με το φακό της ένα φωτεινό μετέωρο.


Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Φέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, οι Περσείδες εμφανίζουν έξαρση καθώς στην πορεία της Γης βρέθηκαν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία που εξέτρεψε τα σωματίδια (μετεωροειδή) πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης.

Πηγή κειμένου: www.newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθροΈνα κείμενο για την καταστροφική πυρκαγιά στην Λευκάδα που μας συγκίνησε
Επόμενο άρθροΛήξη των εργασιών του ΚΑ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.